Kosárlabda

2024.07.25. 13:28

Hat napig a kosárlabdáé lesz a főszerep Szolnokon – hétfőn rajtol a FIBA 3x3 Nemzetek Ligája

Immár nyolcadik alkalommal rendezi meg hétfőtől a Szolnoki Sportcentrum a FIBA 3x3-as Nemzetek Ligája nemzetközi kosárlabda rendezvényt. Az idei évben az U23-as és az U21-es korosztály versenyez, összesen kilenc ország huszonkét csapata indul a férfiaknál és nőknél egyaránt. A hatnapos rendezvény alatt összesen 78 mérkőzést játszanak, a meccsek mellett pedig egyéb programokkal is várják a kilátogatókat a jövő héten a Tiszai hajósok terén.

Kovács Levente

Hétfőtől ismét a kosárlabdáé lesz a főszerep Szolnokon. A jövő héten ugyanis elkezdődik a FIBA 3x3-as Nemzetek Ligájába az U23-as és U21-es korosztályban a Tiszai hajósok terén felállított szabadtéri pályán.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Szalay Ferenc polgármester (jobbról a második) ismertette a hétfőn kezdődő FIBA 3x3 programjait
Fotó: Mészáros János

A helyszínen a csütörtöki sajtótájékoztatóján Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere kiemelte, hogy a város talán legszebb helyén rendezik meg a kosárlabda mérkőzéssorozatot. Hozzátette a kosárlabda mellett a kultúra is helyet kap, hiszen csütörtökön a Szolnoki Szimfonikus Zenekar is fellép, pénteken és szombaton pedig grafittis bemutatót is láthatnak a kilátogatók. A polgármester megköszönte a Szolnoki Sportcentrumnak a szervezést, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének és a FIBA-nak pedig a bizalmat, hogy Szolnokon rendezhetik meg évről évre az esemény, és magas minőségben szolgálhatják ezt a sportágat.

– Egy héten keresztül 22 csapat részvételével 78 mérkőzés zajlik itt a Tiszai Hajósok terén – erről már Rózsa József, a Szolnoki Sportcentrum ügyvezető igazgatója számolt be. – Kilenc ország vesz ezen a tornán részt és minden ország férfi és női csapatai méretik meg magukat évről évre telt ház előtt. Büszke vagyok a kollégáimra, akik minden évben rengeteget dolgoznak azért, hogy az esemény létrejöjjön. Nagy öröm, hogy a kosárlabda mellett a pálya mögötti részét is berendezzük a gyerekeknek, családoknak, ahol különböző kvízjátékokkal, szerencsekerékkel és ajándékokkal készülünk. Bízunk benne, hogy idén is sokan kijönnek megnézni a mérkőzéseket, hiszen az esti órákban a meccsek mellett a környezet is fantasztikus élményt nyújt a Tisza-partján a kivilágított Tiszavirág híd lábánál.

Földi Sándor, az U23-as válogatott edzője elmondta, hogy szeret Szolnokra járni, hiszen korábban dolgozott itt az Olajbányásznál, ezáltal pedig mindig sok ismerős arccal találkozik. Szívügyének tekinti a 3x3-as kosárlabdát, hiszen sokkal gyorsabb játékot és gondolkodást igényel, emellett pedig az egyéni felelősség is sokkal nagyobb. Úgy érzi, hogy Magyarország kissé lemaradt az utóbbi években a világelit színvonalától amiatt, hogy itthon a profi játékosok nem kapnak szerepet a 3x3-as kosárlabdában. Ettől függetlenül viszont mindent megtesznek majd a győzelemért a Nemzetek Ligájában, és emelt fővel szeretnék minden alkalommal elhagyni a pályát. A szakember kiemelte, Szolnokon az egyik legjobb a közönség minden alkalommal európai szinten is, amire az egész város büszke lehet.

Már az utolsó simításokat végzik a pályán, a lelátókról pedig hatszáz ember élvezheti majd a mérkőzéseket
Fotó: Mészáros János

– Az U21-es és U-23as játékosok nevében szeretném megköszönni Szolnok városának, az MKOSZ-nek és a FIBA-nak, hogy ilyen szép környezetben, hazai pályán és ilyen magas minőségű körülmények között tudunk felkészülni és játszani – nyilatkozta Molnár Mátyás, az U23-as válogatott tagja. – Bízom benne, hogy minél többen kijönnek majd szurkolni nekünk és reméljük, hogy eredményekkel tudjuk majd ezt megköszönni nekik.

Az U23-as Nemzetek Ligáját július 29. és 31. között rendezik meg, mely során összesen öt ország férfi és női csapatai vesznek részt, így Magyarország mellett Lengyelország, Csehország, Izrael és Nagy-Britannia válogatottjai csapnak össze. A versenynapokon egy három fős és egy két fős csoportba osztják a férfi csapatokat, a csoportmérkőzések után pedig helyosztókon döntik el, hogy melyik együttes lesz az adott nap legjobbja.

Az U23-as magyar válogatott tagjai:

Férfiak: Csizmadia Attila, Góbi Marcell, Mester Márk, Molnár Mátyás, Tarján Izsák Simon. Szövetségi edző: Földi Sándor.

Nők: Angyal Barbara, Budácsik Dorottya Eszter, Dénes Anna, Salamon Zsófia, Szirony Dorina, Wentzel Nóra Judit. Szövetségi edző: Kravjánszki-Medgyessy Dóra.

A magyar válogatott programja:

Július 29.: Férfiak: Magyarország–Nagy-Britannia, 18.50, Izrael–Magyarország, 20.05. Nők: Magyarország–Nagy-Britannia, 18.15, Lengyelország–Magyarország, 19.40.

Július 30.: Férfiak: Magyarország–Nagy-Britannia, 18.50, Csehország–Magyarország, 20.05. Nők: Magyarország–Nagy-Britannia, 18.15, Csehország–Magyarország, 19.40.

Július 31.: Férfiak: Csehország–Magyarország, 19.15. Nők: Csehország–Magyarország, 17.50.

Az U21-esek augusztus 2. és 4. között játszanak majd, a lebonyolítás pedig hasonló lesz az U23-asokhoz képest abban a tekintetben, hogy minden nap hirdetnek győztest. Összesen hat ország férfi és női csapatai vesznek részt: Magyarország, Németország, Csehország, Spanyolország, Románia és Törökország. Ennek megfelelően minden versenynapon két darab három fős csoportba osztják az együtteseket. Az U21-es korosztály programja viszont egyelőre nem ismert még. A férfiválogatottunk keretében pedig helyet kapott a CKE játékosa, Kertész Dávid és a nyáron Ceglédről Jászberénybe igazolt Zsók Áron is.

Az U21-es magyar válogatott tagjai:

Férfiak: Bánfi Balázs, Gerőcs Roland Bálint, Kertész Dávid, Ragályi Levente Gergely, Takács Zsolt, Zsók Áron. Szövetségi edző: Moosz Milán.

Nők: Andi Hanna Emma, Dávid Mia Aletta, Dúl Terka Zsófia, Horváth Boglárka, Szabó Zita, Telegdy Zsófia Réka. Szövetségi edző: Keresztesi Dávid József.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában