Kosárlabda

2 órája

Megnehezítette saját dolgát, de végül simán nyert az Olaj a Honvéd ellen – galériával, videóval

A Honvédot fogadta Oliver Vidin együttese az NB I. ötödik fordulójában. A Szolnoki Olajbányász az első perctől kezdve építette előnyét, amit a harmadik negyedben teljesen lerombolt és egyenlítettek a fővárosiak. A piros-feketék az utolsó negyedben azonban megrázták magukat és végül magabiztos, tizenegypontos különbséggel nyertek.

Kovács Levente

A szebb napokat is látott Honvéd (33 bajnoki címet és 17 kupagyőzelmet szerzett a fővárosi gárda összesen története során) látogatott szombaton a Tiszaligetbe az NB I. ötödik fordulójában. A budapestiek eddig mind a négy mérkőzésüket elveszítették a bajnokságban, míg a Szolnoki Olajbányász százszázalékos mérleggel áll négy meccs után, így a piros-feketék várták esélyesként a találkozót.

Szolnoki Olajbányász, Fardaws Aimaq, Honvéd, kosárlabda, NB I.
Fardaws Aimaq (labdával) tíz ponttal és nyolc lepattanóval járult hozzá a Szolnoki Olajbányász Honvéd elleni sikeréhez
Fotó: Kiss János

A mérkőzésre összegyűlt az Olaj-tábor idősebb és fiatalabb generációja is, így olyan szurkolói nóták is felcsendültek, melyeket húsz, harminc évvel ezelőtt énekeltek a legfanatikusabb drukkerek.

Bojan Szubotics vette a hátára a csapatot, három és fél perc után már hét pontja a volt a magasembernek, 8–1. Hamar kialakult a kétszámjegyű különbség, a Honvéd csak a hatodik percben szerezte meg az első mezőnykosarát, 13–3. Az Olaj első sikeres triplakísérletére is sokat kellett várni, Lukács Norbert a negyed végén talált be a sarokból, 18–9. A piros-feketék magabiztosan játszottak az első játékrészben, és kilencpontos előnyt dolgozott ki, 20–11.

A sok elpazarolt dobással kissé közelebb került a második negyed elején a Honvéd, de Rudner Gábor triplája megtörte a csendet, 25–16. A fővárosiak sem voltak túl élesek támadásban, így belefértek az Olaj hibái, amely nemcsak tartani, de növelni is tudta a különbséget, végül 16 ponttal vezetett a nagyszünetben, 47–31.

Életjeleket mutatott a Honvéd a fordulás után, amely egy 3–12-es rohanással közeledett, ami intőjel volt Oliver Vidin edző tanítványainak, hogy nem vehetik félvállról a mérkőzést. A piros-feketék azonban úgy tűnt, az „öltözőben maradtak”, rengeteg hiba jellemezte a játékukat a támadóoldalon, eladott labdáinak és folyamatos rossz dobásainak köszönhetően a 29. percre elfogyott az Olajbányász tizenhatpontos előnye, 55–55. Krnjajszki Borisz triplájának köszönhetően azonban így szolnoki vezetéssel zárult a negyed, 60–57.

Jót tett a szünet az Olajbányásznak, amely visszaépítette a kétszámjegyű különbséget a zárófelvonás elején, 70–57. Ahogy az előző meccseken megszoktuk, Pallai Tamás fontos pillanatokban ismét előlépett és nyolc pontot tett a közösbe pár perc alatt az utolsó negyedben. A meccs végén Peringer Balázs is megszerezte első kosarát korábbi csapata ellen, amellyel már 17 ponttal vezettek a piros-feketék, 80–63. A meccs lényegi része ekkor már eldőlt, a találkozó végén a Honvéd csökkentette a különbséget, azonban végül 83–72-re megnyerte a Szolnoki Olajbányász a mérkőzést.

– Kemény meccs volt, de nagyon örülök a győzelemnek, a kulcs az volt, hogy kemény, agresszív védekezésünk volt és semlegesíteni tudtuk a legjobb játékosaikat – értékelt a mérkőzés után Lukács Norbert.

NHSZ-Szolnoki Olajbányász–Endo Plus Service-Honvéd 83–72 (20–11, 27–20, 13–26, 23–15)

Szolnoki Városi Sportcsarnok, 1500 néző. Vezette: Praksch Péter Árpád, Pozsonyi László, Major Ádám (Téczely Tamás)

Szolnok: JOVANOVICS 15, Lewis 5, PALLAI 13/6, SZUBOTICS 14, AIMAQ 10. Csere: Lukács N. 10/3, Rudner 6/6, Arabo, Szugyiczki, Krnjajszki 8/6, Peringer 2. Edző: Oliver Vidin.

Honvéd: Hardict 4, GATLING 14/3, Major 3, Balogh M. 12/6, FILIPOVICS 12. Csere: REIZINGER 7/3, Simon K. 2, Kopácsi 3/3, Hajdu P. 3/3, Mucza 4, Grubor. 8/6. Edző: Zlatko Jovanovics.

Kipontozódott: Hajdu P. (31.)

Az eredmény alakulása.

2. perc: 3–1, 4. perc: 8–1, 6. perc: 13–5, 8. perc: 15–9, 12. perc: 22–16, 14. perc: 29–18, 16. perc: 38–25, 18. perc: 44–29, 22. perc: 50–36, 24. perc: 54–43, 26. perc: 54–48, 28. perc: 55–53, 32. perc: 68–57, 34. perc: 73–58, 36. perc: 78–62, 38. perc: 83–67.

Így látták a szakemberek:

Oliver Vidin, az Olajbányász vezetőedzője: – Legfontosabb, hogy nyertünk, de nem lehetünk ennyire inkonzisztensek egy meccsen belül, hogy visszaengedjük az ellenfelet tizenhat pontról. Ezzel energiát vesztünk, hogy egálból játszunk, ahelyett, hogy lezárnánk a meccset a harmadik negyedben. Kiegyensúlyozottabbnak kell lennünk a mérkőzéseken belül. Huszonegy támadólepattanónk volt, ami azt mutatja, hogy minden labdáért megharcoltunk. Védekezésben viszont negyven percig agresszívnak kell lennünk, ezúttal csak az első félidőben és az utolsó negyedben játszottunk így, a harmadik játékrészben huszonhat pontot kaptunk. Nem az volt a probléma, hogy tizenhármat szereztünk, mert előfordul, hogy kimaradnak a dobások, de nem kaphatunk huszonhatot egy negyed alatt egy olyan csapat ellen, amelynek nem a támadójáték az erőssége, de ahogy mondtam, a legfontosabb, hogy győztünk

Zlatko Jovanovics, a Honvéd vezetőedzője: – Gratulálok a Szolnok csapatának a megérdemelt győzelemhez. Mindig jó itt játszani, remek a hangulat, emellett pedig örültem, hogy megmérkőzhettem Oliver barátommal. A Szolnok jó kosárlabdát játszik, nagyon fizikális és tapasztalt csapat, az volt a tervünk, hogy fizikálisan felvegyük velük a versenyt. Ez az első félidőben nem sikerült, a harmadik negyedben viszont igen, de nagyon sok energiát elvett tőlünk az, hogy visszajöjjünk a meccsbe, de egy ilyen csapat ellen, mint a Szolnok, ez nem elég. Az Olajbányász huszonegy támadólepattanót szedett, így nem lehet meccset nyerni, ha ennyit engedünk az ellenfélnek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában