Labdarúgás

2024.07.04. 07:00

Erős Károly: Azt szeretném, hogy a TiSE mindenkire veszélyt jelentsen

Hosszú idő után újra az NB III.-ban szerepelhet a Tiszaföldvár SE. Az együttes Erős Károly, korábbi NB I.-es labdarúgó irányításával kezdi meg az új idényt, aki hírportálunknak is beszámolt céljairól a tiszazugiaknál.

Kovács Levente

 Június 21-én jelentette be Erős Károly érkezését a Tiszaföldvár SE. Az új vezetőedző egy agresszív és lelkes csapatot szeretne építene, amely bármelyik ellenfelére veszélyt jelenthet.

Erős Károly, Tiszaföldvár SE, NB III, labdarúgás
Erős Károlyt június 21-én nevezték ki a Tiszaföldvár SE élére
Fotó: Facebook.com / TiSE

– Hogyan jött a megkeresés a Tiszaföldvártól?

– Korábbi játékosom, Balanescu Dani hozott össze a vezetőséggel, amellyel gyorsan sikerült megállapodnunk. A vármegyei bajnokságból feljutó csapatok mindig ambiciózusak, ami szimpatikus számomra, hogy nyerni akarnak, és azon dolgoznak, hogy minél jobb körülmények legyenek.

– Több mint 400 mérkőzésen lépett pályára az élvonalban. Mi motiválta, hogy edzői karrierbe kezdjen?

– Már akkor is edzősködtem, amikor még játékos voltam, 1998-ban kezdtem ezt a pályát. Az, hogy játszottam az NB I.-ben, segített, de sokan összekeverik ezt. Nem biztos, hogy jó játékosból jó edző válik, illetve abból is lehet remek szakember, aki nem játszott magas szinten. Huszonhat éves edzői pályám során sok mindent megtapasztaltam már, ezeket szeretném átadni a játékosaimnak. Nem könnyű az edzői lét, átlagosan körülbelül nyolc hónap jut egy trénernek az NB III.-ban egy csapatnál. 

Puskaporos hordón ülünk, és sokszor ki vagyunk téve olyan körülményeknek, amelyeket nem tudunk befolyásolni.

– Én tudatosan készültem az edzői pályára, de kellenek a kapcsolatok, a menedzserek, hogy legyen munkája az embernek. Én nem szoktam körbetelefonálni, most is megkerestek engem, de emellett az UTE együttesénél jelenleg is dolgozom az utánpótlásban. Nyolc esztendőt dolgoztam már az NB III.-ban, ebből négyet Monoron, négyet pedig Dabason, Újpesten voltam másodedzőként is Mészöly Géza mellett, illetve az utánpótlás-korosztályok mindegyikénél tevékenykedtem. Végig kell járni a lépcsőt, mert ha kihagysz egy-két szintet, akkor nem lehetsz sikeres.

Pozitívak voltak Erős Károly első benyomásai

– Nagyjából másfél héttel ezelőtt nevezték ki a Tiszaföldvár SE vezetőedzőjének. Milyenek voltak az első benyomások?

– Bajnoki mérkőzéseket, illetve az osztályozót is láttam, szóval nem volt teljesen ismeretlen a csapat. Az első benyomások pozitívak voltak, nem panaszkodnak a játékosok, vevők arra, amit kérek tőlük. Könnyen megtalálom a közös hangot, így jó hangulatban telnek az edzések, de ez nem megy a munka rovására. Az osztályozó miatt később tudtak pihenőre menni a játékosok, emiatt van olyan, aki ezen a héten csatlakozott a kerethez, de napról napra stabilabbak vagyunk. Remélem, hétvégéig már összeáll nagyjából a keret, mellyel nekivághatunk a szezonnak, ezen dolgozik a vezetőség is.

– A Szegedi VSE elleni edzőmeccsen debütált a kispadon. Mik voltak az első tapasztalatok?

– A felkészülési mérkőzések mindig csalókák. Sok próbajátékosunk és fiatalunk volt, emellett többen hiányoztak a kezdőcsapatból. Az akarattal viszont nem volt gondunk, az első húsz percben keresgélték a helyüket a játékosok, de az első félidő második felében már úgy nézett ki a játékunk, ahogy annak kellett. Lépegetünk előre, a bajnoki kezdésig szeretnénk egy stabil csapatot építeni, amely megállja majd a helyét. Ehhez össze kell még szokni a játékosoknak, illetve a terhelés is más, mint a vármegyei bajnokságban, gyorsabb játékot igényel ez az osztály.

– Milyen szabályokat hozott a csapathoz?

– Nem szeretek büntetni, de be kell tartani a szabályokat. Ezek főleg az időpontokra vonatkoznak, nem szabad késni az edzésekről, meccsekről. A többi pedig a viselkedésről, a testbeszédről, a fölösleges reklamálásért kapott sárga lapokról, illetve a kommunikációról szól. Amennyiben mindenki betartja a szabályokat, akkor minden rendben lesz. Természetesen előfordulnak kivételes esetek, például valaki dugóba kerül, de a legfontosabb, hogy mindent kommunikáljunk le egymás között.

Mi várható a Tiszaföldvár SE csapatától a következő idényben?

– Milyen futballt szeretne játszatni az együttessel?

– Szeretnénk egy játékos csapatot építeni, amely agresszív és lelkes. Ez nem biztos, hogy minden meccsen megvalósul, de erre törekszünk. Azt szeretném, hogy a TiSE mindenkire veszélyt jelentsen majd. Ehhez a hozzáállásnak és mentalitásunknak is a topon kell lennie. Mindezek előtt viszont meg kell ismernünk egymást a csapattal, hogy tudjam, mire képesek a srácok, ezekhez nyújtanak segítséget az edzőmeccsek.

– Hogy áll a pálya felújítása?

– Mindenki azon dolgozik, hogy játékra alkalmas állapotba kerüljön a pálya a bajnoki nyitányig. Szeretnénk otthon kezdeni az NB III.-as szezonunkat, hiszen az nemcsak a csapatnak, hanem az egész település számára sokat jelentene.

– Hogy halad a keret kialakítása?

– Nagyjából nyolcvan százalékban van kész a keretünk. Nagyon meggondolja a vezetőség, hogy kit igazoljon le, de vannak jelentkezők. Egy fiatal labdarúgót még szeretnénk szerződtetni, illetve egy minőségi játékost is szeretnénk hozni a támadószekcióba. Nem akarunk túl sok játékost igazolni, szeretnénk, ha nagyrészt azok játszanának, akik kiharcolták a feljutást. Igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten a legerősebb keretet kialakítani, ezen dolgozik a vezetőség is.

– Mi a Tiszaföldvár célja az NB III.-ban?

– Elsősorban a biztos bennmaradást szeretnénk kiharcolni. Egy fél év biztosan kell ahhoz, hogy konkrétabb célokat tűzzünk ki, egyelőre csak az, hogy elkerüljük a kiesést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában