Összejövetel

3 órája

A hajdani szolnoki Tabán Sipos téri „műegyetemistái” tartottak bővített osztálytalálkozót

Tabáni Napot szervezett a szolnoki Damjanich múzeum a Kulturális Örökség Napjaira.

Mészáros Géza

A Kulturális Örökség Napjai szolnoki programsorának része volt idén is a Damjanich János Múzeum által felkarolt és évek óta visszatérő Tabáni Nap elnevezésű rendezvénysorozat. A szeptember 21-i szombati események első fejezete a közel száz esztendős Zagyva parti Tabáni Tájházban (Tabán 24. számú ház) megtartott néprajzi kiállítás mentén zajló épületbejárás és helytörténeti ismertető volt délelőtt.

Tabániak és Sipos téri iskolások találkozója
A hajdani tabániak és Sipos téri iskolások örömmel elevenítették fel Szolnok egyik legrégebbi városrészében hajdanán lakók történetét 
Fotó: Mészáros Géza

Kora délután a Szolnoki Galériában folytatódott a Tabáni Nap, ahol az órákkal később kezdődő tabániak és a Sipos téri iskolások találkozójára hangolódtak a résztvevők a „Nézd a legény hogy járja, akad össze a lába” elnevezésű, korabeli táncházmozgalmi kiállítás megtekintésével.

A tematikus Tabáni Nap végül a később délutáni, a városrészben egykoron élt lakosok immáron sokadik éves összejövetelével zárult. A tabániak és a Sipos téri iskolások találkozója ezúttal a Damjanich János Múzeum első emeleti előadótermében kezdődött, ahol a házigazda részéről Kaposvári Gyöngyi, a közgyűjteményi intézmény igazgató-helyettese – hajdani „tabáni műegyetemista” – felvezetése után a szintén egykori Sipos iskolás Papp György vetített emlék-beszámolójával emelte a hangulatot.

Az öt tanteremből és egy szolgálati lakásból álló szolnoki II. kerületi Sipos téri Általános Iskola, a legendás „Tabáni Műegyetem” 1900-ban épült a Felsőmalom utca, valamint a Harcsa és a Ponty utcák (három)szögletében álló üres telekre. A Harcsa utca 2. szám alatt lévő iskolaépületet a nagy városi építkezések idején, 1971-ben bontották el. Az utolsó végzős osztály 1967-ben ballagott el onnan, a következő évben már a jogutód Ságvári Endre (ma Fiumei úti) tanintézményben búcsúztak a diákok.

Tabáni Nap
Az egykori fotókból összeállított hangulatos vetítés a Tabáni Nap egyik fénypontja volt
Fotó: Mészáros Géza

Az össziskolaira bővített osztálytalálkozón ezek az emlékek is szóba kerültek...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!