Múltidéző portrékép

2024.09.15. 19:53

Segített, ahol tudott a szolnoki rajztanár, legenda lett belőle

A vármegyei levéltár által gondozott Zounuk címet viselő évkönyv legfrissebb számában Szűcs Lajos történész egy tanulmányban emlékezett meg a szolnoki M. Kir. Állami Verseghy Ferenc Reálgimnázium (ma Verseghy Ferenc Gimnázium) kiváló rajztanáráról. A dolgozatból megtudható, hogy Brassai Károlyt a történelem űzte el hazájából, Székelyföldről, egészen Szolnokig, amely végső nyughelye is lett.

Mészáros Géza

Szűcs Lajos forrásként közgyűjtemények vonatkozó dokumentumai és sajtómegjelenések mellett Daczó Katalinnak, a Hargita Népe újságírójának, helytörténeti kutatónak az írásait jelöli meg, amelyekre esetekben mi is hagyatkozunk. Brassai Károly, a szolnoki rajztanár legendás munkásságáról szólnak ezek.

szolnoki rajztanár
A szolnoki rajztanár Brassai Károlyt a románok elüldözték Erdélyből. Anyósával (balról) és feleségével (jobbról) Szolnokon találtak új otthonra
Forrás: Zounuk Levéltári Évkönyv 37. száma

Winter András, a Verseghy gimnázium földrajz szakos tanára az iskola évkönyvében eképp jellemezte az 1940-ben elhunyt kollégáját, Brassai Károlyt:

...Szerette a természetet, különösen az erdőt, a hatalmas fákat, melyek elhagyott szűkebb hazájára, Erdélyre, szeretett Csíkországra emlékeztették... Szíve mindig visszavágyott a csíkországi fenyvesekbe, az Alföldön igazán otthon sohasem érezte magát. Földi hüvelyéből elszállt lelke az erdélyi szellő szárnyán most bejárhatja az elhagyott egykori otthon oly sokszor visszasírt, de életében már viszont nem láthatott tájait…

Brassai (eredeti nevén Wolf) Károly Jakab 1876. január 28-án született Brassóban, Wolf János telekkönyv-vezető és Rauch Karolina gyermekeként, német anyanyelvű római katolikus családban. Szász nemzetiségű származása, akárcsak erdélyi hovatartozása a történelmi események miatt a későbbiekben felnőtt életére is kihatott. Leginkább negatívan.

Középiskoláit a brassói r. kat. főgimnáziumban, felsőfokú tanulmányait a budapesti képzőművészeti főiskolán végezte, ahol 1900-ban rajztanári oklevelet szerzett. Tanári pályáját még ugyanezen évben a gyulafehérvári főgimnáziumban kezdte, majd 1903-ban Kézdivásárhelyre, 1904-ben pedig Csíkszeredára került.

Wolf Károly még 1902-ben feleségül vette az alsó-fehér vármegyei Borbándon az akkor 18 esztendős László Ilonát. A dualista Magyarországon a nemzetiségek egy része (zsidók, szlovákok, németek) a többségi nemzethez való tartozás és ez által a pozitív diszkrimináció miatt éltek a névváltoztatással. A Brassóhoz kötődő Wolf 1907 nyarán Brassaira módosíttatta a nevét, így az ugyanebben az évben, november 9-én Csíkvárdotfalván megszületett lányát már Brassai Ottilia Ilonaként anyakönyvezték.

Viszont a névmagyarosítás és a házasság László Ilonával még nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy a németből magyarrá lett képzőművész-tanárt befogadja a székely közösség (egy része). 1908-ban ugyanis hírlapi polémiát váltott ki Brassai Károly azon ajánlása, miszerint a diákjai a magyar gyártmányú festéknél többszörösen drágább Günther Wagner-féle osztrák pelikán-festéket vásároljon. Több szülő – köztük Kovács Gyárfás ügyvéd –, azzal vádolta a Székelység hasábjain Brassai Károlyt, hogy nem igazi székely és magyar, nem támogatja a magyar ipart, sőt nem nyújt megfelelő hazafias nevelést a diákoknak.

Brassai Károly
Brassai Károly korabeli arcképe
Forrás: Zounuk Levéltári Évkönyv 37. száma

Brassai Csíkszeredán nem csak tanította, hanem művelte is a rajzolást és a festészetet. A Csíki Székely Múzeum ma is őrzi a város művész-tanárának alkotásait. Brassai Csíkszeredán képző- és iparművészeti kiállításokat rendezett, színpadi díszleteket tervezett, a helyi alkotóművészet első embere volt, emlékét ma is büszkén őrzi a város.

Brassai Károlyt 1913-ban törvényszéki írásszakértőnek, majd 1916 májusában Csík vármegye adófelszámolási bizottsági tagnak nevezték ki. Három hónappal később a Brassai család élete fordulóponthoz érkezett. Románia 1916. augusztus 27-én hadat üzent az Osztrák-Magyar Monarchiának. A románok több települést is elfoglaltak Székelyföldön, ezért a magyar hadvezetés kiürítési parancsot adott ki ezekre a településekre, ahonnan a lakosságot más térségek mellett Jász-Nagykun-Szolnok vármegyébe és Budapestre is menekítették.

Brassaiék akkor még a magyar fővárosba kerültek. A család a Váci utcában lakott egy ideig, a családfő a csepeli Weiss Manfréd gyárban vállalt munkát, hogy eltartsa a családját. A megváltozott hadiállapot okán azonban már 1916 végén visszatérhettek Csíkszeredára, ahol Brassai ismét a főgimnáziumban taníthatott.

Ám újabb fordulat következett be: a románok 1918-ban elfoglalták Erdélyt, s az itt élő nemzetek tagjaitól megkövetelte a román államhoz történő hűségesküt. Brassai ezt egy ideig megtagadta, de 1920 tavaszán a családjával és pár útiholmival együtt együtt vonatra tették, és kiebrudalták a hazájából. Erdélyt, Székelyföldet, Csíkországot ekkor látta utoljára…

Az ismét Budapestre megérkezett Brassai Károlyt 1920 nyarától Szolnokra osztotta be a Belügyminisztérium menekültügyi vezetőnek. S amikor megérkezett a városba, szinte azonnal felkérték, illetve felvették a főgimnáziumba, s megörökölte az épp ekkor elhunyt Szallár Dezső mértan- és rajztanár helyét.

Megbecsült rajztanári állása mellett számos társadalmi közfeladatot is ellátott.

Köztük a szívéhez legközelebb állóban volt a legaktívabb. A feleségével együtt választmányi tagként tevékenykedtek a „Menekülteket Segítő Egyesület Szolnokon” nevű szervezetben. Brassai Károly 1922-ben Szolnokon folyamodott magyar állampolgárságért, melyet dr. Tóth Tamás polgármester támogatásával 1925-ben a családja tagjaival együtt meg is kapott.

A Brassai család Szolnokon a Liliom utca 20. szám alatti szerény nagyságú házban lakott, mely épületet – s ezt egy levéltárban őrzött „tervrajz is bizonyítja – a rajztanár családfő tervezte. És Brassai tervezte meg 1932-ben a Verseghy gimnázium ma is használt, Tóth Lajos későbbi rajztanár által 1990-ben némileg módosított címerét is.

Brassai Károly
A szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium ma is használt, kissé átalakított címerét Brassai Károly 1932-ben tervezte meg
Forrás: Zounuk Levéltári Évkönyv 37. száma

Brassai Károly, csak úgy, mint évekkel korábban Csíkszeredán, Szolnokon is szervezett képkiállításokat, rangos kulturális és művészeti eseményeket. Új otthonában is hasznos tagja lett a közösségi életnek, egészen haláláig.

Brassai Károly 1935-ben vonult nyugdíjba, alig öt évvel később, 1940. március 30-án, 64 esztendősen, a Liliom utcai házában hunyt el. Halálát hosszas szenvedés után „érelmeszesedés és vesezsugorodás” okozta. A Csíkszeredáról Szolnokig száműzött Brassai Károly családjának tagjai mind a Jászkunságban nyugszanak. A vele menekült anyósát és sógornőjét a helyi református temetőben búcsúztatták, míg a családfőt, majd az 1958-ban meghalt feleségét és az 1985-ben elhunyt Ottilia lányukat egyaránt a szolnoki Újvárosi templom kriptájában helyezték végső nyugalomra.

„...Egy jólelkű ember, jó kartárs, kitűnő, lelkiismeretes pedagógus távozott az élők sorából … Szíve mindig visszavérzett a csíkországi fenyvesekbe, fülében mindig az erdélyi fenyvesek zúgása zsongott. Az alföldön, nálunk egészen otthon sohasem érezte magát … Az elveszett szűkebb haza feletti fájdalmára enyhülést a munkában és az ifjúság szeretetében keresett … Szegény jó Brassai Károly, már nem érhette meg szűkebb hazája feltámadását (Észak-Erdély visszacsatolása), de frissen domboruló sírjához a csíkországi fenyvesekből ide szálló tavaszi szellő hoz biztató üzenetet…” – emlékezett meg a nagyszerű rajztanárról a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Lapok is egy kis írásban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!