Budapest

6 órája

Karácsony Gergely időhúzásra játszik

A főpolgármester vélhetően azzal számol, hogy amennyiben a közgyűlés nem tud a tagjai közül legalább egy helyettest választani, akkor a kormányhivatal nevezhet ki egyet, amire nagyjából fél év múlva kerülhet sor – írja cikkében a Magyar Nemzet. Karácsony Gergely nemrég jelentette be, hogy a pénteki alakuló ülésen nem tesz javaslatot főpolgármester-helyettes megválasztására.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester

Forrás: MW

Fotó: Bach Máté

A törvényes működéshez Karácsony Gergely köteles jelölni valakit a pozícióra, a Fővárosi Közgyűlés pedig szavazni a jelöltről. Amennyiben ez nem történik meg, Budapest főispánja, Sára Botond törvényességi kifogást tehet. A főispán vezeti Budapest Főváros Kormányhivatalát és gyakorolja annak feladat- és hatásköreit. A fővárosi kormányhivatal törvényességi felügyeleti eljárásban vizsgálja a fővárosi önkormányzat szervezetének, működésének, döntéshozatali eljárásnak jogszerűségét, illetve a többi közt a fővárosi önkormányzati döntéseinek jogszerűségét – mondta a lapnak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász azzal kapcsolatban, hogy Karácsony Gergely keddi bejelentése szerint a közgyűlés pénteki alakuló ülésén nem tesz javaslatot főpolgármester-helyettes megválasztására. 

Ifj. Lomnici Zoltán hangsúlyozta, egyértelmű, hogy a balliberális városvezető időhúzásra játszik, hiszen a főpolgármester most már azzal számol, hogy amennyiben a közgyűlés nem tud a tagjai közül legalább egy helyettest választani, akkor a kormányhivatal nevezhet ki egyet, amire nagyjából fél év múlva kerülhet sor.

 

Ismert, az új önkormányzati ciklus első napján, október 1-jén sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely főpolgármester. A politikus többek között arról számolt be, hogy a politikai helyzethez igazodva a nyáron megpróbálták kialakítani annak az együttműködésnek a kereteit, amellyel Budapest hatékonyan működhet.

Ennek érdekében október 4-re meghirdették az első Fővárosi Közgyűlést, amellyel kapcsolatban Karácsony Gergely egyúttal bejelentette, a pénteki alakuló ülésen nem tesz javaslatot főpolgármester-helyettes megválasztására. 

A főpolgármester jelezte azt is, hogy kizárólag akkor tudja elfogadni Vitézy Dávid jelöltségét, hogy ha vele együtt megszavazzák Kiss Ambrust is főpolgármester-helyettesnek újabb öt évre. Bejelentette azt is, hogy október elsejétől Kiss Ambrus hivatali főigazgatóként dolgozik a Városházán, ennek keretében pedig pontosan ugyanazokkal a jogkörei lesznek, mint főpolgármester-helyettesként 2019 óta.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Óbuda történelmet írt: még nem volt olyan polgármester, aki a fogdából hívta volna össze az alakuló ülést

Amint arról már a Magyar Nemzet is beszámolt, a DK-s kerületvezető december 16-ig börtönben marad, mivel a bíróság meghosszabbította a letartóztatását. Kiss Lászlót még augusztus 14-én vették őrizetbe, majd a bíróság két nappal később el is rendelte a letartóztatását. Czeglédy Gergőt pedig még júniusban vették őrizetbe minősített vesztegetés gyanújával. Azonban nem csak ők érintettjei a korrupciós ügynek, az első gyanúsítottakat március elején fogták el, de az érintettek köre idővel tizenhat főre bővült – írják.

A megalapozott gyanú szerint Kiss László még a 2019-es polgármesterré választása után megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak majd az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában