Vízilabda

2024.08.11. 12:20

Nem mentek az ötméteresek, lecsúszott a dobogóról a férfi-válogatott

A harmadik hely megszerzése volt a tét magyar férfi vízilabda-válogatottnak a párizsi olimpia zárónapján. Varga Zsolt szövetségi kapitány együttese az USA ellen szállt medencébe délelőtt, és kétgólos előnyről kapott ki az egyenlő rendes játékidő után ötméteresekkel.

Kiss Ádám

A két csapat legutoljára a 2023-as, Japán rendezett világbajnokság negyeddöntőjében találkoztak, akkor a mieink nyertek 13–12-re, a vb végső győztese pedig a magyar férfi vízilabda-válogatott lett. Ezúttal pedig az éremszerzés volt a tétje az összecsapásnak, hogy a honi pólósaink a Tokiói nyári játékokon elért harmadik helyezést megismételjék.

ZALÁNKI Gergõ
Zalánki Gergő (labdával) az egész olimpián a magyar férfi vízilabda-válogatott egyik legjobbja volt
Forrás:  MTI

USA–Magyarország 11–8 (3–2, 1–1, 2–2, 2–3) – szétlövéssel

Magyarország: Vogel – Jansik, Manhercz 1, Zalánki 2, Molnár E., Varga Dé. 2, Nagy Á. 1, Cserék: Bányai (kapus), Hárai, Fekete G., Vigvári Vin. 1, Angyal 1,  Szövetségi kapitány: Varga Zsolt.

Két-Két emberelőnyös góllal kezdtek a csapatok, a mieink részéről Zalánki Gergő volt eredményes, majd Varga Dénes egyenlített egy perccel a negyed vége előtt. Szorosan védekeztek a csapatok, és többször is dadogott a kezeken a labda, de az utolsó másodpercben az észak-amerikai center be behúzta a játékszert a magyar kapuba, 3–2.

Tűzijátékot rendeztek Vámos Mártonék a második játékrész elején, azonban sem emberelőnyből, sem pedig akcióból nem sikerült gólt szerezni, remekül védett az amerikai kapus, Adrian Weinberg. Nehezen vették fel a fonalat a mieink, kétgólos hátrányban blokkolt előbb egy nagyot Manhercz Krisztián, a lefordulás után pedig akcióból találta be,  Varga Dénes viszont ötméterest hibázott az egyenlítésért, 4–3 a félidőben.

Kétgólos előnyben fordult a férfi vízilabda-válogatott a hajrára

Emberelőnyös centerezésből egyenlítettünk, majd Vigvári Vince pattintása a kapufa alá csapódott, immár a mieink vezettek, a mérkőzésen először, 5–4. Ami szép, az szép, Ben Hallock csavart egy gólt háttal a kapunak, majd egy távoli bombával visszavette a vezetést az Egyesült Államok csapata, egygólos hátrányban fordultunk a zárónegyedre, 6–5.

Nagy Ádám ejtésével hét perc tizenegy másodperccel a vége előtt egálról kezdhettek új meccset a csapatok, Zalánki és Angyal Dániel góljaival pedig lélektani előnybe kerültünk, 8–6. A hajrának viszont ismét egálról indultak az bronzéremért vívott küzdelemben. Előbb az időkérés után kihagytuk a fóros helyzetünket, majd Vogel Soma fülelte le a kapuból kiúszva a bepasszt. A győzelemért támadhattunk, a labda az alapvonalon túlra került a kapusról, így a szöglet után végig játszhattuk a fennmaradó másodperceket, gólt azonban nem sikerült szereznünk, 8–8 a rendes játékidőben, ötméteresek következtek.

Nem találtunk be ötméteresből

Varga Dénes és Zalánki Gergő kaputfát lőtt, Vigvári Vince ötösét pedig a kapus hárított, az amerikaiak viszont egyszer sem hibáztak, így 3–0-ra nyerték az ötöspárbajt.

Ezzel a magyar férfi vízilabda–válogatott a negyedik helyen zárta a tornát, a Szolnoki Dózsa játékosa, Bányai Márk pedig egy negyednyi játéklehetőséget kapott a párizsi olimpián.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!