Közélet

2017.03.03. 12:50

Kicsi közösség nagy eseménye a hídavatás

Az év legjelentősebb eseményéhez érkezett Kőröstetétlen: felavatták és megszentelték tegnap, az Arany János-emlékév első napján új hídjukat, melyet egy helybeli kislány keresztelt el a költőről.

Joó Zsuzsa

Kicsi közösség, kicsi híd, nagy esemény. Így lehetne összefoglalni a tegnapi kőröstetétleni ünnepséget, a hídavatást. A település soha nem szervezett ceremóniát egy-egy alapkőletételnél, útátadásnál. A lakosok és a polgármester is inkább berzenkedtek a hivatalos, szűk körnek szóló átadóktól, mintsem örültek volna neki. Nem is kellett az önkormányzatnak az elmúlt tíz évben nemzeti színű szalagot vásárolnia! Akkor, tíz éve, a templomot szentelték meg...

– Most azonban kivételt tettünk – mondta Pásztor Imre polgármester.
– Ez az esemény ugyanis valóban nekünk szólt, rólunk szólt. A fahidat elsősorban a gyermekeinknek építettük, hogy biztonságosan keljenek át a település forgalmas kereszteződésénél és az iskolásokat kértük meg arra, hogy javasoljanak nevet az építménynek. A lakosok magukénak érzik a hidat, ezért döntöttünk úgy, hogy a hídszentelésnek (kivételesen) megadjuk a módját!

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Boldogan vették birtokba a kis átkelőt a helyiek a tegnapi ünnepség után Fotó: Mészáros János
[/caption]

Korábban már beszámoltunk arról, hogy összesen hetven pályázat érkezett az új híd nevére, nem egy kisdiák saját nevét javasolta, de volt, aki Polgármester hídnak vagy Sóhajok hídjának keresztelte volna. A kedves és vicces elnevezések közül végül azért győzött az Arany János híd, mert a költő többször is megfordult a faluban, a települést költeményeiben meg is örökítette. Pásztor Imre hozzátette, a tegnapi eseményre két lelkipásztor és egy pap is ellátogatott, valamint a térség országgyűlési képviselője.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Még a legkisebbek is átkelhettek az új hídon Fotó: M. J.
[/caption]

– A gyerekek Arany János Tetétleni halom című versét szavalták el, valamint egy másik, szintén rólunk szóló alkotásából, a Vén gulyásból egy részletet. Annak a kislánynak pedig, akinek javaslata alapján kereszteltük a fahidunkat, külön feladatot szántunk, ő fogta a párnát, melyen három olló is volt a szalagátvágáshoz.

Azt csak halkan és kellő humorral súgta meg a polgármester, hogy azért három olló, mert azt látta a tévében, ez a szokás...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!