Ezt jelképezi

3 órája

Régészeti ritkaság: zavarba ejtő formával bíró amulettre bukkantak a Jászságban

A Jász Múzeum hétről hétre érdekes kincsekkel örvendezteti meg közösségi oldalának követőit. Nemrég egy különleges, fallosz alakú amulettet mutatnak be a virtuális térben. A régészeti ritkaság Jászjákóhalmáról került elő.

Illés Anita

A Jász Múzeum legújabb büszkesége egy fallosz alakú bronz amulett

Fotó: Jász Múzeum facebook oldala

A térségben régészeti ritkaságnak számító fallosz alakú római bronz amulettre Tóth Alex, a múzeum önkéntes munkatársa bukkant a Kisároknak nevezett egykori sánc közelében. 

régészeti ritkaság, fallosz, Jász Múzeum, amulett
A Jász Múzeum legújabb büszkesége egy régészeti ritkaság, egy fallosz alakú bronz amulett
Fotó: Jász Múzeum facebook oldala

Kié volt a régészeti ritkaságként előkerült, fallosz alakú amulett?

– Az erektált férfi nemi szervet ábrázoló szobrocskát az ókorban bajelhárító, szerencsehozó célzattal viselték. Kis karikán átfűzött láncon, vagy zsinóron függött tulajdonosa nyakában, aki valószínűleg valamelyik római legio tagja lehetett, ugyanis ez a tárgyfajta különösen a Birodalom katonái körében volt népszerű – olvasható a Jász Múzeum közösségi oldalán.

A bejegyzésből megtudtuk, hogy az intézmény legújabb büszkesége 30 milliméter, legnagyobb szélessége pedig 19 milliméter. 

Különleges védelmező erőt tulajdonítottak ezeknek a tárgyaknak 

A hozzászólásban az egyik kommentelő arra volt kíváncsi, hogy van-e konkrét bizonyíték arra, hogy a fallosz amulett tényleg egy római katona nyakában függött, vagy ez csak fikció. Erre reagálva a Jász Múzeum azt írta, hogy hasonló amulettek a Római Birodalom területén kerülnek elő. Az egykori Barbaricumban, a Jászság mai határain belül szarmaták éltek, az ő emlékanyagukban nincs jelen a falloszcsüngő. Több példány ismert például Carnuntumból, ahol nagy légióstábor volt. Az amulettek értelmezésének és elterjedésének kérdésével kapcsolatban a múzeum felhívta a figyelmet Mosoni Mulki A phallikus tárgyak értelmezésének sokszínűsége című izgalmas tanulmányára.

A legnépszerűbb szexuális szimbólumnak számított annak idején

– A phallos a római korban a legnépszerűbb szexuális szimbólumnak számított. A phallikus tárgyak megléte széles időbeli és földrajzi területet ölel fel, a paleolitikumtól kezdve napjainkig, a Mediterráneumtól Japánig tisztelet övezte és sajátos jelentéskörrel bírt. A phallos erejébe vetett hit globális kiterjedésű volt, a gazdagok és a szegények körében egyaránt megjelent. A férfiasság jelképének tulajdonított apotropaikus erő felhasználásával akarták az emberek megvédeni saját magukat, gyermekeiket, állataikat és otthonaikat – fejtette ki tanulmánya bevezetőjében Mosoni Mulki régész, aki kitért a phallos kultuszának előzményeire, eredetére is és részletesen bemutatja a phallikus ábrázolások értelmezésének alternatíváit, valamint az általa felkutatott pannóniai leletanyagot.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!