Olimpia 2024

2024.08.07. 22:27

Drámai csatában győzött vízipóló válogatottunk

A párizsi olimpia férfi vízilabdatornájának elődöntőjében a magyar válogatott 9–9-es döntetlen után ötösökkel legyőzte az olasz csapatot, és az elődöntőbe jutott.

Varga Csaba

Meglepetésekkel zárultak a negyeddöntők, hiszen a horvátok végig vezetve győzték le a favoritnak tartott spanyolokat. A csoportküzdelmek során végig botladozó szerbek egy utolsó másodperces góllal verték a görögöket. A tengerentúli csapatok csatájában pedig döntetlent hozó rendes játékidő után az amerikai legénység ötöspárbajban bizonyult jobbnak az ausztráloknál

olimpia 2024, vízilabda
Vogel Soma három ötöst is védett az orosz rulettben
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A magyarok az olaszokkal tétmeccsen az idén háromszor is összemérték erejüket, a januári Európa bajnokság a csoporttalálkozóján a mienk, míg a bronzcsatában az olaszok nyertek. A februári dohai világbajnokságon pedig a csoportküzdelmekben döntetlenre végződött az összecsapásuk. A szerda esti találkozó előtt a mienk szövetségi kapitánya Varga Zsolt azt mondta: 
– A szerbek elleni győzelem sokat dobott a hangulaton, pozitív, nyugodt légkörben készülhettünk az olaszokra. Azért maradt bennünk némi hiányérzet az elmúlt napok miatt, de mindenki tudja, hogy a negyeddöntő lesz az eddigi legfontosabb mérkőzésünk, amolyan vízválasztóként tekintünk rá.

Magyarország–Olaszország 9–9 (3–2, 1–0, 2–5, 3–2) – ötméteresekkel 3–1

Magyarország: VOGEL – MANHERCZ 5, Jansik Sz., Angyal, Molnár E., Varga Dé., ZALÁNKI 3. Csere: Vámos, Nagy Á., FEKETE G. 1, Vigvári Vin., Hárai. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt

Vogel Soma kapusbravúrjával indult a vízicsata. Majd Manhercz Krisztián előbb akcióból, majd kisvártatva büntetőből is betalált a szélső. Az olaszok is kaptak egy ötméterest, amit Fondelli a kapufára lőtt. Aztán szépített az ellenfél, Velotto jóvoltából, de Manhercz erre is válaszolt. Igaz, Velottó is újra betalált, így egy gólos vezetésünkkel zárult az első negyed, 3–2. A folytatásban elpuskázott helyzetek mindkét oldalon. Majd Condemi gólt lőtt, de a játékosnak a lövés után továbbcsúszott a keze, ami eltalálta Jansik Szilárd arcát, amiért négy percre kiállították. Így marad a magyar vezetés, sőt Manhercz ötméteresével már két gól a magyar előny.

A fordulás után emberhátrányban szépítettek az olaszok, majd kisvártatva Echenique egyenlített, 4–4. Majd Echenique újabb gólt lőtt, tehát fordítottak az álláson, 5–4. Rádásul Di Fulvio kétszer kettőre növelte az előnyüket, Zalánki Gergő viszont kétszer is szépített, 7–6. A záró felvonás tehát egy gólos olasz előnnyel indult. Echenique és Fekete Gergő gólváltása után Zalánki egyenlített. Vogel kapus szabálytalankodott, de utána kivédte az ötméterest. Manhercz büntetett, így végre vezetünk. Megint egalizáltak az olaszok, a végjátékban ziccert hibázott Jansik, így döntetlen született a rendes játékidőben, 9–9.

Vogel bravúr az ötöspárbajban

Az ötöspárbajban Vogel három ötöst is kivédett, így a mieink nyertek, és az elődöntőbe jutottak.

A negyeddöntő további eredményei: Horvátország–Spanyolország 10–8. Görögország–Szerbia 11–12, Egyesült Államok–Ausztrália 7–7 (büntetőkkel: 4–3).

A pénteki elődöntő párosítása: Szerbia–Egyesült Államok, Horvátország–Magyarország.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!