2017.09.07. 15:30
A csemegeuborka a legnépszerűbb savanyúság a nagyréviek körében
A savanyúságok és főleg a csemegeuborka a legnépszerűbb télire eltett zöldség Nagyréven.
Némethné Sinkovicz Mária receptjét használják
Fotó: Joó Zsuzsa
Némethné Sinkovicz Mária, a mezőgazdasági közmunkaprogram brigádvezetője elmondta, saját receptje alapján készülnek azok a finomságok, melyeket aztán a helybéli ovisok, iskolások és idősek fogyasztanak.
– Kitapasztaltam, hogyan maradnak frissek, ropogósak a zöldségek, és milyen az az ízesítés, mely leginkább tetszik a gyerekeknek. Savanyúságaimba a már hagyományos szemes bors, só, cukor és mustármag mellé koriandermagot és kaprot is teszek, így lesz pikáns a savanyúság. Hogy ne barnuljon be, pici szalicillel és borkénnel tartósítom – magyarázza Mária.
Megtudjuk, Nagyréven idén többféle zöldséget termeltek a közmunkások a konyhára: tököt, cukkinit, hagymát, kelkáposztát, fejes káposztát, uborkát, paprikát és paradicsomot. Ez utóbbiakból lecsót is készítettek.
Nagyrév mindezekkel bemutatkozott a szolnoki közfoglalkoztatási kiállításon is, ahol az érdeklődők megkóstolhatták a nagyréviek mangalica zsíros kenyerét is.
Joó Zsuzsa