Munkálatok

2024.03.29. 06:55

Új burkolatot kapott a posta előtti útszakasz Rákóczifalván

Az önkormányzat önerőből kezdett útfelújításba. A gyalogosokra is gondoltak: járdát is építenek.

Kovács Berta

Rákóczifalván bosszúságra adott okot egyes belterületi utak állapota. Néhány éve 300 millió forint állami támogatásból hoztak rendbe több utcát is, de még így is nem egy helyen kerülgethetik a kátyúkat az autósok.

útfelújítás
Felmaratták a régi aszfaltot, majd új burkolatot kapott az úttest a posta előtt
Fotó: Mészáros János

A helyiek örömére, egy útszakasz ismét megújult az elmúlt héten. Az önkormányzat saját költségvetése terhére vállalta fel a központban egy tönkrement útszakasz felújítását. A munkálatok március 25-én kezdődtek meg és a héten be is fejeződtek.

– A posta előtti útszakasz elhasználódása már kezdte ellehetetleníteni a közlekedést. Több nagy kátyú keletkezett rajta, a csapadékvíz rendszeresen megállt benne, és az útszakasz rövid időn belül használhatatlanná vált volna – mutatott rá dr. Túróczi Imre polgármester. – A felújítás költsége mintegy hárommillió forint volt, az útfenntartás normatív állami támogatásából valósult meg.

A munkálatok során a régi aszfaltot felmaratták, és az úttest körülbelül 220-250 négyzetméteren teljesen új aszfaltborítást kapott. Az útburkolással kedden sikerült is végezni, a következő napokban pedig az útpadkát is rendbe tették. Megtörtént az útburkolati jelek ismételt felfestése is.

A polgármester elmondta, a munkálatok láttán máris kapott lakossági megkereséseket, sorolták a helyiek, mely utcákban hasonlóan rossz az úttest állapota.

– Évtizedes problémáról van szó, ami jó néhány utat érint. Ekkora útfelületet az önkormányzat saját költségére nem tud rendbe tenni, ilyen nagyságrendű normatív támogatást sem kapunk – hangsúlyozta dr. Túróczi Imre. – Kátyúzást még be tudunk vállalni az idén, de teljes útfelújításra egyelőre pályázati lehetőségek sincsenek.

Amit lehet, azt persze megteszi az önkormányzat. A főtér déli oldalán az ünnepek előtti héten elkezdték a járdaépítést is, szintén saját erőből, sőt, saját dolgozókkal, így is csökkentve a beruházás költségeit. Körülbelül 100-150 méteren újul meg a gyalogos út.

A járdaépítés munkálataival várhatóan április első hetének végére készülnek el a szakemberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában