Pálinkamustra

2024.04.22. 12:00

Limbóczki János birs nedűje lett a Jászság legjobb pálinkája

A pálinkafőzésnek nagy hagyományai vannak a térségben.

Illés Anita

Még a csapból is pálinka folyt szombaton a Jász Múzeumban, ahol immár tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Jászsági Pálinkamustrát és Párlatversenyt. Célja évről évre a pálinka történelmi hagyományainak megismertetése és ápolása, a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése, a házi fogyasztásra főzetett pálinkák megmérettetése, valamint a minőségi pálinkakészítés támogatása. 

pálinka, program
A XI. Jászsági Pálinkamustrán mintegy 160 pálinkát bírált el a zsűri. Nem volt könnyű dolguk
Fotó: Pesti József

A mustra ünnepélyes megnyitóján Kalla Pál, a Jászsági Pálinka Lovagrend nagymestere, Budai Lóránt polgármester és Gulyás András Zoltán, a Jász Múzeum igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Ezután Vass Róbert, a verseny igazgatója adott néhány instrukciót a szakavatott zsűrinek. 

A mustrára az ország számos pontjáról és határon túlról is érkeztek zamatos gyümölcsből készült italok. Harmincöt nevező mintegy 160 párlata került az ítészek asztalára, akik többek között illattisztaság, illatkarakter, íztisztaság- és karakter, valamint harmónia alapján bírálták el a pálinkákat. 

Az eredményhirdetést a Lehel Vezér Gimnázium Férfikarának hangulatos műsora vezette fel, majd értékelték a nedűket, melyek közül 46 arany, 67 ezüst, 39 pedig bronz minősítést kapott. Jászberény legjobb pálinkája címet ebben az évben Lénárt Gábor kajszibarack pálinkája nyerte. A Jászság legjobb pálinkáját Limbóczki János készítette birsből. A legkülönlegesebb pálinkának Tóth Attila tűztövis párlata bizonyult. A mustra legjobb pálinkájának járó díjat pedig Varga László irsai olivér törkölypálinkája érdemelte ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában