LELET

2017.11.09. 16:24

Lehet, hogy Árpád-kori falut tárnak fel a szolnoki ipartelep közelében?

A legutóbbi múzeumi sajtótájékoztatón a Szolnok, déli ipartelep közelében előkerült jelentős Árpád-kori leletekkel kapcsolatos újabb információkról kérdeztük dr. Horváth Lászlót, a Damjanich János Múzeum igazgatóját.

Amint megtudtuk, hatalmas, mintegy tizennégy hektáron szondázták a készülő ipari beruházás területét az illetékes Budavári Kft. szakemberei, minek eredményéről a múzeumot is tájékoztatták.

A régészeti dokumentáció elkészült a tizennégy próbaásatásból előkerült Árpád-kori leletanyagról, ami között egy templom anyaga is megtalálható.

Ez már most teljes bizonyossággal kijelenthető, mivel ritka leletként harangjának két összeillő darabja is előkerült. A területről, az egykori Paládicspusztáról viszonylag bőséges hiteles okleveles forrásanyag is rendelkezésre áll, ami alapján egy, a tatárjárás idején elnéptelenedett faluról van szó.

Horváth László azt is elmondta, hogy a feltárással kapcsolatban már szerződéskötés előtt állnak, a feltételekről megállapodtak, így elvileg csak az időjárás vethet gátat a munkák novemberi elkezdésének.

Ettől függetlenül tart attól, hogy a téli időjárás miatt a település feltárása 2018-ra áthúzódó régészeti munka lesz, így bővebbet jövőre tudnak mondani a lelőhelyről.

Szathmáry István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!