Döntés

2024.03.29. 06:55

Megadták a zöld utat: egyházi fenntartásúvá válik az abonyi iskola

Rendkívüli ülést tartott szerdán az abonyi képviselő-testület. Az önkormányzat iskolai átszervezésről döntött, és arról is, hogy megvásárolják az egykori Mechanikai Művek területét.

Rózsa Róbert

Abony megvásárolja a volt Mechanika területét – döntött minapi rendkívüli ülésén az abonyi képviselő-testület. Az erről szóló javaslat tárgyalásakor Pető Zsolt polgármester elmondta, régen húzódó ügyről van szó: az önkormányzat három éve kezdett tárgyalásokat az akkor még osztatlan közös tulajdonban lévő, környezeti terheléssel is sújtott, egykor prosperáló, mára elhanyagolttá vált ipari terület megvásárlásáról.

fórum,közmeghallgatás,micro,meeting,testületi,ülés
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

A városvezető kifejtette, az önkormányzat igyekezett tehermentesen hozzájutni a területhez, azt lépésről lépésre megszerezték, és idő közben a környezeti terhelés is megszűnt, így a város „tiszta tulajdoni lapot szerzett”. A másfél hektáros területet 48 millió forintért veszi meg Abony.

Döntés született arról is, hogy a város nem emel kifogást a Somogyi Imre Általános Iskola átszervezése ellen. A jelenleg a Ceglédi Tankerületi Központhoz tartozó iskola fenntartására a Cegléd-Nagytemplomi Református Egyházközség jelentkezett be. Az iskola Radák Katalin utcai telephelyén egyúttal 86 főre csökkentenék a maximális tanulói létszámot (a tényleges létszám 63 fő). Ezzel kapcsolatban Pető Zsolt elmondta, a szükséges egyeztetéseket az iskola elvégezte, a fenntartóváltást a dolgozók és a szülők túlnyomó többsége is támogatta.

– Biztonságos és erős iskolarendszert szeretnénk Abonyban, támogatni szeretnénk a tanárokat, diákokat. Ez a döntés erről szól. A Somogyi eddig is kiváló iskolája volt a városnak, és a fenntartóváltással remélhetőleg tovább erősödik – fogalmazott a polgármester. Emlékeztetett, a helyzet nem új, hiszen tavaly a Kinizsi Pál Gimnázium váltott fenntartót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában