Avatóünnepség

2024.04.27. 17:31

„Ezzel jelet hagyunk” – redemptiós parkot avattak Berekfürdőn – galériával és videóval

Ünnepélyes keretek között avatták fel a Berekfürdőn létrejött redemptiós emlékparkot szombaton. Az átadáson elhangzott: a parkkal évszázadokig fennmaradó jelet hagynak maguk mögött a nagykunok a kiskun és jász testvéreikkel közösen.

Daróczi Erzsébet

– Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn – ezzel a Széchenyi István idézettel köszöntötte a jelenlévő kiskun-, nagykun- és jászkapitányokat, hagyományőrzőket, valamint a meghívott vendégeket Molnár János. A polgármester egy miskakancsóval gratulált Csikos Sándor Kossuth-díjas színművésznek, Berekfürdő díszpolgárának, emeritus nagykunkapitányának abból az alkalomból, hogy a közelmúltban a Nemzet Színésze lett.

Redemptiós park nyílt Berekfürdőn
Fotó: Daróczi Erzsébet

Évszázadokig fennmaradó jelet hagyunk

A művész szavalata után a redemptiós park létrejöttét ismertette a polgármester.

Az ünnepségen felszólaló F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő azzal kezdte, hogy Berekfürdő ugyan a Nagykunság legfiatalabb települése, azonban méltón és szépen őrzi hagyományait.

– Ragaszkodnunk kell a földhöz, mint ahogyan a fák kapaszkodnak a gyökereikkel. Mi, kunok ebben a parkban jelet hagyunk, jelezzük azt, hogy nem vagyunk egyedül, velünk vannak a kiskun és a jász testvéreink is. Ebben a parkban érezzük a keleti puszták hangulatát, a szél fúvását, azokat a dallamokat, illatokat, melyet a keleti sztyeppékről hoztak őseink. Ezen a napon ma itt évszázadokig fennmaradó jelet hagyunk, hogy aki elmegy az emlékpark mellett, annak mindig eszébe jusson, kik is a kunok – fogalmazott a politikus.

A jászkun identitás alapja a redemptio

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlési elnöke beszédében arról szólt, hogy a redemptio mindmáig jászkun identitásunk alapja.

– A jászok, a kis- és nagykunok ősi szülőföld- és szabadságszeretete, öntudata mindmáig emlékeztet bennünket arra, hogy a jelen és a jövő nemzedékének kötelessége tovább vinni mindazt, amiért elődeink küzdöttek, megőrizve hitünket, nyelvünket, szokásainkat – sorolta az elnök, aki szerint a berekfürdői redemptiós emlékpark szép mementója ennek.

Megáldották és megszentelték a parkot

Ván Jenő jászkun főkapitány is elismeréssel szólt az emlékparkról, majd az 1745. május 6-ai eseményeket dr. Bartha Júlia etnográfus idézte fel.

Az ünnepi beszéd után a kapitányok és a jelenlévő polgármesterek, országos és vármegyei vezetők emlékszalagot kötöttek Berekfürdő redemptiós zászlajára. A parkot megáldotta dr. Csoma Judit református lelkipásztor, majd megszentelte Veress Zoltán római katolikus plébános, címzetes esperes.

Felajánlásoknak köszönhetően telt meg műalkotásokkal

A Kun bálvány című alkotás Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész, emeritus jászkun főkapitány, a Kiskun világfa Varga Ferenc emeritus kiskunkapitány, a Jászkun emlékoszlop Dávid Sándor emeritus jászkapitány, a redemptiós emlékkő Győrfi Lajos szobrászművész, regnáló nagykunkapitány, a Kunkapu pedig Nagy András emeritus nagykunkapitány, Király Ferenc és Czupp Pál népi iparművészek felajánlásának köszönhetően került a parkba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában