Közélet

2016.04.12. 13:52

Súlyos „terheket” cipelnek

Minden negyedik diák túlsúlyos, a testtömegindex alapján pedig legtöbben megyénkben kerültek az elhízott kategóriába – derült ki a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT) első mérésének tudományos elemzéséből.

Szoljon.hu

Boy Eating Donuts

A 2014/15-ös tanévben több mint 623 ezer felső tagozatos és középiskolás diák fittségét mérték fel kilenc teszt segítségével. Az egyik legrosszabb eredményt az állóképességi ingafutás hozta, a feladat során a fiúk 64, a lányok 52 százaléka teljesített a korának megfelelő szinten, azaz esett bele az egészségzónába.
A testtömegindex (BMI) alapján a 10–18 éves fiúk 26,1 százaléka került a túlsúlyos (fejlesztés szükséges) vagy az elhízott kategóriába (fokozott fejlesztés szükséges). A lányoknál ez az arány 22,4 százalék volt. A megyei szintű összesített eredmények szerint a legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok  megyében (9,4 százalék) estek gyerekek az elhízott kategóriába.
– Van bőven kövér gyermek – erősítette meg dr. Orosz Ágnes szolnoki házi gyermekorvos is. –  Akad több olyan is a körzetemben, akinek száz kiló felett van a súlya. Többségük felső tagozatos fiú. Egyikük elhízása sem vezethető vissza hormonális okokra, tehát a túlsúlyért a túlzott kalóriabevitel okolható. Nagyon fontos, hogy ezekre az elhízott gyerekekre odafigyeljünk, segítsünk nekik életmódjuk megváltoztatásában. Ehhez azonban kell a család segítsége is, hiszen ha azt látja otthon, hogy a szülők is folyton esznek, azt a példát fogja követni.

Dr. Orosz Ágnes azt is hangsúlyozta, pozitív példák is akadnak az életmódváltásra. Egyik elhízott gyermeknek például már negyven kilót sikerült leadnia, ami azt bizonyítja, megfelelő motivációval és támogatással el lehet érni jó eredményeket.
Testnevelő tanárokkal beszélgetve kiderült, sok gyermek, bár szívesen vesz részt az iskolai sportjátékokban és mozog is eleget, kisebb-nagyobb mértékben mégis elhízott, amiért főként a rendszeres nassolás, a csokifélék, chipsek, cukros üdítők fogyasztása a felelős, amit egyelőre még nem tud kompenzálni az egészségesebbé tett iskolai menza sem.
Vidéki tanárok arra is rámutattak, hogy bár korábban nem készült ilyen felmérés, de régebben sokkal jobb volt a falusi gyerekek állóképessége, hiszen befogták őket a mezőgazdasági munkákba, állatok ellátásába, és tévézés, számítógépezés helyett a szabadban játszottak, csatangoltak. A kertművelés visszaszorulása és a digitális eszközök terjedése észrevehető az ő erőnlétükön is. A soványabb testalkat sem mindig a mozgás és az egészségesebb életforma eredménye, hanem a pénzhiányból adódó szegényes táplálkozásé...

Pont hogy a kövérebbeket mozgatják meg jobban?

– Engem meglepett ennek a felmérésnek az eredménye – jegyezte meg egy szolnoki tanítónő. Rózsa elmondta, nemigen tapasztal manapság túlsúlyos gyermekeket sem az osztályában, sem az iskolában. Sőt, egy valóban kissé kövérkésnek mondható gyermek a legmozgékonyabb az osztályban. Olyannyira, hogy sportol egy klubban, mégpedig nem is akárhogyan. Egyébként is úgy véli, hogy pont a túlsúlyos gyermekeket igyekeznek sportra bírni a szülők, hogy fogyjanak, ezáltal is egészségesebbek legyenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!