Komolyzenei érzékenyítés

3 órája

Ifjúsági hangverseny: a Szolnoki Szimfonikusok a fiatalok "fülét hegyezik"

Az 1800-as évek közepétől számos alkalommal hol önkéntes és autodidakta módon muzsikáló, hol tanult hangszeres zenészekkel hivatásos keretek között működő alkalmi zenekarok léteztek Szolnokon. A mindekori együttesektől nem esett távol az ifjúsági hangversenyek megrendezése.

Mészáros Géza

Az 1800-as évek közepétől számos alkalommal hol önkéntes és autodidakta módon muzsikáló, hol tanult hangszeres zenészekkel hivatásos keretek között működő alkalmi zenekarok léteztek Szolnokon. A huszadik században többször is alapítottak komolyzenei kamara- és filharmonikus zenekarokat, míg végül megszületett a mai Szolnoki Szimfonikus Zenekar jogelődje, amely anno, szintén hangolt a fiatalokra az ifjúsági hangversenyek által.

Ifjúsági hangverseny
Az ifjúsági hangversenyek és a fiatalok komolyzenére érzékenyítése a mindenkori szolnoki szimfonikus zenekarok elsődleges célja volt
Forrás: Szolnoki Szimfonikusok

Az akkor harminchét tagú együttes vezetésére a friss diplomás ifjú zenetanár, Bali József kapott megbízást 1965-ben. A zenekar a Ságvári Endre Művelődési Központ színháztermében mutatkozott be 1966. január 30-án.

A szimfonikusok ifjúsági hangversenyekkel "szólítják meg" a fiatalokat

A Szolnoki Szimfonikus Zenekart a megalakulása óta azon dolgozik, hogy elérhetővé tegye az igényes zenét a kisebb és nagyobb gyermekek számára is. Műsoraikra vidéki művelődési házak, sportcsarnokok, iskolai aulák telnek meg alkalomról alkalomra.

A szimfonikusok évről évre szembesülnek azzal a problémával, hogy egyre nehezebb megszólítani, lekötni a diákokat, és olyan összeállításokat kínálni, amelyek a különböző műfajok megismertetését, megszerettetését célozzák, mellette informatívak, sok zenei részt tartalmaznak és magas színvonalú előadások. Épp emiatt kísérik figyelemmel az igényeket, a változásokat, ami folytonos megújulásra készteti az előadások felépítését.

Ifjúsági hangverseny
A „Rézfúvós Nagypartit” Balogh Sándor vezényelte az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ nagyszínpadán
Fotó: Szolnoki Szimfonikusok

„A Szolnoki Szimfonikus Zenekar több mint tíz évvel ezelőtt egy új szemlélettel indult el a megújulás útján” – szögezte le egy korábbi beszélgetésben Patkós Imre ügyvezető-szakmai igazgató és Ignácz Kristóf nemzetközi kapcsolatok menedzsere a fiatalság „megszólításával” kapcsolatban.

A komolyzene komoly iskolajáték is egyben

A Szolnoki Szimfonikusok célja, hogy minden fiatal számára elérhetővé tegye a magas színvonalú kulturális eseményeket, napjainkra sem változott. A zenekar ez év február végén több alkalomra való, rendkívül szórakoztató hangverseny-sort adott a Szolnoki Tankerület diákjai, valamint a vármegyeszékhely óvodásai számára. Gabor Vosteen furulya- és artistaművész vidám zenei produkciója megszólította a (magas) kultúrára érlelődő gyermekeket, és egycsapásra megkedveltette velük a klasszikus és komoly zenét.

Ifjúsági hangverseny
Mint kiderül, a fiatalok számára sem idegen a komolyzene, csak a nyelvükön kell megszólaltatni
Fotó: Szolnoki Szimfonikusok

A zenekar „A fütyülős furulyás” című produkciója után Jász-Nagykun-Szolnok vármegye többi általános iskolás diákjaihoz is elvitte a zene élményét. A fiatalok tizenkilenc vidéki helyszínen találkozhattak a könnyed stílusba öltöztetett klasszikus zenével. A „Rézfúvós Nagypartijának” műsora egy tanóra volt, csipetnyi humorral fűszerezett óriási utazás a zene világába.

Az együttes a közelmúltban a nagy sikerű „50 perc alatt a Föld körül” című ifjúsági koncerttel örvendeztette meg a Szolnoki Tankerületi Központ 6. és 7. osztályos tanulóit. Az előadást a Lázár Ervin Program keretein belül rendezték meg az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Az interaktív zenei utazásnak köszönhetően közel két és félezer diák ismerkedhetett meg a különböző kultúrák zenéivel. Izgalmas körúton vettek részt, amely során a világ számos tájára ellátogattak zeneileg. A Szolnoki Szimfonikusok varázslatos előadásban szólaltatták meg a különböző országok híres dallamait. Ebben partnere volt a karmester, egyben zeneszerző Balogh Sándor, illetve a narrátor, énekes Finta Zoltán.

Az ifjúság érzékenyítése a komolyzene iránt a szimfonikusok részéről tovább folytatódik…

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!