Bajt jeleztek

2024.03.28. 16:18

Szinte egymás után kapcsoltak be a riasztók a szolnoki lakásokban

Két szolnoki lakásban is jelzett a szén-monoxid érzékelő csütörtökön. Három ember életét mentették meg a berendezések.

Rimóczi Ágnes

Csütörtökön két szolnoki lakásban is jelzett a szén-monoxid-érzékelő. Ahogy arról a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hírportálunknak beszámolt, délelőtt egy Csokonai utcai lakásból érkezett bejelentés

tűzoltó, villogó
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

– A tulajdonos azonnal szellőztetett és nem sérült meg. A város hivatásos tűzoltói a jelzéskori állapotokat visszaállították, majd a vízmelegítőnél kimutatták a szén-monoxid koncentrációját – számolt be a történtekről Németh Ádám.

A szóvivő egy délutáni hasonló esetről is hírt adott. 

– Egy Batthyány utcai lakásban szólalt meg az érzékelő, a bent tartózkodó két ember szintén időben tudott reagálni. Ebben az esetben is egy fali vízmelegítő okozta a problémát, a kiérkező egység a halálos gáz koncentrációját mutatta ki – közölte Németh Ádám.

Mint kiemelte: ezekben az esetben nem történt sérülés, mert a lakásokban volt szén-monoxid-érzékelő. 

– Egy ilyen készülék a halálos gáz legkisebb mennyiségére is jelez, így a lakásban tartózkodók azonnal megkezdhetik a szellőztetést és értesíthetik a tűzoltókat, elkerülhetik a sérülést. Egy szén-monoxid-érzékelő csupán néhány ezer forintért megvásárolható, cserébe évekre garantálja otthonunk biztonságát. Fontos, hogy minden olyan ingatlanban legyen szén-monoxid-érzékelő, ahol nyílt égésterű berendezés üzemel. A katasztrófavédelem az érzékelők pozitív és negatív listájával segít a megfelelő készülék kiválasztásában – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelmi szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában