Közélet

2016.11.01. 09:00

Kevesebb ápoló az ágyaknál

Egyre kevesebben dolgoznak a betegágyak mellett, szinte kivétel nélkül minden kórházban nővérhiánnyal küzdenek. Sok helyen az is gondot okoz, hogy a minimumfeltételeket teljesíteni tudják.

B. Cs.–D. E.–Sz. Zs.

Male Patient Visiting Doctor's Office

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Még mindig nagyon sok egészségügyi szakdolgozót csábít külföldre a nyugodtabb munka és magasabb fizetés reménye, de szép számmal vannak a pályaelhagyók is. Bár emelkedett az egészségügyben dolgozók fizetése, más területen, egy műszakban, jóval kisebb felelősséggel és megterheléssel többet kereshetnek.
– Kritikus létszámhiány alakult ki az intézményben – állapította meg Czigány Anikó, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház ápolási igazgatója, amikor a kórház nővérellátottságáról kérdeztük. Az intézmény dolgozói mindent megtesznek azért, hogy a napi működés fenntartható legyen, de már egyetlen nővér kiesése – mondjuk egy betegség miatt – gondot okoz. Amint az ápolási igazgató hozzátette, legalább húsz nővér hiányzik a különböző osztályokról, a legnagyobb probléma jelenleg a belgyógyászati és sebészeti osztályokon van. Ráadásul nem csak az okoz gondot, hogy kevés a nővér, hanem az is, hogy óriási a fluktuáció.

– Jászberényben nincs nővérképzés, azokat a fiatalokat pedig, akik a szolnoki iskolában tanulnak, a megyeszékhely két kórháza azonnal „felszívja”. Jelentkező hiányában nem tudnak annyi nővért képezni, hogy Jászberénybe is jusson – vázolta a helyzetet Czigány Anikó. Ha pedig mindez még nem volna elég, a helyi problémákat tovább gyarapítja, hogy nincs a városban nővérszálló, így sok esetben azért nem vállalják a szakképzett dolgozók a munkát, mert nem tudnak a munkarendnek megfelelően bejárni. Pedig a kórházban a létszámhiány enyhítésére előtérbe került a rugalmas, részmunkaidős foglalkoztatás is. Gyes és gyed mellett négy és hat órában is dolgoznak munkatársaik, de az is előfordul, hogy egy másik kórház dolgozójaként, másodállásban vállalnak műszakot az intézményben. A leterheltség velejárója pedig az, hogy romlik a dolgozók egészségi állapota, sok esetben kell szembenézniük azzal, hogy kollégáik tartós betegállományba kerülnek.
– Az egy hónapra előre kidolgozott munkaidő beosztást lényegében naponta kell felülvizsgálni és átszervezni, kórházon belüli átcsoportosítással tudjuk csak megoldani, hogy minden osztályon biztosított legyen a napi szükséges minimális létszám – jegyezte meg Czigány Anikó.

– Sajnos nálunk is minden területen tapasztalható a szakdolgozók hiánya, ezek közül is talán a gyermekosztályon a legégetőbb a helyzet – tudtuk meg Maroska Anikótól, a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet ápolási igazgatójától. – Munkaszervezéssel, túlórákkal próbáljuk kezelni a problémát, illetve kapcsolatban állunk a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Közgazdasági, Egészségügyi és Idegenforgami Két Tanítási Nyelvű Szakképző Iskolával, a megfelelő utánpótlásképzés érdekében. Az elvándorlás, pályaelhagyás mellett komoly gondot jelent a szakma elöregedése, így mindent megteszünk annak érdekében, hogy a fiatalokat motiváljuk.

Mezőtúron szintén az ápolóképzés segíti a nővérhiány kezelését. A Karcagi SZC Teleki Blanka Szakközépiskolában indított képzés keretében a helyi kórházzal együttműködve oktatják a jövő ápolóit. Mivel nyilvánvaló, hogy ezzel a tudással azonnal el tudnak helyezkedni a végzősök, a környékből viszonylag sok fiatal választja ezt a szakmát, de a szükségesnél még mindig kevesebben vannak.
Megyénkben egyedül talán Karcagon nem okoz problémát a nővérhiány.
– Szerencsés helyzetben vagyunk, mert Karcagon van a Nagykun Református Gimnázium és Szakgimnázium, ahol van egészségügyi képzés, ezért szinte folyamatos az ápoló utánpótlás – emelte ki Nagyné László Erzsébet, a Kátai Gábor Kórház főigazgatója. – Jelenleg is sok fiatal ápolónk van, akik idén végeztek. A nálunk töltött szakmai gyakorlat után dolgozni is a karcagi kórházba jönnek. Ennek köszönhetően most a minimumfeltételeknek megfelelő az ápolói létszám.

Milliós ajánlatokat kapnak

Az ápolóhiány legfőbb okozója még mindig a külföldi munkavállalás. Németország és Anglia tömegesen „csábítja ki” a magyar nővéreket, ahol olyan munkakörülményeket és fizetést biztosítanak, amivel itthon nem tudnak versenyezni az egészségügyi intézmények. Az itthon a minimálbérnél alig többért dolgozó szakápolók külföldön kéthetente keresnek 600 ezer forintnak megfelelő eurót, fontot. Németországban ehhez még nyelvtudás sem kell, viszont szállást és étkezést is adnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!