Folytatja a kutatást!

20 órája

Megmutatta a kisfiú, pontosan hol talált rá a Tiszában rejtőző régészeti kuriózumra – videóval

„Szenzációs felfedezést tett egy kisfiú a Tiszánál” – írtuk meg a minap Gyurkó Henrik kincslelő esetét. A tizenkét esztendős szolnoki kisfiú ezúttal pontosan megmutatta nekünk, hogy hol talált rá a háromezer éves bronzkori és a félezer éves kora-újkori régészeti leletekre, melyek egy csapásra ismertté tették. Videón mutatjuk a helyszínt!

Mészáros Géza

Gyurkó Henrik még augusztusban sétált le a folyó partra, a Tisza Evezős Egylet által bérelt csónakház alá, a Tisza-híd belvárosi híd lábához. A rekkenő hőség és a csapadék nélküli, aszályos hónap rendkívül szűk mederbe terelte a szőke folyót. Az egyre méretesebb, kiszáradt partszakasz mentén bóklászott, amikor hirtelen megpillantott egy barnás, rajzolt, tenyérnyi cserépdarabot. Felvette, eltette –  akkor még nem tudva, hogy milyen szenzációs régészeti leletet talált..

régészeti lelet,Tisza,Szolnok,Gyurkó Henrik
Henrik a Tiszánál, azon a helyen, ahol megtalálta a szenzációs régészeti leleteket
Fotó: Mészáros Géza

Néhány nappal később ismét lebóklászott a szolnoki belvárosi hídfőhöz. Ezúttal egy másik, a szürke kövek közül kikandikáló kerámiatöredékre lett figyelmes. Azt is felvette, és azt is eltette.

Pontosan hol találta a rendkívüli régészeti leleteket?

Henrik anyukája és annak barátnője azonban nem sokkal később arra bátorította, hogy ugyan mutassa már meg egy múzeumi szakembernek, hátha valami történelmi ritkaságra lelt. A srác így is tett, s a két cseréptöredék nemrégen végül dr. Kertész Róbert régészhez, a szolnoki Damjanich János Múzeum szakemberéhez került, aki – egyelőre ránézésére – megállapította a szenzációs régészeti leletek korát és használati rendeltetését.

Henrik nem mindennapi története nagyon sok emberhez eljutott, olvasóink – amellett, hogy gratuláltak a kis felfedezőnek – kíváncsiak voltak arra, hogy pontosan hol lelt rá a páratlan kincsekre.

– Egy kicsit szomorkodtam, de végül örültem is, hogy az általam talált kincsek helytörténetileg értékesek, ezért oda kellett adnom a múzeumnak – beszéltünk Henrikkel újból, akire hol máshol, mint újból a Tisza-híd lábánál találtunk rá. Az iszapos szürke kövek között, immáron tudatosan, régészeti leleteket keresett.

Azóta is talált már újabb, több száz éves „kincseket”

– Hátha találok még. Olyan érdekesek. Itt van, ni! – és emelt fel egy sáros ívelt cserépdarabot.

régészeti leletek,Szolnok,Tisza
Lehet, hogy Gyurkó Henrik a múltkori után újabb különleges régészeti leletekre bukkant a Tisza parton?
Fotó: Mészáros Géza

– És itt egy másik, meg még egy…! – kapkodott ki a száraz, latyakos agyagból furcsa, kőszerű tárgyakat.

Ezek tizennyolc-tizenkilenc századi cserépdarabok, vélhetően egy kancsó fülének egy részei lehetnek

– vélekedett Henrik felnőttesen a tárgyleletekről.

– Amiket most találtam, ahhoz hasonlókat vittem be tegnapelőtt Robi bácsihoz, aki azt mondta nekem, hogy körülbelül kétszáz évesek, tehát ezek is értékesek – hangoztatta a fiatal régészpalánta, aki ígérete szerint a tanulás mellett manapság bizonyára nem hagy fel a régi leletek kutatásával sem...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!