Miniszterelnöki interjú

2024.06.07. 07:17

Orbán Viktor: a vasárnapi EP-választáson kapunk egy esélyt a háború megállítására – HALLGASSA MEG!

Minden nap fogy a remény az orosz–ukrán háború megállítására, de az európai parlamenti választáson még kapunk egy esélyt erre – mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

MW

Budapest, 2022. január 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. január 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Fotó: Fischer Zoltán

– Most már a végén vagyunk, a lehetőségeink végéhez közeledünk. Minden háború történetében volt olyan pont, amely a háborúból való visszafordulás lehetőségét nyújtja, és ehhez már nagyon közel vagyunk – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában.

Az interjút itt nézheti meg:

– Nem szigeteltük el ezt a regionális konfliktust, és most a világ minden részén megjelenik az ukrajnai háború. Minden nap fogy a remény – hangsúlyozta a kormányfő annak kapcsán, hogy meg lehet-e állítani a háborúba sodródást. Jelezte:

a hétvégén kapunk egy esélyt a békére,

hogy közelebb kerüljünk a háború megfékezéséhez, majd a következő hónapokat túl kell élni az amerikai elnökválasztásig. – Csinálhatunk egy transzatlanti békekoalíciót, és azzal meg lehet állítani a háborút – tette hozzá.

A miniszterelnök elmondta: azok a dolgok, amelyekről az újságírók tájékoztatják az embereket, addigra már eldöntött dolgokká válnak. Úgy látja, olyan háborús pszichózis van Európában, amelynek logikus végkifejlete lesz. Mégpedig az, hogy

megérkeznek a nyugat-európai országok katonai egységei Ukrajna területére.

A kormányfő figyeli a magyar baloldalt is, ami őrlődik a háború és a béke álláspontja között, mert a magyar emberek békepártiak, ám akik a baloldalt fizetik, háborút akarnak. A baloldal úgy akarja feloldani ezt a konfliktust, mint a migrációnál, hogy azt mondják, nincs és nem is lesz háború. Orbán Viktor rámutatott: ha valaki értékeli, két év alatt honnan hová jutottunk, egyértelművé válik, hogy haladunk a háború felé.

– Próbálják elhallgattatni a békepárti erőket – közölte.

A miniszterelnök szerint minden nyugati lépésre orosz válaszlépés érkezik, ez hozza magával a háború kiterjedését, és

az utolsó pillanatokban vagyunk a visszatérésre lehetőséget már nem adó pont elérése előtt.

A miniszterelnök felidézte: a békemenet egy barátságos közeg volt. Arról is beszélt, hogy a baloldali szavazók sem akarják, hogy hazánk háborúba keveredjen, de közben a magyar baloldal vezetői a konfliktus pártján állnak.

A beszélgetést itt meghallgathatja:

– Magyarország azért tud ellenállni a háborús nyomásnak, mert felépítettünk egy védelmi rendszert a brüsszeli és washingtoni erőkifejtéssel szemben – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő emlékeztetett, hogy a migrációs válság idején építették fel a rendszert, amit a magyar baloldal folyamatosan támad, mivel rá akarták kényszeríteni hazánkat, hogy migránsokat fogadjon be. A behatolási kísérletekkel szemben a legnagyobb erő a stabil kormányzati erő – szögezte le. Jelezte: az Európai Unióból jövő nyomás kivédését kitanulták, még a pénzügyi zsarolás sem vezetett eredményre. Magyarország megtanulta kivédeni azokat a birodalmi törekvéseket, amelyek Brüsszelből jönnek – mutatott rá.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarországnak mindenképpen ki kell maradnia a NATO ukrajnai katonai missziójából. A magyar katonai egységek felett történő irányítás ezzel ugyanis átkerülne a NATO-parancsnokhoz, innentől pedig már nem tudnánk kívül tartani a magyar csapatokat a háborún. Orbán Viktor szerint világossá kell tenni, hogy Magyarországnak joga van ragaszkodni a NATO alapszerződéséhez, amelyhez csatlakoztunk. Ez védelmi szövetségként definiálja a NATO-t, így

senki sem kényszeríthet bennünket rá, hogy a NATO területén kívül katonai akcióban vegyünk részt,

és arra sem, hogy pénzt adjunk rá. A miniszterelnök tájékoztatása szerint a NATO most már évente 45 milliárd dollárnyi összeget követel a tagállamoktól, ezt a magyar kormányfő nem volt hajlandó jóváhagyni.

A választási eredménytől függetlenül a kormány ki fog tartani a béke mellett, de hogy meddig tudnak kitartani, összefügg a választási eredménnyel

– mutatott rá Orbán Viktor. Ha megerősítik a kormányt a választópolgárok, akkor tovább tudnak kitartani. Tetteik, szavaik mögött ugyanis aranyfedezetként a választópolgárok állnak. A kormányfő szerint most ahhoz kell erő, hogy kimaradjunk a háborúból. Ma nem az a kérdés, hogy meddig tart ki a miniszterelnök, hanem hogy mit mondanak az emberek.

Már így is rengeteget veszítettünk a háborún, mert az emberek akaratukon kívül finanszírozzák

– fogalmazott Orbán Viktor. 

Emlékeztetett: háborús felárat kell fizetni a boltokban, mivel a gazdaság nem úgy működik, ahogy kellene. – Folyamatosan be kell fizetnünk az EU kasszájába olyan összegeket, amelyeket Brüsszel elküld Ukrajnába – ismertette a miniszterelnök. Jelezte, hogy azért küzd, hogy a magyarok pénzét ne adják oda Ukrajnának. Közölte, hogy a spekulánsok Soros Györggyel az élen degeszre keresik magukat a háborún. Egy hosszan elhúzódó fegyveres kofliktus egyetlen országnak sem tett még jót, a győzteseknek sem – idézte fel a történelmi tanulságot.

A Liszt Ferenc repülőtér visszavásárlása kapcsán a kormányfő elmondta, hogy abból csak egy van, és azzal, hogy magyar tulajdonba került vissza, az emberek vagyona is növekedett. Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy egy francia céget vettek be az üzemeltetésbe. A franciák a világ legjobbjai közé tartoznak, és később katari cég is beszállhat – jelezte a kormányfő.

Orbán Viktor: mutassuk meg Brüsszelnek, hogy minket, békepártiakat nem lehet elhallgattatni!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában