Évforduló

9 órája

Hátborzongatóan szólt a Fölszállott a páva a jubiláló szentandrási pávakör találkozóján

Dalostalálkozóval ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját a Jászapáti és Vidéke ÁFÉSZ Kunráth Sándor Pávakör szombaton Jászszentandráson. A rendezvény egyik megható pillanata volt, amikor a jubiláló pávakör és a vendégsereg közösen énekelte a Fölszállotta a páva című magyar népdalt.

Illés Anita

A népdalok szeretete 1959-ben közösségbe kovácsolta az énekelni szerető jászokat. Kunráth Sándor pedagógus vezetésével alakult meg a Jászapáti és Vidéke ÁFÉSZ Kunráth Sándor Pávakör, mely kezdetben csak női tagokból állt, de később férfiak is kedvet kaptak és csatlakoztak a csoporthoz. 

pávakör
A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége díszoklevéllel ismerte el a Jászapáti és Vidéke ÁFÉSZ Kunráth Sándor Pávakör kimagasló munkáját. Az elismerést dr. Lengyel Erzsébet, a KÓTA vármegyei elnöke adta át Kökény Györgyinek, a pávakör művészeti vezetőjének
Fotó: Illés Anita

Lélekből szólt a dal a pávakör jubileumi rendezvényén 

Az elmúlt évtizedekben több rangos szakmai elismerést kapott a kórus, számos rendezvényen felléptek országhatáron belül és kívül is. A jubileumi ünnepségen elsőként Kolláth Bálint polgármester, majd Pócs János országgyűlési képviselő és Dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete méltatta a dalkör értékőrző tevékenységét. Dr. Lengyel Erzsébet, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének vármegyei elnöke díszoklevelet adott át a pávakörnek és művészeti vezetőjének, Kökény Györgyinek. A szövetség ezzel elismerte a közösség magyar népzenei hagyományok ápolása terén végzett kimagasló munkásságát. Díszoklevelet kaptak az 5, 15, 20, 25, 40, 45, 50, 55, 60 és 65 éve éneklő kórustagok is. 

pávakör
Hatvanöt éve élteti a magyar népzenei hagyományokat a jászszentandrási dalkör
Fotó: Fotó: Illés Anita

Vidám hangulatban sokan táncra perdültek 

Dávid Sándor emeritus jászkapitány Simonyi Imre Bartók című versével, Szabó László a település korábbi polgármestere virágokkal köszöntötte a dalkört. Ezt követően a jubiláló és a meghívott vendég kórusok a Fölszállott a páva című népdal közös éneklésével teremtettek lélekemelő hangulatot. Az ünnepi műsort a Jászapáti és Vidéke ÁFÉSZ Kunráth Sándor Pávakör nyitotta meg. Lélekemelő dalcsokorral fellépett a jászjákóhalmi Bazsarózsa Népdalkör, a maklári Búzavirág Népdalkör, a jászfényszarui Fehér Akác Népdalkör, a jánoshidai Hidi Népdalkör, a Jászberényi Kossuth Népdalkör Egyesület, a jászjákóhalmi Községi Népdalkör, a kápolnai Margaréta Nótakör és a jászapáti Muskátli Népdalkör. A találkozó ebéddel, közös énekléssel, tánccal és baráti beszélgetésekkel vidám hangulatban telt. 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!