Kosárlabda

3 órája

Kőkemény csatában, hosszabbítás után kikapott az Olajbányász belga riválisától – galériával

Kemény férfias küzdelmet láthattak a nézők szerdán a Tiszaligetben. A Szolnoki Olajbányász a belga Hubo Limburg United csapatát fogadta a FIBA Európa-kupa második fordulójában. Szoros meccset hozott a találkozó, a rendes játékidőben nem is született döntés, hosszabbítás után azonban végül a vendégek nyerték meg a találkozót öt ponttal.

Kovács Levente

Három év után visszatért a nemzetközi kosárlabda Szolnokra, az Olajbányász ugyanis FIBA Európa-kupa I csoportjának második fordulójában a belga Hubo Limburgot fogadta szerdán. Mindkét csapat vereséggel indította a sorozatot, Oliver Vidin edző együttese a Portótól kapott ki 77–68-ra, míg a Limburg a PAOK ellen szenvedett 77–74-es vereséget, így a javítás vágyától égett mindkét együttes.

Olajbányász, Szolnoki Olajbányász, Hubo Limburg United, Sztrahinja Jovanovics
Sztrahinja Jovanovics (labdával) volt a Szolnoki Olajbányász legjobbja a Hubo Limburg ellen
Fotó: Nagy Balázs.

Fardaws Aimaq pontjaira alapozott az első percekben az Olajbányász, míg a belgáknál Elijah Pemberton volt a legaktívabb. Agresszívan védekezett mindkét csapat, a piros-feketék igyekeztek egész pályán letámadni és minél hamarabb labdát szerezni, míg Limburg inkább a palánk alatt „ ütötte, vágta” a szolnoki játékosokat. Hat és fél perc játék után vezetett 2–0 után ismét az Olaj, amikor Bojan Szubotics szerzett labdát, majd egy gyors támadás után értékesítette ziccerét, 15–13. A meccs korai szakaszában már paprikássá vált a hangulat, ez köszönhető volt annak is, hogy több kétes ítéletet a belgák javára hoztak meg a játékvezetők, a szurkolótábor pedig nemtetszését fejezte ki, emellett pedig a játékosok sem kímélték egymást a pályán. Az adok-kapokból a Limburg jött ki jobban, amely 22–17-re vezetett az első negyed végén.

Egy perc sem kellett ahhoz, hogy az Olajbányász ledolgozza hátrányát, Robert Jones sportszerűtlen ütését követően Sztrahinja Jovanovics dobta be mindkét büntetőjét, 24–22. Tartotta előnyét az szolnoki csapat, sőt a negyed feléhez közelítve Pallai Tamás ziccerével már hét pont volt a különbség, 35–28. Kemény játékával úgy tűnt, az oroszlán bajszát ráncigálja a belga együttes, hiszen a második felvonásra látványosan feljavult az Olaj játéka, Jovanovics egyedül tíz pontot szórt, de Pallai Tamás és Lukács Norbert is elkezdte a pontgyártást ez idő alatt. Előnyét nem adta le az Olaj, amely hat ponttal vezetett a nagyszünetben, 47–41.

A feszült hangulat a fordulás után is megmaradt, de nem engedte közelebb ellenfelét az Olajbányász, és tartotta hat pont körüli előnyét. A negyed végéhez közeledve viszont egyre jobban csökkent a különbség, a 29. percben pedig Jonas Delalieux tripljávál már a Limburg vezetett, 59–61. A különbség nem változott, 64–66-ról várták a csapatok a zárófelvonást.

Nem változott a játék képe az utolsó negyed elején sem, tartotta előnyét a belga együttes, a 36. percben azonban Jovanovics három pontjával megfordította az állást (76–74), majd egy támadófaultot is kiharcolt. Ezt követően végig fej-fej mellett haladtak a csapatok, Krnjajszki Borisz triplájával 83–82-re az Olaj várta előnyből az utolsó másfél percet. Ez semmit nem jelentett ekkor még, hiszen a Limburg egyből visszavette a vezetést, 37 másodperccel a vége előtt pedig egál volt az állás (86–86) és a piros-feketéké volt a labda. Jovanovics kihagyta hármaskísérletét, a túloldalon pedig Pemberton is hibázott, így jöhetett hosszabbítás, 86–86-os rendes játékidő után.

Krnjajszki blokkjával, Lukács egy sikeres büntetőjével és Oskar Giltay ziccerével indult a hosszabbítás, amellyel így belgák kerültek lépéselőnybe, 87–88. Majd Pemberton két egymásutánban bedobott kosarával már négy pont volt a különbség a belgák javára, 89–93. Ezt követően a vendégek amerikai játékosa három büntetőjéből csak egy dobott be, Aimaq faulttal együtt bedobott egy ziccert, majd a büntetőnél sem hibázott, 93–94. A túloldalon Cliff Hammonds és Thibault Vanderhaegen hármasa is jó volt, míg Szuboticsé kimaradt, ezzel pedig gyakorlatilag eldőlt a találkozó, 100–95-re kikapott a Szolnoki Olajbányász a belga Hubo Limburg United csapatától. 

– Nagyon kemény küzdelemben maradtunk alul – nyilatkozta a meccs után Sztrahinja Jovanovics. – A meccs nagy részében tudtuk uralni a játékot, a negyedik negyed elején elvesztettük a ritmust, a hosszabbításban pedig nem játszottunk elég okosan. Nagyon szomorú vagyok, mert jól játszottunk összességében, voltak jó pillanataink, de befejezéseknél többször hibáztunk, emiatt vesztettünk.

NHSZ-Szolnoki Olajbányász–Hubo Limburg United (belga) 95–100 (17–22, 30–19, 17–25, 22–20, 9–14) – hosszabbítás után

Szolnoki Városi Sportcsarnok, 1600 néző. Vezette: Arnau Padros (spanyol), Domen Krajnc (szlovén), Danilo Petkovics (szerb)

Szolnoki Olajbányász: JOVANOVICS 27/9, Lewis 12, Pallai 5/3, SZUBOTICS 19/3, AIMAQ 16. Csere: Lukács N. 6/3, Rudner 2, Krnjajszki 8/6. Edző: Oliver Vidin.

Hubo Limburg: Hammonds 6/6, PEMBERTON 29/6, Raedschelders, DELALIEUX 17/9, Jones 8. Csere: LESUISSE 23, Giltay 4, Abelshausen 6/6, Vanderhaegen 7/3. Edző: Raymond Hubert Westphalen.

Kipontozódott: Pallai (26.), ill. Jones (40.), Delalieux (41.)

Az eredmény alakulása.

2. perc: 4–5, 4. perc: 7–11, 6. perc: 11–13, 8. perc: 15–16, 12. perc: 29–26, 14. perc: 35–28, 16. perc: 41–36, 18. perc: 47–39, 22. perc: 51–45, 24. perc: 56–49, 26. perc: 59–57, 28. perc: 59–58, 32. perc: 68–71, 34. perc: 73–74, 36. perc: 78–76, 38. perc: 80–82, 42. perc: 89–93, 44. perc: 93–97.

Így látták a szakemberek:

Oliver Vidin, az Olajbányász vezetőedzője: – Többször nem dobtuk el az üres hármasokat, amelyek fontosak lettek volna, míg az ellenfél ezt megcsinálta. A meccs nagy részében mi vezettünk, de a végén mégis ők nyertek, hiába voltak kevesebb ideig előnyben. Az egyetlen dolog, amit nem értek, hogy a palánk alatt nekünk volt több lehetőségünk, mi voltunk ott többet, mégis az ellenfél dobhatott több büntetőt. Bizonyos pillanatokat nem menedzseltünk jól, és minden rosszul alakult, amikor Pallai Tamás kipontozódott, aki a meccs azon részén az egyik legjobb játékosunk volt, emiatt pedig rövidebb lett a padunk és nem tudtunk annyit rotálni, mint amennyit szerettünk volna.

Raymond Hubert Westphalen, a Hubo Limburg vezetőedzője: – Boldog vagyok, hogy meg tudtuk mutatni a jellemünket, ahogy harcoltak egymásért a játékosok. Két kulcsjátékosunk hiányában kellett játszanunk, így a fiatalok is szerepet kaptak, ez egy jó teszt volt nekik. Jól védekeztünk, konzisztensek voltunk jó volt, támadásban is voltak jó futásaink, de a második negyed elején nem tudtuk felvenni a versenyt a Szolnokkal, amely egy nagyon nehéz ellenfél volt. A lepattanókat is uralni tudtuk sokszor, ami sokat jelentett, illetve a fontos pillanatokban nyugodtak tudtunk maradni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában