Kosárlabda

2 órája

Szerda este kezd az Olaj az európai porondon

Az NHSZ-Szolnoki Olajbányász szerdán 21 órakor az FC Porto otthonában lép pályára a FIBA-Európa-kupában.

Kovács Levente

Szerda este játssza a szezon első nemzetközi meccsét a Szolnoki Olaj az Európa-kupában. Mint arról korábban is beszámoltunk, a piros-feketék az I jelű négyesbe kerültek a portugál FC Porto, a görög PAOK és a belga Hugo Limburg United csapataival együtt.

Szolnoki Olaj Európa-kupa
Rudner Gábor (balra) és Oliver Vidin sikerese bajnoki mérkőzéseken hangolódtak a Szolnoki Olaj Európa-kupa mérkőzéseire
Fotó: Mészáros János

Remek kezdés a bajnokságban

Az Olajbányász számára már elkezdődött a bajnoki szezon, nem is akárhogy, hiszen hat nap alatt három mérkőzést is le kellett játszania a nemzetközi mérkőzése miatt, ráadásul mindhármat sikerrel is vette, hiszen a Kecskemétet 75–69-re, az Oroszlányt 78–71-re, a Szegedet pedig 83–71-re győzte le. Nem volt tehát sétagalopp a szolnokiak számára a szezonkezdet, szerdán pedig már Portugáliában lépnek pályára, majd szombaton Sopronban vendégeskednek, így a következő napok sem lesznek egyszerűek.

– Tudtuk, hogy kemény lesz a szezonunk eleje, hat nap alatt három meccset is játszottunk, de erre készültünk nyáron, hogy bírjuk a tempót – nyilatkozta hírportálunknak Rudner Gábor, az Olajbányász játékosa. – A legfontosabb, hogy nyertünk mindhárom mérkőzésen, de láttuk mi is, hogy mit rontottunk el, miben kell fejlődnünk még. Ezért dolgozunk, hétvégén is négy edzésünk volt, folyamatosan videózunk és gyakorlunk, hogy minél jobbak legyünk és végre tudjuk hajtani azt, amit az edző kér tőlünk. Kedden hajnalban utazunk Portóba, szombaton pedig Sopronba megyünk. Nem lesz könnyű, de remélem, hogy jól tudjuk majd venni az akadályokat.

Rövid kihagyás ismét a nemzetközi porondon

Az Olajbányász három évvel ezelőtt szerepelt utoljára nemzetközi porondon, ráadásul akkor is a FIBA Európa-kupában vitézkedett. A 2021-es csoportban a Tisza-partiak a lengyel Legia Warszawa, a román CSM CSU Oradea és a portugál FC Porto csapataival mérkőzött meg a csoportkörben.
Utóbbival tehát ismét egy négyesbe került az Olaj, és már az első fordulóban össze is csapnak a felek. A három évvel ezelőtti Portugáliában rendezett mérkőzésen a Porto 76–68-ra nyert. Abból a mérkőzésből viszont nem lehet kiindulni, hiszen szinte teljesen kicserélődtek a csapatok, a szolnokiaktól csak Rudner Gábor játszott a 2021. novemberi találkozón a jelenlegi együttesből. Érdekesség, hogy Sztrahinja Jovanovics pedig a Legia csapatánál játszott még akkoriban.

– A nemzetközi porondon olyan együttesek szerepelnek, amelyek a saját bajnokságukban az élmezőnyhöz tartoznak – beszélt a FIBA-Európa-kupa küzdelmeiről Rudner. – Ezek a csapatok a bajnoki címért versenyeznek hazájuk bajnokságában, minőségi vannak, tehát nincs könnyű ellenfél. A Porto csapatának jó légiósai vannak, gyors átmenetekre épülő játékot játszanak és igyekeznek minél hamarabb befejezni a támadásokat. Szeretnénk majd ehhez igazodni és olyan taktikát választani, ami fekszik nekünk és eredményt érhetünk el vele.

Jobb szereplésben bíznak

Legutóbb nem sikerült a továbbjutás a Szolnoki Olajbányász együttesének, és sereghajtóként végzett csoportjában. Idén ezen szeretnének változtatni, de egyelőre nem könnyű megtippelni, hogy milyen esélyekkel indul Oliver Vidin együttese a FIBA-Európa-kupában.

– Az esélyekről még nagyon nehéz beszélni, az első kör után már okosabbak leszünk azzal kapcsolatban, hogy mire lehetünk majd képesek. Természetesen szeretnénk továbbjutni és mindent megteszünk majd ennek érdekében.

Az NHSZ-Szolnoki Olajbányász tehát szerda este 21 órakor az FC Porto ellen kezdi meg szereplését a FIBA-Európa-kupában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában