Sokoldalú tárlat

2024.09.01. 21:55

A Finta testvérek munkássága előtt tiszteleg az időszaki kiállítás Túrkevén – videóval

A „Triumvirátus” emléke előtt tiszteleg az a kiállítás, melyet a Vadász Pál kiállítóteremben lehet megtekinteni Túrkevén. A Mesterhármas című tárlat a Finta testvérek munkásságát mutatja be, de nem akárhogyan: nem csak alkotásaikon keresztül, de a technológia segítségével is megismerhető életük, művészi tevékenységük.

Molnár-Révész Erika

– Ez a kiállítás a Finta testvérek, vagyis Sámuel, Gergely és Sándor munkáját mutatja be, ezért Mesterhármas címe. Fintáék eredetileg 7-en voltak testvérek, de hárman lettek híres szobrászok... – kezdte a tárlatvezetést a Vadász Pál kiállítóteremben Kapás János Zsolt, a Finta Múzeum igazgatója. 

Finta testvérek
A Finta testvérek munkásságának állít emléket a túrkevei Vadász Pál kiállítóteremben megrendezett ideiglenes tárlat. A kiállításról Kapás János Zsolt, a Finta Múzeum igazgatója beszélt portálunknak
Fotó: Mészáros János

A kiállítás komolyságát jelzi, hogy 25 millió forintos pályázati pénzből valósult meg, melyet a múzeum a Magyar Géniusz Program 3 milliárd forintos keretösszegéből nyert el. Ez az időszaki kiállításokra nyerhető maximális összeg.

A Finta testvérek remek szobrászok voltak, de nem mindenkinek sikerült az áttörés

– A testvérek között a legfiatalabb Finta Sámuel, aki az árnyképvágás mellett kőfaragó és szobrászművész is volt. Alkotófolyamatát meg is lehet nézni egy nagy televízión, korabeli felvételek segítségével. Az egyik kolléga heteket dolgozott rajta, hogy beszkennelje a 8 milliméteres filmet, másodpercenként 18 kocka pereg a szem előtt, így állt össze az 5 perces film, melyen Samu bácsi alkot. Sámuel élete végén visszaköltözött Túrkevére, itthon alkotott, viszonylag kevés köztéri szobrot készített. Ő az, akinek a nagy áttörés nem annyira sikerült – mesélte a legfiatalabb Finta testvérről a szakember. Mint mesélte, Sámuel bátyja, Finta Gergely elnyert egy ösztöndíjat, így 1906-ban, Párizsban Rodin tanítványa, majd munkatársa lett. Vannak olyan Rodin szobrok, melyek kezeit, lábait Finta Gergely készítette. 

Finta testvérek
A tárlat része a világ egyik leghíresebb szobrának, a Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus Finta Sándor által megálmodott terve is.
Fotó: Mészáros János

Finta Gergely Párizsban is maradandót alkotott, de itthon szegényen halt meg

– Felkapott portrészobrász is volt, itt, a kiállításon látható olyan szobor is, mely nincs a múzeum birtokában, csak fotón maradtak meg. Valószínűleg Párizsban egy vitrinben mutogatja a nagymama az unokának a róla készült szobrot, hogy a nagyi milyen szép fiatal lány volt. Ezek mind megrendelésre készültek. Egyetlen darab van ami itt maradt, Lázár grófnő portréja. Meg lehet nézni közelről, milyen rendkívül aprólékosan kidolgozott munka. Gergely egyébként iszonyatos pénzeket keresett és ugyanennyi elvert az első világháború előtt. Utána volt egy időszak amikor a három testvén Triumvirátus néven együtt alkotott Budapesten, de nem találta meg a számára kedvező közeget. Visszament Párizsba, majd hazatért Túrkevére, de itt, már mint elfeledett alkotó halt meg. Volt, hogy már a végén szobrokat cserélt ételre – mondta a középső tesvérről az igazgató.

A leghíresebb és legsikeresebb a legidősebb testvér, Finta Sándor lett

A másik terem a legidősebb, egyben leghíresebb Finta testvér, Sándor munkásságának állít emléket. 

– Finta Sándor volt az első szobrász, aki első világháborús köztéri műveket készített. A legkorábbi a hatvani emlékmű. Egy projektor segítségével ennek az avató ünnepségét is meg lehet tekinteni. Az első világháború után együtt alkotott testvéreivel, ám a Tanácsköztársaság idején elvették a műtermét, berágott és kiment Brazíliába. Az 1922-ben megrendezett Rio de Janeiró-i világkiállítás szobrász igazgatója volt. Sikert aratott a Rio de Janeiró-ban álló Erő című monumentális szobra, és indult a Megváltó Krisztus szobor elkészítésének pályázatán. A kiállításon látható a Sándor tervezte változat fotója is. Később New Yorkba költözött, ahol feleségével létrehozták a Finta Stúdiót, rendszeresen állítottak ki tárlatokon. Los Angelesben hunyt el 1958-ban – mesélte az igazgató. 

Finta testvérek
Az információs oszlop segítségével interaktív módon, külön-külön is megismerhető a Finta testvérek munkássága. 
Fotó: Mészáros János

A technológia is segít megismerni a Finta testvérek történetét 

Finta Sándor íróként is ismert, A kisbojtár című regényét olvasókönyvvé nyilvánították. Ennek is emléket állít a kiállítás, úgy, QR-kód segítségével meg lehet hallgatni a regény egy részletét. Sőt, a tablókon szintén QR-kódok találhatóak, emellett az információs oszlop segítségével külön-külön is megismerhető a művészek munkássága. A tárlat részeként megtekinthetőek olyan szobrok is, melyeket eddig még nem láthatott a közönség

A kiállítás keddtől péntekig reggel 9-től délig, illetve 14 órától 16 óráig, szombaton pedig délig látogatható. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!