Hirdetés

Tegnap, 8:00

Hogyan készíthetsz hatékonyan profi önéletrajzot diákként?

A diákoknak önéletrajz készítése határozottan lényeges feladat, ami épp ezért nagy kihívást is jelenthet, főleg tapasztalat hiányában. Azonban a jól megírt önéletrajz segíthet kitűnni a tömegből, és megmutatni a munkaadóknak, hogy akad itt potenciál bőven. Ebben a cikkben végigvesszük, hogyan állíts össze egy olyan diák önéletrajzot, amely nem csak figyelemfelkeltő, hanem hiteles is egyben.

PR cikk

Forrás: freepik.com

1. A bemutatkozás kulcsmomentum, és nem csak a személyes kommunikációban!

Az önéletrajzod első része a bemutatkozó szöveg, amely az első benyomást adja rólad. Ezért nélkülözhetetlen, hogy ez a rész rövid, tömör, de mégis informatív legyen. Bemutatkozásodban térj ki arra, hogy milyen tanulmányokat folytatsz, milyen célokat tűztél ki magad elé, és miért érdekel az adott pozíció vagy szakterület. Az ilyen módon megfogalmazott bemutatkozás világosan megmutatja, hogy milyen irányban fejlődsz, és hogy miért lennél hasznos egy adott munkakörben. Ennél több elsőre nem is kell!

2. Oktatási háttér – túl a tényeken

Diákként az oktatási háttér az egyik legfontosabb bekezdés az önéletrajzodban. Azonban nem elég csak a suli nevét és a szakot megemlíteni – próbálj konkrétumokat is felemlegetni. Ha részt vettél bármilyen kiemelkedő projektben, versenyen, vagy szerveztél valamilyen iskolai rendezvényt, azt mindenképp tüntesd fel. Ez a szakasz kiemeli azokat a készségeket és tapasztalatokat, amelyekkel vélhetően rendelkezel, és amelyek hasznosak lehetnek a leendő munkahelyeden.

3. Munkatapasztalat kicsit másként

Bár diákként előfordulhat, hogy még nincs sok munkatapasztalatod, ne felejtsd el, hogy nem csak a fizetett munkák számítanak. A gyakorlatok, önkéntes munkák, vagy akár az iskolai projektek is relevánsak. Minden olyan tevékenységet érdemes feltüntetni, amely valamilyen formában kapcsolódik a választott munkakörhöz. Így napvilágot láthat, hogy milyen konkrét feladatokat láttál el, és hogy ezek hogyan kapcsolódnak a választott karrierúthoz.

4. Konkrét és releváns készségek, kompetenciák

A készségek és kompetenciák felsorolása talán az egyik leginkább fajsúlyos része az önéletrajznak, hiszen ezek azok az információk, amelyek alapján a munkáltató eldöntheti, hogy alkalmas vagy-e az adott pozícióra. Ne csak általános kifejezéseket használj, mint például „jó kommunikációs készségek” vagy „csapatjátékos”, hanem próbálj konkrét példákat is felhozni, amelyekkel alátámaszthatod ezek létjogosultságát. A munkaadó ezáltal jobban megértheti, milyen konkrét készségekkel és kompetenciákkal büszkélkedsz.

5. Nyelvtudás, de nem pusztán papír alapú

A nyelvtudás nem egyszer kritikus tényező, pláne, ha olyan pozícióra pályázol, ahol szükség van idegennyelv ismeretére. Ne csak a nyelv nevét és szintjét írd le, hanem azt is, hogy hogyan alkalmazod azt. Tehát hiteles képet festhetsz arról, hogy nem csak tanultad a nyelvet, hanem azt aktívan használod is a mindennapi életben.

6. Hobbi, érdeklődési kör – ki vagy te?

Bár a hobbi és érdeklődési kör nem feltétlenül kötelező eleme egy önéletrajznak, mégis hasznos, ha valamilyen módon kapcsolódik a munkakörhöz, vagy ha segít jobban megérteni a személyiségedet. Ez a rész lehetőséget ad arra, hogy bemutasd a munkaadónak, hogy milyen vagy a munkahelyen kívül, milyen további készségekkel és érdeklődésekkel bírsz.

7. Releváns referenciák előnyben!

A referenciák általában nem szükségesek a diákoknak önéletrajz készítéséhez, de ha van valaki, aki valóban ismer téged szakmai vagy tanulmányi szempontból, érdemes megemlíteni. Ő lehet egy tanár, egy gyakornoki mentor vagy egy önkéntes munka vezetője. Ügyelj arra, hogy előre egyeztess velük, mielőtt feltünteted őket az önéletrajzodban.

Mi van hátra ezek után?

Az „előre”, mert a diákönéletrajz készítés nem lehetetlen, nem esélytelen, hanem örömteli, izgalmas feladat, ahol végre megmutathatod magadat, és olyannak mutathatod be a készségeidet, a hobbijaidat, és mindent, ami tényleg téged tükröz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában