Miniszterelnöki interjú

3 órája

Orbán Viktor: jövőre a gyerekek után járó adókedvezményt meg kell duplázni – HALLGASSA MEG!

A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában a semleges gazdaságpolitikáról, a migrációról és a háborúról beszélt.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió óbudai stúdiójában 2024. május 17-én

Fotó: Fischer Zoltán

Egy őszi idényt elindító kormányülés volt Geszten. A kormány működésének a szempontjából az arányok beállítása volt a fontos – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának adott interjúban. A miniszterelnök elmondta, óriási a csábítás, hogy Magyarország a figyelmét külpolitikai kérdésekre fordítsa, de közben elsősorban a gazdasággal kell foglalkoznia a kormánynak. – Végig vesszük minden minisztériumnak a következő fél évét – jegyezte meg a kormányülés kapcsán.

A kormányfő a gazdasági helyzet kapcsán jelezte, hogy az EU egy gazdasági hidegháborút csinál. Mint mondta, ez a legrosszabb, ami történhet Európával és Magyarországgal is.

Ha a világkereskedelmet megbénítják, a termékek eladása nehezebbé válik, ami a családok mindennapi életszínvonalával is összefüggő kérdés. Ezért építjük fel a gazdasági semlegességet 

– tette hozzá.

A miniszterelnöki interjút itt meghallgathatja:

Gazdasági semlegesség

Orbán Viktor szerint a gazdasági semlegesség stratégiája óriási vitákat szül, de ha a szavak mögé nézünk, akkor arról van szó, hogy Magyarországot megpróbálják letéríteni a gazdasági semlegesség útjáról.

Ha jól csináljuk, a gazdasági semlegesség politikájával 3 és 6 százalék közé tudjuk növelni a gazdaság teljesítményét, ami béremelést jelent. A gazdasági semlegesség hozza a fejlődést és a magasabb életszínvonalat. Ki kell állni magunkért, ezt a pozíciót meg kell védeni, sikeresnek kell lenni. Ha lesz jövőre 4 százalékos növekedésünk, a nyugati országoknak pedig nulla, 1 vagy 2 százalék, akkor nehéz visszahozni minket a blokkba. Nekünk siker kell

– szögezte le a kormányfő.

Hangsúlyozta, a turizmus rekordévet zárt, az élelmiszeriparunk jó állapotban van, az autóipar viszont „köhög”, de ez változni fog. Amikor átvették a kormányzást 2010-ben, óriási volt a munkanélküliség, ma viszont mindenkinek van munkája, sőt, több álláshely van ma, mint amennyi dolgozni tudó és akaró magyar ember. 

Jó minőségű, képzett és fegyelmezett munkásaink vannak, ennek erős köze van ahhoz, hogy Magyarországon van növekedés

 – mutatott rá a miniszterelnök.

A miniszterelnök elmondta, az elmúlt évek legnagyobb ütése a magas infláció volt, amit sikerült 10 százalék alá hozni.

Meg tudtuk védeni az embereket attól, hogy az árak nagy ütemben növekedjenek

– tette hozzá. Mint jelezte, a legnagyobb segítség az embereknek a bérnövekedés ütemének fenntartása, amihez meg kell egyezni a munkaadókkal és a munkavállalókkal. Kiemelte, el akarnak jutni oda, hogy az átlagbér 2-3 éven belül egymillió forint legyen. Jelezte, hogy a gazdasági miniszternek azt szabták feladatul, hogy az erről szóló megállapodás az év végére megszülessen.

Szót ejtett róla, hogy azt az egyensúlyt kell megtalálni, hogy a magángazdaságban legyen bérnövekedés, de az állami szektorban is növekedjenek a fizetések. Elmondta, a pedagógusoknak, az orvosoknak és az ápolóknak jelentős béremelést sikerült elérni. Leszögezte, a következő feladat a vízügyesek bérprogramja lesz.

Családok

Orbán Viktor kijelentette:

ha van gyerek, akkor van jövő, ezért a szülőknek fair elbánásban kell részesülniük, így jövőre a gyerekek után járó adókedvezményt meg kell duplázni. A gyerekesek helyzete a foglalkozásuktól függetlenül javulni fog 2025-ben és 2026-ban

 – szögezte le.

Migráció

A migrációval kapcsolatos vitáról elmondta: Brüsszelben szokatlan, hogy azt mi mondjuk, amit gondolunk, és a végén azt fogjuk csinálni, amit mondunk. – Készüljön Brüsszel főpolgármestere, mert buszokkal a főtérre fogják szállítani a migránsokat jogilag szabályos módon – figyelmeztetett a kormányfő.

Úgy vélte, Macron francia elnök állítása az unió széteséséről nem túlzás, mert az európai gazdaság meg fog halni, de előtte a migráció miatt szét fog esni. Az európai emberek nem tűrik el, hogy elveszítik az otthonosság-érzetüket. Ezért nyert Babis Csehországban, a szabadságpárt Ausztriában, és a német AfD ezért szerepelt jól.

Ha Brüsszel nem tér észhez és nem tér át a határt megvédő politikára, a gazdaság halálát megelőzően a migráció miatti konfliktusok szét fogják feszíteni az Európai Uniót 

– mondta a miniszterelnök.

Biztonság

Hozzátette, a Közel-Keleten vívott háborúnak mindenki megissza a levét, a világgazdaság óvatossá válik, a magyar valuta értéke ezért kezdett csökkenni. Ami ott történik, az biztonsági szempontból is kihatással lehet ránk. Emellett hazánkban nagy számban élnek zsidó származású állampolgárok, ők személyesen érintve vannak, számukra kérdés, hogy nyugaton biztonságban vannak-e. – Nekünk mindent meg kell tenni az ő védelmükben, biztonsági teendőink vannak, ezért kellett összehívni a nemzetbiztonsági kabinetet – ismertette a miniszterelnök.

Az interjút megnézheti itt:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában