Ukrán válság

2024.07.28. 07:25

Putyin: Washington a hidegháborúhoz hasonló rakétaválság kirobbantását kockáztatja

886. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A különleges erők Donbasz zászlóaljának képén ukrán katona egy ukrán mérnökök és önkéntesek által Grad típusúból átalakított Partizan rakéta-sorozatvetővel céloz az orosz állásokra a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Csasziv Jar közelében húzódó fronton 2024. július 17-én. A kisteherautó platójára erősített Partizanhoz a Grad BM-21 rakétáit használják

Forrás: MTI/EPA/A különleges erők Donbasz zászlóalja

Orosz csapatok előretöréséről számolt be Donyeck régióban a moszkvai védelmi tárca

A tájékoztatás szerint orosz erők ellenőrzése alá került Progressz és Jevhenyivka település.

Az orosz védelmi tárca szerint Progressz stratégiai jelentőségét  többek között az ott található vasúti csomópont adja, így a település elfoglalásával nagyban megzavarták az ukrán erők utánpótlási vonalait. Hozzátette, hogy a keletre található Jevhenyivka elfoglalásával sikerült kiigazítani a frontvonalat, jelentősen növelve az orosz csapatok taktikai lehetőségeit Pokrovszk irányában.

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek csaknem kétezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg több lőszer- és üzemanyagraktárt, valamint egy Patriot légvédelmi rakétarendszer radarállomását.

Putyin: Washington a hidegháborúhoz hasonló rakétaválság kirobbantását kockáztatja

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ha Washington 2026-tól nagy hatótávolságú rakétákat telepít Németországba, akkor Oroszország hasonló rakétákat fog a Nyugattól lőtávolságban állomásoztatni.

Az orosz haditengerészet napja alkalmából Szentpéterváron az orosz, kínai, algériai és indiai tengerészek előtt tartott beszédében Putyin figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy a tervezett lépéssel a hidegháborúhoz hasonló rakétaválság kirobbantását kockáztatja.

Az Egyesült Államok 2026-ban kezdi meg a nagy hatótávolságú tüzérségi képességek telepítését Németországba, hogy demonstrálja a NATO és az európai védelem iránti elkötelezettségét – közölte az Egyesült Államok és Németország a hónap elején.

Az Egyesült Államok részleges rakétatelepítései olyan képességek hosszabb távú állomásoztatásának előkészítését szolgálják, amelyek közé SM-6 légvédelmi rakétarendszerek, Tomahawk típusú, manőverező robotrepülőgépek, és olyan hiperszonikus fegyverek tartoznak majd, amelyeknek nagyobb a hatótávolsága, mint a jelenlegi európai fegyverrendszereknek – derült ki Washington és Berlin tájékoztatásából.

Putyin vasárnap hangsúlyozta: „Az ilyen rakéták, amelyek a jövőben nukleáris robbanófejjel is felszerelhetők, repülési ideje a területünkön lévő célpontokig körülbelül 10 perc lesz”. Hozzátette:

A rakétatelepítéshez hasonló intézkedéseket fogunk tenni, figyelembe véve az Egyesült Államok és szövetségeseinek tevékenységét Európában és a világ más régióiban.

Az orosz államfő úgy vélekedett: az Egyesült Államok szítja a feszültséget, mindeközben Typhon rakétavető rendszereket szállított Dániába és a Fülöp-szigetekre. Putyin beszédében az amerikai terveket a NATO 1979-es döntéséhez hasonlította, amikor Nyugat-Európába Pershing II amerikai közepes hatótávolságú rakétákat terveztek telepíteni.

„Ez a helyzet emlékeztet a hidegháborús eseményekre, amelyek az amerikai közepes hatótávolságú Pershing rakéták európai telepítésével voltak kapcsolatosak” – fejtette ki Putyin.

Az orosz elnök megismételte korábbi figyelmeztetését, miszerint Oroszország újraindíthatja a közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris rakéták gyártását, majd mérlegelheti, hogy hova telepítse azokat, miután az Egyesült Államok hasonló rakétákat telepít Európába és Ázsiába.

LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök egy padon ül, miután Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök társaságában megtekintette a Valaam-ikon kápolnáját a karéliai Szvetli szigeten 2024. július 26-án
Fotó: Alexander Kazakov / Forrás: MTI/AP/Kreml/Szputnyik pool

Üzemanyagtartályok gyulladtak ki egy ukrán dróntámadás nyomán Oroszország Kurszki területén

Három üzemanyagtartály gyulladt ki egy olajraktárban Oroszország Kurszki területén egy ukrán dróntámadás nyomán szombat éjszaka, áldozatok nincsenek – közölte Alekszej Szmirnov, a térség megbízott kormányzója a Telegram üzenetküldő csatornáján.

Ukrán drónok támadtak meg egy olajraktárt a Kurszki területen. Három üzemanyagtartály kigyulladt. Az ipari létesítmény dolgozói és a helyi lakosok közül senki sem sérült meg. Az egyik tartályban keletkezett tüzet gyorsan eloltották, a másik két tartálynál azonban a lángok oltásában 82 tűzoltó és 32 jármű vett részt.

Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy légvédelmi rendszereik az éjszaka folyamán hét, Ukrajna által indított drónt semmisítettek meg.

Öt drónt a Belgorodi terület felett, kettőt pedig az Ukrajnával határos Kurszki terület felett lőttek le.

Kész vannak a szétlőtt gyerekkórház újjáépítési tervei

Az ukrán elnök és felesége ellátogatott a július 8-án rakétacsapást szenvedett Okhmatdyt gyerekkórházba, ahol bemutatták nekik a súlyos károkat szenvedett intézmény helyreállítási terveit.

ZELENSZKIJ, Volodimir
A mentőegységek tagjai, egészségügyi dolgozók és önkéntesek túlélőket keresnek egy orosz légicsapásban találatot kapott gyermekkórház törmeléke közt Kijevben 2024. július 8-án, amikor orosz légicsapás ért több ukrán várost
Fotó: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

A támadásban a kórház hat épülete sérült meg, kettő közülük kritikus állapotban van.

A kórház csontvelő-transzplantációs és krónikus hemodialízis osztályai jelenleg más intézményekben működnek, az összes többi részleg munkáját sikerült újraindítani.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 7152-en léptek be Magyarországra pénteken, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 9481-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap.

A beléptetettek közül a rendőrség 50 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában