Tüntetés

4 órája

A határok védelmében: utcára vonulnak Matteo Salvini támogatói

A Liga jobboldali olasz párt több mint száz politikusa vesz részt a határok védelmében a szicíliai Palermóban péntekre meghirdetett megmozduláson, amelyet a Matteo Salvini pártfőtitkár, miniszterelnök-helyettes és közlekedési miniszter, volt belügyminiszter elleni bírósági tárgyalás lezárásával egy időben tartanak meg – közölte a jobboldali erő.

MW

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a jobboldali Liga elnöke a párt nagygyűlésén

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Michele Maraviglia

A Liga kormányzati tagjai, parlamenti képviselői és szenátorai, polgármesterei, helyi és országos tisztségviselői lesznek jelen a péntek délelőtt kezdődő tüntetésen, amelynek helyszíne a szicíliai főváros egyik központi terén, a Politeama-színház előtt lesz.

A párt választóit is várják, valamint azokat, akik nem szavaznak ugyan a Ligára, de ki akarják fejezni szolidaritásukat Salvinival – hangoztatta Nino Germana szicíliai szenátor, a Liga tartományi felelőse, a római parlamenti frakció vezetőhelyettese.

Hangoztatta, hogy a tüntetők „felháborodásuknak akarnak hangot adni az abszurd politikai per ellen, amelyet Salvini szenved el kizárólag azért, mivel belügyminiszterként kötelességét tette országunk védelmében”.

Utcára vonulunk annak hangoztatására, hogy a határok védelme nem bűncselekmény

 – jelentette ki Nino Germana.

A megmozdulással egy időben Matteo Salvini a Pagliarelli börtönben működő bíróság bunkertermében lesz, ahol védőügyvédje, Giulia Bongiorno, a Liga politikusa, a szenátus igazságügyi bizottsága elnöke beszéde zárja a párt vezetője elleni bírósági tárgyalást. Az ítélet október végére, november elejére várható.

„Félelem nélkül, emelt fővel, az európai népek és határaik védelmében” 

– írta közösségi oldalán Matteo Salvini, aki csütörtökön Brüsszelben a Patrióták Európáért pártcsalád vezetőivel egyeztetett, és a találkozót történelminek nevezte, hangoztatva, hogy az Európai Parlament történetében most először fordult elő, hogy a néppártiak, szocialisták, liberálisok mellett egy új frakció is előzetes egyeztetést tartson az Európai Tanács ülése előtt.

Salvini megosztotta, hogy többek között Orbán Viktorral, Marine Le Pennel, Geert Wilderssel a migrációról, valamint a palermói bírósági tárgyalásról is szó volt. A migráció “egyetlen megoldása az indulások megállítása marad” - posztolta Salvini.

Matteo Salvini ellen a palermói ügyészség indított eljárást

Matteo Salvini ellen az Open Arms spanyol civil szervezet tett feljelentést, majd a palermói ügyészség vizsgálatot indított, amiért 2019 nyarán akkori belügyminiszterként közel húsz napig nem engedélyezte az Open Arms azonos nevű hajója kikötését 147 migránssal a fedélzetén. Nem ez volt az egyetlen hajó, amelyet a belügyminiszter nem engedett kikötni, és nem Salvini volt az egyetlen, aki tárcavezetőként ezt megtette. Elődjei és utódjai is feltartóztattak migránsokkal érkező hajókat. Matteo Salvini esetében azonban a római parlament 2020-ban megvonta a volt miniszter mentelmi jogát.

A három és fél évig tartó bírósági tárgyalás végén a vád hat év börtön és egymillió euró kártérítés kiszabását követelte Salvinire, hangoztatva, hogy belügyminiszterként visszaélt hivatali hatalmával, túszul ejtette a hajón tartózkodókat, nemzetközi konvenciókat sértett meg.

Vádbeszédében Maria Sabella ügyész kijelentette: az emberi jogok védelme többet ér a határok védelménél.

A védőügyvéd, Giulia Bongiorno korábbi kijelentései szerint a vád téved, amikor Salvinin kéri számon a Giuseppe Conte vezette 2019-es kormány migrációs politikáját, amely az érkezők feltartóztatására épült.

Salvini október 6-án a lombardiai Pontidában tartott gyűlésen azt hangoztatta, azért akarják börtönbe zárni, mert Olaszország és Európa határait védte.

Az Open Arms és Sea Watch német civil szervezet csütörtökön a legnagyobb olasz ellenzéki erő, a Demokrata Párt (PD) római székházában rendezett migrációs konferencián vett részt. A Sea Watch olaszországi szóvivője, Giorgia Linardi úgy vélte, a tengeren aktív civil szervezetekkel szemben évek óta tartó támadás zajlik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában