Belpolitika

2024.06.21. 06:17

Kieshet a DK a parlamentből a következő országgyűlési választáson

Gyurcsány Ferenc pártja csúnyán leszerepelt a júniusi választáson, a pártelnök számos kritikát kapott, mégsem mond le – írja a Magyar Nemzet.

MW

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke sajtótájékoztatót tart a DK budapesti székházában 2024. június 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

Hatalmas vereséget szenvedett el az euró­pai parlamenti választáson a Gyurcsány Ferenc vezette óbaloldal. A Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP és a Párbeszéd hármasa csúnyán leszerepelt, és a szavazatok alig több mint nyolc százalékát megszerezve mindössze két EP-mandátumhoz jutottak – idézi fel a lap

A történelmi bukás után Dobrev Klára, a párt EP-képviselője feloszlatta az árnyékkormányát, Gyurcsány pedig furcsa magyarázatot adott a történtekre. – Kár lenne nagyon cizellálni a dolgot, vereséget szenvedtünk – mondta a DK elnöke egy héttel a választásokat követően egy videóban. Szerinte a DK és a vele szövetséges mikropártok bukásának semmi köze nincs a közéletben tapasztalható, ellenzékváltó hangulathoz, és nem szolgált magyarázattal Magyar Péter pártjának előretöréséhez.

Gyurcsány arról is beszélt, hogy zajlanak a párton belüli egyeztetések, közösen értékelik a hatalmas vereséget. Azonban azt is kijelentette: „vissza fogok jönni”, ez alapján pedig aligha várható, hogy lemond a pártelnökségről.

Ugyanakkor már a saját pártján belül is kritikákat kap Gyurcsány Ferenc. 

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Durván nekiment Gyurcsánynak a DK volt alelnöke is

Az európai parlamenti és a helyhatósági választások legnagyobb vesztese a Gyurcsány Ferenc által fémjelzett MSZP–DK–Párbeszéd pártszövetség volt, hiszen a három párt közösen nem szerzett annyi szavazatot, mint amennyit öt évvel ezelőtt a Demokratikus Koalíció egyedül szerezni tudott. Nagy-Huszein Tibor, a Demokratikus Koalíció egykori alelnöke a közösségi oldalán tett közzé egy írást, amelyben élesen kritizálta a párt jelenlegi irányvonalát. Felidézte a 2018-as lemondása kapcsán, hogy a pártban sem akkor, sem azóta senki sem vállalt felelősséget semmiért - számol be róla a Magyar Nemzet.

Ezt azzal támasztotta alá Nagy-Huszein Tibor, hogy „az örökös kampányfőnök, Molnár Csaba” egyetlen sikert sem tud felmutatni, kudarcokat annál inkább. Ezt követően pedig nyíltan kimondja, hogy 2018-tól „önnön bűvöletében élt a párt vezetése, tagságának bigott része, és minden kevésbé súlyos bukást sikerként élt meg azóta is”. Nagy-Huszein Tibor szerint, mivel a DK éveken át domináns pozíciót tudott szerezni az ellenzéki térfélen, szervezeti és személyi ügyei már nem a párt belügye csupán.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában