Vízilabda

5 órája

Világbajnokok érkeznek a Tiszaligetbe

Az egyik legerősebb horvát csapat, a Mladost lesz a Szolnoki Dózsa Eurokupa-ellenfele a nyolcaddöntő első mérkőzésén.

Varga Csaba

Folytatódik az erőltetett menet a honi vízipóló-csapataink számára, és ez alól nem kivétel a Szolnoki Dózsa Praktiker gárdája sem. A bajnoki rangadók közepette csütörtök este hat órától a Szolnoki Dózsa Eurokupa-csoportmeccsen fogadja a horvát Mladost Zágráb legénységét fogadják a tiszaligeti Vízilabda Arénában.

Szolnoki Dózsa Eurokupa
A fehér sapkás Szolnoki Dózsa Eurokupa-ellenfelei is jelentős játékerőt képviselnek
Fotó: Nagy Balázs.

Magyar csapatok a nemzetközi vízilabda-porondon

Dióhéjban annyit a nemzetközi kupákról, hogy a Bajnokok Ligája főtábláján a címvédő Ferencváros mellett a Vasas érdekelt, az Eurokupában pedig három magyar együttes szerepel – a BVSC, a Honvéd és nem utolsósorban a Szolnoki Dózsa. Közülük a zuglóiak a BL-selejtezőből pottyantak vissza, míg a Honvéd és a Szolnok túljutott az EK első körén. Kellemes meglepetésre a Dózsa az athéni csoportselejtezőn mindhárom ellenfelét legyőzve kvalifikált a főtáblára

A legjobb tizenhat között a folytatásban

A nyolcaddöntőben csoportmérkőzések várnak a Dózsára, amely során az olasz Pro Recco, a horvát Mladost Zágráb és a német Duisburg lesznek a szolnoki együttes vetélytársai. Az oda-visszavágós páros csatákat követően a csoportelsők mellett a második helyezettek is örülhetnek majd a továbbjutásnak. A Tisza-partiak a nyitó meccsüket csütörtök este a horvát bajnoki harmadik Mladost Zágrábbal szemben, hazai medencében vívják meg.

Világbajnokok az ellenfél soraiban

A Mladost az egyik legpatinásabb horvát klub, hiszen sokszoros horvát bajnok, mindezek mellett a nemzetközi porondon is minden egyes kupasorozatból van trófeája. Igaz, az utolsót meglehetősen régen nyerték meg, 2001-ben a LEN-kupában arattak sikert. Idén a BL selejtezőjében próbálkoztak, de hiába verték meg a görög Vuliagmenit, egy-egy góllal kikaptak a hazai pályán játszó szerb Radnicski Kragujevactól és a BVSC-től is, így az Eurokupában folytathatják.

Állományuk hemzseg a horvát válogatottaktól, közülük Ante Vukicevic, Luka Basic, Josip Vrlic, Mathias Biljaca és Konstantin Harkov tagja volt a februári, katari világbajnokságon győztes csapatnak, később pedig játszottak a párizsi olimpia magyarok elleni győztes elődöntőjében, majd az azt követő fináléban is, amit azonban elveszítettek a szerbekkel szemben. Sőt a Mladost nagy öregje, a 38. évében járó Iván Buljabasic tagja volt a horvátok 2012-ben olimpiai bajnok csapatának. A névsorból egyértelmű, hogy zágrábi klub vezetői többet várnak csapatuktól, mint amit az elmúlt években mutattak.

A tudatos játék lehet a Szolnoki Dózsa Eurokupa-sikerének kulcsa

Ha már a történelemnél tartunk a Szolnoki Dózsa múltja is veretes, hiszen 2017-ben a Bajnokok Ligáját, rá négy évre pedig az Eurokupát nyerték meg. Ezúttal nincsenek a Dózsa soraiban olimpiai bajnok, azonban kapusuk, Bányai Márk szerepelt a párizsi olimpián negyedik helyezett válogatottban, Bedő Krisztián pedig a világbajnoki aranyérmes csapat tagja volt 2013-ban.

– A nyáron szépen igazolt a Mladost, mi úgy tudjuk, hogy nagy terveik vannak a jövőre nézve – mondta lapunk Hangay Zoltán, a Szolnoki Dózsa vezetőedzője. – Csaknem minden poszton válogatottak játszanak náluk. A BL-selejtező nem igazán sikerült számukra, azóta többet dolgoznak együtt, kezdenek összeérni. Jó passzban vagyunk, nem ijedünk meg senkitől, így a Mladosttól sem, nekik megyünk teljes erőből. Akkor lehet esélyünk, ha ellenük is okosan és tudatosan játszunk.

A C csoport menetrendje

Október 10.: Szolnok–Mladost Zágráb, Pro Recco–Duisburg. Október 17.: Duisburg–Szolnok, Mladost Zágráb–Pro Recco. Október 31.: Pro Recco–Szolnok, Duisburg–Mladost Zágráb. November 14.: Mladost Zágráb–Szolnok, Duisburg–Pro Recco. November 21.: Szolnok–Duisburg, Pro Recco–Mladost Zágráb. December 5.: Szolnok–Pro Recco, Mladost Zágráb–Duisburg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában