Kosárlabda

2024.08.22. 18:00

Elődöntőbe jutott a magyar válogatott a világbajnoki előselejtezőn

Hölgycsapatunk jó játékkal, huszonegy pont különbséggel legyőzte a brazilokat a ruandai Kigaliban zajló világbajnoki előselejtezőn. Ezzel a mieink az elődöntőben folytathatják szombaton.

Varga Csaba

A wbasket.hu statisztikája szerint a brazilokkal a felnőtt válogatottunk a fennállása során három tétmeccset vívott, az 1957-es, az 1975-ös és az 1998-as világbajnokságon találkoztunk. A legfrissebb emlék viszont valóban nagyon élénk lehet, hiszen a tavalyi Universiadén az 5-8. helyért kemény csatát vívtunk az együttesükkel. Az akkori keretük kezdő centere, Leticia Soares most a vb előselejtezőn is szerepet kapott, Csengtuban pedig 23 pontot dobott a mieinknek.

Jogos női válogatottunk öröme, amely magabiztos játékkal harcolta ki a továbbjutást
Fotó: fiba.basketball

A felek egyaránt ötvenszázalékos mérleggel várták a csütörtöki összecsapást, mindketten legyőzték a Fülöp-szigetek válogatottját, ellenben kikaptak Szenegáltól. Az utóbbi együttes tehát már biztos továbbjutóként várta a csoportzárót. A még kiadó elődöntős helyért tehát a mieink harcoltak a brazilokkal. Brazília alacsonyabb szerkezettel érkezett a tornára, nincs 190 cm feletti játékosa. Ennek megfelelően egy gyorsabb gárda, mely bátran épít a triplákra – összesen 22 hármasuk volt az első két meccsen – , emellett pedig nagy tűzzel, a párharcokat bátran, keményen felvállalva játszanak. Nem lesz egyszerű ellenük, de egy nagy tornán az elődöntőért már nincs könnyű feladat.

Magyarország–Brazília 87–66 (15–9, 25–14, 26–23, 21–20)

Magyarország: STUDER 8/6, DubeI 6/3, Török Á. 9/3, LELIK 11/,3 Határ 6. Csere: KISS V. 22, DOMBAI 10/9, KÁNYÁSI 10/6, Angyal, Miklós M. 1, Varga A. 2, Tóth F. 2. Szövetségi kapitány: Völgyi Péter.

Brazília: Martins, Albiero, DE OLIVEIRA 21/12, MOURA 19/6, L. Soares 2. Csere: D’Arrigo 5/3, M. Soares 2, Goncalo 2, Zabani 11/3, Guimaraes, Silva 4, Cavalcanti. Szövetségi kapitány: Bruna Heloisa Rodrigues.

Kemény védekezéssel kezdtek a felek, kevés kosár esett az elején. Lelik Réka kezdte meg a pontgyártást, majd kisvártatva Török Ágnes is betalált. Már ekkor kontrolálta a játékot csapatunk, minimálisra csökkentették az eladott labdák számát, igyekeztek dobással befejezni támadásaikat, biztató játékkal hat pont előnnyel zárták az első negyedet, 15–9. A folytatásban Dombai Réka triplájával már kétszer annyi pontnál járt csapatunk, mint a brazilok, 18–9. A szolnoki kötődésű Kányási Veronika betörésgóljával tovább nőtt az előny. A brazilok zónavédekezéssel kísérleteztek, kevés sikerrel, Studer Ágnes vezérletével a mieink jól támadtak, centerposzton pedig Kiss Virág remekelt. A félidő utolsó kosarát pedig Kányási süllyesztette el a dél-amerikai együttes gyűrűjében, 40–23.

A fordulást követően felváltva potyogtak a pontok, igaz nem nőtt, de nem is csökkent a mieink előnye. Szerencsére nem engedett a gyeplőn csapatunk Kiss Virág beszórta 18. pontját is, majd Kányási gólpasszát Dombai szórta be kintről. A negyed végén Dubei Debóra is hozzá tett a játékhoz és a kosárterméshez is. A lényeg, hogy válogatottunk húszpontos előnnyel várta a zárószakaszt, 66–46.

Az utolsó tíz percben tartotta előnyét a magyar együttes, abszolút nem fenyegette veszély a vezetésüket. A mieink okosan és ponterős kosárlabdáztak, nem hagyták felpörögni ellenfelüket és vártnál is magabiztosabb győzelmet arattak, 87–66. Ezzel bizakodva várhatják szombati elődöntőbeli ellenfelüket, amely az Argentína, Ruanda, Nagy Britannia hármasból kerül majd ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában