AI-rekonstrukció

3 órája

Művészeti szenzáció Szolnokon: a mesterséges intelligencia hozta létre a híres festő freskóját – videóval

Művészettörténeti kuriózum Szolnokon! A híres festő, Chiovini Ferenc egy, a mesterséges intelligenciával megalkotott freskóját mutatta be csütörtökön a szolnoki Damjanich János Múzeumban a jeles alkotó dédunokája, dr. habil. Hatvani István Gábor, a Chiovini-hagyaték gondozója és Szebenyi Nándor muzeológus, a közgyűjtemény művészettörténeti osztályának vezetője. Íme, a művészeti szenzáció részletei!

Mészáros Géza

A nem mindennapi eseményre zsúfolásig megtelt a Damjanich János Múzeum kiállítótere, még Fazekas Magdolna Munkácsy Mihály-díjas festőművész is tiszteletét tette. Ilyet azonban eddig vélhetően sem ő, sem pedig a többi meghívott nem látott: igazi művészeti szenzációt mutattak be Szolnokon!

művészeti szenzáció,mesterséges intelligencia,Szolnok,Chiovini
Dr. Kaposvári Gyöngyi, a Damjanich múzeum igazgatóhelyettese ajánlotta be dr. habil. Hatvani István Gábor, a Chiovini-hagyaték gondozója (középen) és Szebenyi Nándor muzeológus (balról) beszélgetését a művészeti szenzációról, a mögöttük kiállított Chiovini freskókról, melyek közül a bal oldali eredeti, a jobb oldali pedig a 125 éve született festőművész terve alapján napjainkban mesterséges intelligenciával megalkotott
Fotó: Mészáros Géza

A Besenyszögön 1899. november 16-án született Munkácsy Mihály-díjas érdemes művész, magyar festőművész, Chiovini Ferenc egy olasz származású család sarjaként a művészi ecsetkezelésben találta meg örömét. Festészeti tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán Balló Edénél kezdte, majd Rudnay Gyula osztályában folytatta. Nyaranta Vágó Pál − főiskolások részére szervezett − művésztelepén dolgozott Jászapátiban.

Chiovini Ferenc a művészeti szenzáció „főszereplője” 

Szülőfalujához, Besenyszöghöz akkor közeledett vissza, amikor 1925-ben sikeres pályázatot nyújtott be a Szolnoki Művésztelep tagságra. Kezdetben vendég-, majd élete végéig nemcsak törzstagja, hanem a kolónia meghatározó művésze lett. Tíz évvel később, 1935 és 1936 között a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasa lett és egyúttal a Római Királyi Szépművészeti Akadémia freskófestészeti tanszék vezetőjének, Ferruccio Ferrazzinak freskófestészeti tanfolyamán vett részt.

Chiovini az 1938-as Szent István-év (a király halálának 900. évfordulója) alkalmából pályamunkát készített „Szent István térítő útja” címmel. A díjazott freskóterv két változata készült el: egy kisebb, hetvenszer százhetven centiméter nagyságú változat, mely megmenekült a II. világháború alatt. Ez az alkotás ma a Chiovini (Hatvani) család tulajdonában van. A másik, egy másfélszer kétméteres változat viszont a háború során megsemmisült.

Chiovini mesterséges freskója
A Damjanich múzeum képtárhelyisége az eseményre zsúfolásig megtelt, még Fazekas Magdolna festőművész (elöl) is érdeklődéssel hallgatta a mesterséges intelligenciával megalkotott freskó történetét
Fotó: Mészáros Géza

Azonban a Chiovini-hagyatékban fennmaradt jó minőségű sajtófotó, valamint korunk legújabb technológiája, a mesterséges intelligencia segítségével, a „Chiovini 125 emlékév” alkalmából a mű újra életre kelt eredeti méretében, melyet első alkalommal a szolnoki közönség ismerhetett meg szeptember 26-án, egy izgalmas beszélgetés keretében.

Bemutatták az AI-rekonstrukciót Szolnokon

A Damjanich múzeumban csütörtökön látható volt mindkét alkotás: az eredeti színesben, illetve a mesterséges intelligenciával eredeti méretében előállított fekete-fehér utánzat, az úgynevezett AI-rekonstrukció. Az MI-vel megalkotott freskóváltozatról a későbbiekben még beszámolunk...

Chiovini mesterséges freskója
Szebenyi Nándor muzeológus (balról) és dr. habil. Hatvani István Gábor, a Chiovini-hagyaték gondozója mögött a másfélszer kétméteres AI-rekonstrukció látható
Fotó: Mészáros Géza

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!