Lépésről lépésre

Kiss Ádám

Magyarország sakknemzet. Két hétig ismét hazánkra figyelt a világ, a budapesti BOK csarnokban rendezték meg a kétévente esedékes sakkolimpiát. Sportdiplomáciai szempontból is óriási siker volt ez, hiszen az előző világversenyt a friss olimpiai bajnok India rendezte, 2026-ban a korábbi címvédő, Üzbegisztán, 2028-ban pedig Abu Dhabi ad helyet a megméretésnek. 

Chess game competition business concept , Business competition concept Fighting and confronting problems, threats from surrounding problems. Exhibited under the concept of games.
Illusztráció
Forrás: Getty Images

Bár az utóbbi évek legerősebb magyar válogatottja indult a viadal nyílt tornáján, a megszerzett tizenegyedik hely némileg csalódást keltő. 

A csapat húzóemberei, Rapport Richárd és Lékó Péter váratlan félpontokat vesztettek, a mindössze huszonöt éves Gledura Benjámin személyében – aki bravúrt bravúrra halmozott – viszont új csillaga született a sportágnak. Árgus szemekkel figyeltük a kisújszállási származású Demeter Dorina szereplését, aki a női B válogatottban képviselte hazánkat. 

A májusban nemzetközi mesteri címet elért sakkozó „hozta a kötelezőt”, az alacsonyabb pontszámmal rendelkező ellenfeleit legyőzte, a magasabban rangsoroltakat azonban csak megszorítania sikerült. Az olimpia árnyékában pedig az elmúlt száz év legjobb játékosának Polgár Juditot, míg testvérét, Zsuzsát a legjobb edzőnek választotta a Nemzetközi Sakkszövetség. 

Kiválóak tehát az alapok, van mire építeni, nagyra törő a magyar szövetség jövőképe és a háttértámogatásra sem lehet panasz. Így minden adott, hogy két év múlva ismét ott legyünk a világ élvonalában.