Kezdeményezés

2 órája

Zene a fülnek: a Szolnoki Szimfonikusok koncertjegyeket adományoztak a látássérülteknek

Október a látás hónapja, miközben október tizenötödike a „fehér bot”, a vakok és gyengén látók nemzetközi napja. A Szolnoki Szimfonikus Zenekar kezdeményezése zene a fülnek, hiszen jóleső érzés, hogy ilyen módon is lehet embertársaink életét szebbé tenni.

Mészáros Géza

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar számára kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás, és elkötelezett amellett, hogy a kultúra és a zene mindenkihez eljusson. Mi ez, ha nem zene a fülnek?

Zene a fülnek
Egy ilyen felajánlás a látássérültek számára nem más, mint zene a fülnek: (balról) Ignácz Kristóf, Pesti Zoltánné, Őz Anett és Patkós Imre.
Fotó: Mészáros Géza

Ebben az évben az együttes a vakok és gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közössége felé tett felajánlást. Ignácz Kristóf és Patkós Imre, a zenekart működtető nonprofit kft. ügyvezető igazgatóit hétfőn délelőtt Pesti Zoltánné, a szervezet elnöke és Őz Anett elnöki asszisztens fogadta Szolnokon, az egyesület Szántó körúti ügyfélszolgálatának irodájában.

Zene a fülnek
Az adomány-felajánlás előtt a fehér bot világnapjáról is beszélgettek a zenekar és az egyesület vezetői a civil szervezet irodájában 
Fotó: Mészáros Géza

De még mielőtt a Szolnoki Szimfonikusok elöljárói a felajánlásukról szóltak volna, a házigazdák és a vendégek a látássérültek világnapjáról is megemlékeztek. Arról beszélgettek, hogy a fehér bot napja a vakok és gyengénlátók küzdelmeire és mindennapi életük nehézségeire emlékeztet, ugyanakkor arra is, hogy milyen erőfeszítéseket tesznek a közösségek ezeknek az akadályoknak a leküzdésére.

Zene a fülnek: elérhetővé válik a magas kultúra

Ignácz Kristóf kifejtette, hogy a nemzetközi hírű szolnoki zenekar a mostani kezdeményezésével arra kívánja ösztönözni a társadalmat, a közönséget, hogy a zene közvetítő erején keresztül erősítsék az empátiát és az elfogadást.

– A Szolnoki Szimfonikusok és a vármegyei civil szervezet együttműködése közös gondolkodásra, párbeszédre is ösztönöz a látásukat részben vagy teljesen elveszített emberek társadalmi részvételének és mindennapi kihívásainak segítésében. A fehér bot nemzetközi napja alkalmából zenekarunk koncertjegyeket ajánl fel a látássérültek számára – adta át az erről szóló emléklapot az ügyvezető az elnöknek.

– A zene nem ismer határokat és abban bízunk, hogy koncertjeink új, különleges élményt nyújtanak a látássérült embereknek, lehetőséget adva arra, hogy ők is részesüljenek abból az érzelmi és szellemi gazdagságból, amit a klasszikus zene nyújt – nyilatkozta Ignácz Kristóf.

– Nagy köszönet a felajánlásért a Szolnoki Szimfonikusoknak – hangoztatta Pesti Zoltánné.

– Ez a lehetőség is azt teszi lehetővé, hogy a térségünkben élő látássérültek magas kultúrához jussanak hozzá. Nagyon sok komolyzenét kedvelő társunk van, akik a hír hallatán azonnal fognak jelezni, hogy igénybe vennénk e nagylelkű hozzájárulást – szögezte le az elnök asszony. Hozzátette, hogy a felajánlott jegyeket a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületén keresztül lehet igényelni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!