Közel-keleti konfliktus

10 órája

Netanjahu: Izrael békét akar, de az életéért küzd – frissül

Az izraeli–palesztin háború 357. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök felszólal az ENSZ Közgyűlése 79. ülésszakának általános vitáján a világszervezet New York-i székházában 2024. szeptember 27-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Sarah Yenesel

Cikkünk frissül!

Benjámin Netanjahu: Izrael békét akar, de az életéért küzd

Izrael békét akar annak ellenére, hogy „az életéért küzd” a megsemmisítésére törekvő „barbár ellenségekkel” szemben – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteken New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés 79. ülésszakán tartott felszólalásában.

„Hazám háborúban áll, az életéért küzd” – hangsúlyozta az izraeli kormányfő, akinek beszédét megelőzően több ország, köztük Irán képviselője elhagyta a tanácstermet. A maradók jelentős része viszont a felszólalás kezdetekor megtapsolta Netanjahut.

Meg kell védenünk magunkat ezektől a barbár gyilkosoktól. Ellenségeink nemcsak minket akarnak megsemmisíteni, hanem közös civilizációnkat is, visszavezetve minket a zsarnokság és terror sötét korába

– húzta alá a kormányfő.

Benjámin Netanjahu figyelmeztetést intézett Iránhoz is.

„Van egy üzenetem a zsarnokoknak Teheránban: ha megtámadtok minket, mi is megtámadunk titeket. Nincs olyan hely Iránban, ahová Izrael hosszú keze ne érne el. És ez igaz a teljes Közel-Keletre. Az izraeli katonák, akik messze állnak attól, hogy vágóhídra vezetett bárányok lennének, hihetetlen bátorsággal küzdenek”

– mondta.

„Van egy másik üzenetem is ennek a gyűlésnek és a világnak e terem falain kívül: győzelemre állunk!” – jelentette ki.

Beszélt arról is, hogy a csaknem egy éve tartó Gázai övezeti hadművelet során az izraeli hadseregnek sikerült megölnie vagy foglyul ejtenie a Hamász palesztin terrorszervezet tagjainak több mint felét. Hozzátette, hogy megsemmisítették a Hamász rakétakészleteinek több mint 90 százalékát és alagútrendszerének fontosabb részeit is. Mint mondta, ez utóbbi összhossza meghaladta az 560 kilométert, ami több, mint a New York-i metróhálózat. Hangsúlyozta egyben, hogy továbbra is a palesztinok fogságában lévő túszok kiszabadítására fognak összpontosítani, s nem hagynak fel ezzel a célkitűzéssel, míg sikerrel nem járnak.

Beszédében az izraeli miniszterelnök erkölcsi szégyenfoltnak nevezte azt, ahogy az ENSZ „kiközösíti az egyetlen zsidó államot”. Mint mondta, a világszervezetben 40 éve tartott első beszéde óta rendszeresen túlzó bírálattal szembesült hazája ellen. „Ebben az antiszemita haragból álló lápban egy automatikus többség mindig kész elítélni mindenért a zsidó államot” – tette hozzá.

Benjámin Netanjahu szerint ez abban is megmutatkozik, hogy Izrael ellen több ENSZ-határozat született, mint az összes többi tagállammal szemben együttvéve.

A libanoni hadsereg katonái biztosítják egy izraeli légicsapás területét 2024. szeptember 26-án
Fotó: Fadel Itani / Forrás: AFP

Folytatódott a rakétaháború Izrael és a libanoni Hezbollah között

Tovább folytatódott a rakétaháború pénteken Izrael és az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah milíciája között.

Délelőtt Libanonból több hullámban rakétákat és drónokat indított Izraelbe a Hezbollah milíciája. Egy fiatal férfi súlyosan megsebesült Galilea déli részén, amikor egy elfogórakéta maradványai földre zuhantak.

Számos lövedéket Haifára és környékére irányoztak, és több légiriadó volt a Kinneret (Genezáreti-tó) partján fekvő településeken. Az izraeli hadsereg (IDF) bejelentette, hogy a rakéták egy részét elfogták, több pedig nyílt, lakatlan területen csapódott be.

A légvédelmi vadászgépek feltartóztattak négy, Libanonból érkező támadó drónt, melyek a Földközi-tenger partvidékén, Izrael legészakibb pontján, Ros Hanikránál próbáltak behatolni az országba.

A Kinneret vidéke legnagyobb városának, Tibériásnak, valamint a Galileában fekvő Cfátnak a polgármestere felszólította az ott élőket, hogy a közelgő szombati ünnepen a lehető legkevesebbet menjenek ki az utcára, tartózkodjanak otthonaik és óvóhelyeik közelében.

Éjjel az ország középső részén élő lakosok légvédelmi szirénák hangjaira ébredtek, mert egy Jemenből, a húszi lázadók által indított ballisztikus rakéta tartott Izrael ezen része felé. A lövedéket a légvédelem megsemmisítette, és tíz perc óvóhelyi várakozás után a polgári lakosok visszatérhettek aludni.

A háború kitörése óta az izraeli rádióműsorok adásukat megszakítva bejelentik azon települések nevét, melyeken az óvóhelyekre kell sietni, a televízió pedig a képernyő jobb oldalán sorolja fel légiriadónál ugyanezeket.

Libanon szerint már csaknem 700 halálos áldozata van az izraeli légicsapásoknak

A libanoni egészségügyi minisztérium szerint már csaknem 700 halálos áldozata van Libanonban az Izrael által a héten indított légicsapásoknak.

A SANA szíriai állami hírügynökség szerint pénteken hajnalban öt szíriai katona is meghalt abban a légicsapásban, amelyet Izrael a szíriai-libanoni határnál, Damaszkusz közelében lévő katonai célpont ellen indított.

A Libanon keleti részét ért támadás csütörtökön mintegy húsz ember halálát okozta, akiknek többsége szíriai menekült volt. A Bejrút külvárosát ért légicsapásnak pedig két halálos áldozata és 15 sebesültje volt – írta közleményében a libanoni egészségügyi minisztérium.

Az izraeli védelmi erők jelentése szerint a bejrúti légicsapásban Mohammed Husszein Szurúr, a Hezbollah egyik drónparancsnoka is életét vesztette.

A libanoni katasztrófavédelmi hatóság adatai alapján hétfő óta a támadások halálos áldozatainak száma 696-ra emelkedett. A jelentés szerint a Hezbollah és Izrael között tavaly október óta tartó konfliktusban több mint 1540 ember vesztette életét Libanonban.

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) csütörtöki becslése több mint 200 ezerre tette azok számát, akik lakóhelyük elhagyására kényszerültek Libanonban, mióta a Hezbollah megkezdte az észak-izraeli területek elleni rakétatámadásait, hogy támogatást nyújtson a Hamásznak a gázai háború kirobbanása óta.

A szíriai hatóságok közlése szerint az izraeli légicsapások miatt a Damaszkusztól 45 kilométerre fekvő Jdeidat Yabous határátkelőhelyen át mintegy 42 ezer menekült, 31 ezer szíriai és 11 ezer libanoni érkezett Libanon felől Szíriába kedd és csütörtök között.

Abdallah Bouhabib libanoni külügyminiszter csütörtökön azonnali tűzszünetet követelt, és az ENSZ Közgyűlésén felszólalva elítélte, hogy Izrael „szisztematikusan pusztítja a libanoni határ menti falvakat”.

„A libanoni válság az egész Közel-Keletet fenyegeti” – hangsúlyozta Bouhabib, aki üdvözölte az Egyesült Államok és Franciaország tűzszünet létrehozására irányuló erőfeszítéseit.

Antony Blinken: a libanoni konfliktus eszkalálódása megnehezíti a civilek hazatérését

Antony Blinken amerikai külügyminiszter arra figyelmeztette Izraelt, hogy a libanoni konfliktus további eszkalálódása megnehezíti a civilek hazatérését a határ mindkét oldalán – közölte a washingtoni külügyminisztérium helyi idő szerint csütörtökön.

A közlemény szerint 

Blinken Ron Dermer izraeli stratégiai miniszterrel tárgyalt csütörtökön „a 21 napos tűzszünetről szóló megállapodás elérésének fontosságáról az izraeli–libanoni határon”.

Blinken a tárgyaláson hangsúlyozta: „a konfliktus további eszkalálódása csak megnehezíti a célt (a civilek visszatérését)”.

Az amerikai külügyminiszter a gázai tűzszünetről, és a Gázai övezetbe szánt humanitárius segélyek eljuttatásáról is tárgyalt partnerével.

Izrael csütörtökön elutasította a Hezbollahhal való tűzszünetet sürgető globális felhívásokat, és folytatta a támadásokat, amelyek már több száz halálos áldozatot követeltek Libanonban.

Az izraeli álláspont ellenére Washington és Párizs bejelentette, hogy tovább folytatják a tűzszünettel kapcsolatos tárgyalásokat.

Ez történt csütörtökön:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában