2017.10.03. 16:30
Házias savanyúság és narancsos-gyömbéres sütőtöklekvár is készül a felesleges termésből
Különleges formáját választották a községben a közmunkaprogramban megtermelt zöldségek feldolgozására.
Darálva tesszük el a paprikát – mutatja Hegedűs Imréné
Fotó: Mészáros János
Bár a termés jelentős részét a többi településhez hasonló módon, a konyhán hasznosítják, illetve értékesítik, a még megmaradt felesleget különböző módokon dolgozzák fel.
Ahogy az elmúlt években, az idén is többek között savanyúság készült. Szigorúan hagyományos módon, kézzel készült, igazán egyedi ízeket kínálnak azoknak, akik szeretik a házias savanyúságokat.
Ezek „legfőbb tudora” Hegedűs Imréné, az ő irányításával folyik a munka.
Miután a többi termést feldolgozták, szinte már csak a paprika maradt, ezekben a napokban azt darálják, s tartósítják üvegekbe töltve a közmunkaprogramban dolgozó asszonyok.
Ezt követi majd a később beérő sütőtök eltevése a hűvösebb őszi napokon.
Tavaly nagy sikert aratott az a narancsos-gyömbéres sütőtöklekvár, amely igazi különlegességnek számított a kétpói háziasszonyok kamrapolcain.
Ebből valószínűleg idén is készül majd.
Sz. Zs.