Jászkunság

2024.03.29. 10:31

Alkalmi árustól ne vásároljunk sonkát!

A húsvét elengedhetetlen „kelléke" a sonka és a tojás. Aki esetleg még most, az utolsó pillanatban vásárolja meg ezeket a termékeket, figyeljen oda néhány fontos dologra. A szakemberek tanácsokkal segítenek ebben.

Rimóczi Ágnes

A sonka és a tojás a húsvéti ünnepi asztalról nem hiányozhat – a két népszerű termék vásárlásakor is fontos az elővigyázatosság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tanácsai szerint.

sonka_MD_0001
Fotó: Denes Martonfai / Forrás: Illusztráció

– Vásárláskor érdemes alaposan tanulmányozni a jelölést, ami egyértelműen megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk. A címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelteknél pedig „főtt sonka” vagy „sült sonka” alapmegnevezést olvashatjuk – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívásában. – Szintén érdemes figyelni, hogy hagyományos pácolással vagy gyorspácolással készült-e a termék, valamint, hogy a jelölésen a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Utóbbinál ugyanis– a keményfa égetése vagy a füstaroma légtérbe párologtatása helyett – közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. A hagyományos pácolt, füstölt sonka ízélményét keresőknek nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzővel ellátott termékek választása – javasolja a Nébih.

Fontos továbbá, hogy vásárlásnál, a lejárati idő mellett, érdemes ellenőrizni, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék – ha nem nyomjuk meg – ne engedjen levet. A levet engedő sonka legtöbbször a pácolás nem megfelelő módját jelzi, illetve utalhat a hús nem megfelelő minőségére vagy valamilyen romlási folyamatra is. Kerülendők továbbá az alkalmi árusok: a sonka esetén is fontos, hogy csak megbízható, legális helyről vásároljunk. Ha sérült a csomagolás, inkább ne vegyük meg, ha pedig a sonka túl olcsó, árulkodó lehet, mert a nagyobb mennyiségű páclétartalom például árcsökkentő tényező.

A szakemberek fontos tanácsként említik, hogy tojás esetében is nagyon fontos, hogy csak tiszta, friss, ép tojást vegyünk. A tojás dobozán mindig célszerű ellenőrizni a minőségmegőrzési idő lejáratának dátumát – ha túl közeli az időpont, át kell gondolni, mikor, mire szeretnénk felhasználni a terméket.A termékek megfelelőségét egyébként a hatóságok ellenőrzik a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés keretében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában