Hirdetés

Tegnap, 10:28

Hogyan reagál a Bitcoin árfolyam a globális eseményekre?

A Bitcoin árfolyam az elmúlt években kiemelt figyelmet kapott a pénzügyi piacokon, mivel jelentős ingadozás jellemezte. Az árfolyam alakulása nemcsak a kriptovaluták piacának sajátosságaira vezethető vissza, hanem számos globális gazdasági, politikai és technológiai eseményre is.

PR cikk

Forrás: binance.com

Kihagyhatatlan kérdés: miként befolyásolta a kriptopiacot a pandémia?

2020 elején a világjárvány jelentős gazdasági sokkot okozott, amely számos eszközosztály árfolyamát megingatta. Márciusban, a Covid19-világjárvány kitörésekor a Bitcoin árfolyam drasztikusan esett, megközelítve a 4000 dolláros szintet, ami éles kontrasztban állt az év eleji 9000 dolláros értékhez képest. A pánik és a bizonytalanság miatt a befektetők biztonságosabb eszközök felé fordultak, mint például az arany vagy a kötvények, miközben a kriptovaluták átmenetileg vesztettek vonzerejükből. Azonban a második negyedévtől kezdődően a helyzet átalakult. Az amerikai Federal Reserve és más központi bankok nagymértékű pénznyomtatása és gazdaságélénkítő csomagjai inflációs félelmeket generáltak. Ekkor a Bitcoin, mint infláció elleni védelem, újra reflektorfénybe került. 2020 végére az árfolyama meghaladta a 20 ezer dollárt, új történelmi csúcsot érve el, mivel a befektetők egyre inkább alternatív eszközként tekintettek rá.

Mi történt egy évvel később?

2021-ben a Bitcoin árfolyama tovább emelkedett, különösképp a nagyvállalatok és intézményi befektetők belépésének köszönhetően. Az év elején Elon Musk és a Tesla 1,5 milliárd dollár értékű Bitcoint vásárolt, valamint bejelentették, hogy a Bitcoin elfogadott fizetőeszköz lesz a járművásárlás során. Ez a bejelentés erőteljes lökést adott az árfolyamnak, ami áprilisra elérte a 60 ezer dollárt. A kriptovaluta azonban továbbra is érzékeny maradt a szabályozási hírekre. Májusban Kína bejelentette, hogy szigorítja a kriptovaluta-bányászat és -kereskedelem szabályozását, ami éles korrekciót indított el a piacon. Az árfolyam rövid időn belül visszaesett 30 ezer dollár alá, ami a bányászok és a befektetők körében is bizonytalanságot szült. A Bitcoin árfolyama ekkor szélsőséges volatilitást mutatott, hiszen az egyik legnagyobb piac, Kína, tulajdonképpen kikerült a képletből.

2022 sem a nyugalom esztendeje volt!

2022-ben a Bitcoin újabb próbatételeket állt ki, amit a globális makrogazdasági tényezők, főleg az infláció és a kamatemelési várakozások okoztak. Az amerikai Federal Reserve és más központi bankok szigorúbb monetáris politikára váltottak, hogy megfékezzék az inflációt. A kamatemelések negatívan hatottak a kockázatos eszközökre, köztük a Bitcoinra is. Emellett a kriptovaluták szabályozási környezete továbbra is kihívást jelentett. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is egyre jobban szigorította a kriptovalutákra vonatkozó szabályozásokat, különös tekintettel az adózási és pénzmosás-ellenes intézkedésekre. A Bitcoin árfolyama 2022 közepére ismét 20 ezer dollár alá csökkent, amely periódust sokan kriptotélnek nevezik.

2023 fejlesztésekkel rúgta be a kriptopiac motorját!

2023-ban a Bitcoin piacát két fő tényező befolyásolta: a globális szabályozási környezet és a technológiai fejlődések. A szabályozók egyre inkább középpontba helyezték a decentralizált pénzügyi (DeFi) rendszereket, amelyeket a Bitcoin és más kriptovaluták támogatnak. Az Egyesült Államokban és az EU-ban továbbra is heves vita folyt a kriptovaluták szabályozásának mértékéről, ami időnként volatilitást generált a piacon. Technológiai oldalról a Bitcoin hálózatának fejlesztései, mint például a Lightning Network, hozzájárultak ahhoz, hogy a Bitcoin egyre inkább használhatóvá váljon a napi tranzakciók során is. Bár a kriptovaluta továbbra is elsősorban befektetési eszköz maradt, ezek a fejlesztések segítettek csökkenteni a tranzakciós költségeket és növelni a feldolgozási sebességet. Év végére az árfolyam fokozatosan emelkedett, visszatérve a 30 és 40 ezer dollár közötti szintre, ahogy a technológiai fejlesztések és a kriptovaluták iránti érdeklődés újra növekedett. A hab a tortán, hogy a jövő alakulása továbbra sem jósolható meg, mert még mindig egy kockázatos, volatilis pénzügyi eszközről beszélünk, ami érzékenyen, olykor váratlanul reagál a globális eseményekre, ahogy az a fenti röpke összefoglalóból egyértelműen kiderül. Vagyis a folyamatos tájékozódás, például itt, a legjobb taktika, mert elég egy-egy új infó, hogy arra az egész kriptotőzsde ilyen vagy olyan módon reagáljon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában