Kultúra

2 órája

Kazahsztán tematikájú kiállítás nyílt Karcagon – galériával

Az ünnepségen a kazak népzenébe is bepillantást kaphattak a jelenlévők Kudaibergen Jereken előadóművész segítségével.

Daróczi Erzsébet

Kazaksztán nomádjai: múlt és jelen címmel nyílt csütörtökön kiállítás a Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központban, mely november 20-ig látható.

kazah kultúra
A kazah kultúrát ismerhetik meg a kiállításra ellátogatók
Fotó: Daróczi Erzsébet

– A múlt század hetvenes éveinek közepétől a korán elhunyt karcagi turkológus, Mándoki Kongur István kutatott éveken keresztül Kazahsztánban. Nyelvészeti szemszögből vizsgálva mutatott rá, hogy egyenes ági rokonaink élnek azokon a területeken. A mai napig is több mint 600 hétköznapi szó, alma, bátor, kabát bizonyítja összetartozásunkat. A rendszerváltás után a kazakok is keresték az identitásukat, s kiderült, az ottani kunok számon tartják, hogy rokonaik élnek nyugaton, azaz az ő szemükben mi vagyunk a legnyugatibb kazakok – fogalmazott Szepesi Tibor polgármester, majd felidézte az elmúlt évtizedek kazak látogatásait, programjait.

– Kazahsztán és Magyarország közötti kulturális kapcsolatok mélyítése és a nagy sztyeppe népének a történelmét, a kultúráját, a nomád népek mindennapjait, a filozófiáját és a világ forgását magyarázza a mai kiállítás – ezt már Szaparbekuli Ábzál, a Kazah Köztársaság Magyarországi Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete mondta. 

Mint mondta, nem véletlenül hozták a kiállítást Karcagra. Itt vannak ugyanis a legközelebbi vér szerinti rokonok, a kunok. A két ország közötti stratégiai kapcsolatot, stratégiai barátságot szeretnék mélyíteni és új szintekre emelni ezzel is.

– Azért Karcagon van ez a kiállítás, mert ennek itt a helye – fogalmazott egyszerű módon F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, a Kunszövetség elnöke, majd hozzátette, ez a tárlat csak egy piciny gombostűhegy abból a hatalmas kultúrából, amely Közép-Ázsiában a hatalmas sztyeppéken, Kazahsztánban található. A képviselő személyes tapasztalatait is megosztotta a hallgatósággal. Fiatal egyetemistaként ugyanis másfél évet töltött Kazahsztánban, amit élete legszebb időszakaként jellemzett.

Sántha István, a Bölcsészettudományi Központ Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa azokról a nagyszerű kutatókról szólt, akik Mándoki Kongur Istvánon kívül nagy ismerői Kazahsztánnak. 

A kiállítást Szagindikova Lazat, az Almaty Múzeum igazgatója mutatta be, s mint fogalmazott, Karcag kulturális ügy lett a két ország között. A kiállításon a kazak népzenébe is bepillantást kaphattak a jelenlévők Kudaibergen Jereken előadóművész segítségével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!