Kajak-kenu

2024.06.28. 09:22

Olykor szinte ájulásig hajtja magát Pető Hanna

A tavalyi évadban robbant be igazán a honi és nemzetközi élvonalba a City-Gas Tiszafüredi SE mindössze 17 esztendős kajakosa. Pető Hanna azonban nemcsak a sportban, hanem a tanulásban is szállítja a jeles eredményeket, nemrégiben a Magyarország tehetsége – 2023. elismerést vehette át. Hannával a vb felkészülés előtt beszélgettünk.

Varga Csaba

Pető Hanna a tavalyi évadban a magyar bajnoki aranyak mellett a nemzetközi mezőnyben is letette a névjegyét, hiszen a kontinensviadalon arany-, míg a vb-n ezüstérmet szerzett az ifjúságiak mezőnyében. Hannának nemcsak az ifik között, hanem a tiszafürediek soraiban is utolsó éve lesz, de erről majd később beszélünk. Most gőzerővel készül a július 17-én kezdődő plovdivi világbajnokságra, ahol majd két számban lesz érdekelt.

Pető Hanna, kajak-kenu, ifjúsági vb
Pető Hanna (jobbra) július közepén az ifi vb-n két számban is indul majd
Fotó: MKKSZ

– A napokban a válogatottal a dunavarsányi edzőtárborban folytatjuk a munkát, készülünk a vb-re – mondta Hanna. – Egy olimpiai számban, az 500 méteren induló négyesben kaptam helyet, valamint a Honvéd versenyzőjével, Hízó Zsadánnyal mix párosban, ugyancsak 500 méteren szállunk hajóba. Nem akarok jósolni, nagyon előre tekinteni, de mindkét számban az élmezőnyben szeretnénk végezni társaimmal.

– Hogyan jutott el a korosztályos válogatottságig?

– A szüleimmel a Tiszafüredhez közeli Egyeken élünk. Tíz éves korom óta kajakozom Fülöp János edző irányításával. Soha nem felejtem el, hogy Tiszaújvárosban volt az első versenyem, ahol csak egy nagyon rövid távon kellett lapátolnom. Nemzetközi szinten pedig a csehországi Rasicén az Európai Olimpiai Reménységek Versenyén győzelemmel debütáltam. Nagyon jól érzem magam a füredi klubnál, ahol családias a légkör, a vízi telepünkön minden adva van, hogy felkészüljünk a versenyekre.

Pető Hanna a fővárosba költözik

– Immár az utolsó évét tölti az ifjúságiak mezőnyében, hogyan tovább?

– Váltok majd minden szinten. A hetekben érettségiztem a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnáziumban. Az ELTE óvodapedagógus szakára jelentkeztem, tehát a fővárosban akarom folytani tanulmányaimat. Később pedig az edzői szakot is szeretném elvégezni. Idén ősszel már a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia sportolójaként kezdem a felkészülést a következő évadra. Egy biztos, fájó lesz a búcsú a fürediektől, nemcsak mesteremtől Jani bától, hanem a klubtársaimtól és a barátaimtól is, de úgy érzem ez a jövő. A fővárosban a nővéremmel Adéllal – aki szintén kajakos volt – lakunk majd együtt. Ha lesz egy kis szabadidőm, akkor először haza, majd a füredi vízitelepre vezet az utam.

– Idén már a felnőttek között is versenyzett, helyezésben és időben nagy volt a különbség?

– Egyre kisebb, de még most július 18-án leszek 18 éves. Tudom, hogy sokat kell még fejlődnöm, például a rajtban, robbanékonyságban. Nem vagyok elkésve, fejlődőképes és edzésmániás vagyok, olykor az ájulás közeléig hajtom magam. Bízom benne, hogy jövőre az U23-sok és a felnőttek között is jönnek majd az eredmények. Négy év múlva olimpia lesz Los Angelesben, majd a következőt 2032-ben az ausztráliai Brisbane-ben rendezik, akkor is még csak 26 esztendős leszek. Úgy érzem, hogy van, és lesz majd erőm készülni az elkövetkező évek versenyeire.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában