Párizs 2024

2024.07.16. 17:23

Nyakunkon az olimpia, Szolnokon edz a magyar kajak-kenu válogatott – videóval, galériával

Szolnokon edzőtáborozik a magyar kajak-kenu válogatott, közvetlenül az olimpiára való felkészülés jegyében. A Holt-Tiszai Vízisport Központban nyilvános tréninget tartottak a sportág honi legjobbjai, az ott látottak alapján pedig joggal bízhatunk a sikeres párizsi szereplésben.

Kiss Ádám

A kajak-kenu 1936 óta szerepel a nyári játékok programjában, összesen pedig 242 alkalommal avattak olimpiai bajnokot, és természetesen ugyanennyi ezüst- és bronzérmet osztottak ki a közel száz év alatt. Ezekből sokat a magyar kajak-kenu válogatott zsebelhetett be.

kajak-kenu válogatott
Vízre szállt Szolnokon a kajak-kenu válogatott
Fotó: Mészáros János

Szelték a Tiszát a kajak-kenu válogatott férfiai

Magyarország igen előkelő helyen áll az összesített éremtáblázaton, hiszen csupán Németország – az NSZK és az NDK eredményeit is beleszámolva – előz meg minket, így a huszonnyolc arany, harmincegy ezüst és a huszonhét bronzéremmel a képzeletbeli dobogó második fokát foglaljuk el.

Ezúttal tizenöt egység képviseli hazánkat a párizsi ötkarikás játékokon, és valamennyi sportoló a sokuk által csak a „nyugalom szigetének” nevezett Holt-Tiszai komplexumban készül a megméretésekre.

A kedd délelőtti nyilvános edzésen jelen volt Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium Sportért felelős államtitkára, Gyulay Zsolt, az olimpiai- és világbajnok kajakozó, aki jelenleg a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, valamint a háromszoros olimpiai bajnok, Kovács Katalin, aki leginkább a hölgyeket látta el néhány biztató szóval. 

Elsőként a férfi kajak négyes tette vízre hajóját a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállításban. A tréning érdekessége volt, hogy két hajót is kipróbáltak – egy portugál, valamint egy német gyártmányt is – végül utóbbi bizonyult gyorsabbnak, így minden bizonnyal a Vaires-sur-Marne-i pályán is ezt láthatjuk majd.

A háromszáz méteres gyakorlásuk mindenesetre látványosra, és szabad szemmel nézve gyorsra is sikerült, reméljük, hogy az ötszáz méteres távokon is aratnak majd az olimpián.

Annak ellenére, hogy ezúttal a négyesbe ültek be a versenyzők, Nádas és Tótka K-2-ben is rajthoz áll majd az augusztus 6-án kezdődő előfutamokon, Kopasz Bálint és Varga Ádám pedig egyesben is megméretik magukat.

A hivatalos program szerint a férfiak bemutatóedzése után a női kajakosok következtek, azonban épp a két esemény között fejezték be a kenusok délelőtti tréningjüket. Közülük Adolf Balázs és Fejes Dániel ezer méteren egyesben, Adolf pedig Hajdu Jonatánnal kiegészülve párosban is indul majd az ötszázas távon.

A hölgyek is remek formában vannak

Négyen cipelték a vállukon a víz felé az egybeülős kajakokat, a stéghez érve pedig kiderült az is, hogy kiknek az arcát takarják el a látszólag pehelykönnyű hajók. Pupp Noémi, Fojt Sára, Gazsó Alida Dóra és Csipes Tamara érkezett meg, hogy megkezdjék egyéni edzésüket. Egy bő óráig nem is lehetett látni női kajak négyesünket, távol a vízisport teleptől gyakoroltak, később azonban megjelentek az egységek a horizonton, egy minden bizonnyal fárasztó edzés után, a tikkasztó kánikulában.

Csipes és Gazsó nemcsak négyesben, hanem egyesben is készül az ötszáz méteres távra, párosban pedig a Csipes-Gazsó, valamint a Pupp-Fojt összeállításban szerepelnek majd a hölgyek. A kenusok között Kiss Ágnes és Takács Kincső egyesben, előbbi pedig Nagy Biankával párban evez majd.

– Jelenleg a felkészülés kemény része zajlik, mindenki fáradt, de lassan kezdik frissíteni az edzéseket – foglalta össze a közös tréning tanulságait Hüttner Csaba, a válogatott szövetségi kapitánya. – A folytatásban olyan gyakorlások jönnek, amelyek a gyorsaságot fejlesztik, illetve segítik a teljes formába kerülést.

Ezután pedig az olimpiai esélyekről kérdeztük a kapitányt:

– Babonából nem szeretnék jósolni, de mind a négy szakágunk erős, jó csapatunk van. Ha a sportolók kihozzák magukból a maximumot, akkor nagyon jó olimpiánk lehet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában