Modernizáció

2024.09.02. 13:30

Megújul a Finta Múzeum állandó kiállítása

Nemrég energetikai korszerűsítésen esett át az épület, a munkálatok miatt állandó kiállítását is le kellett bontani. A túrkevei Finta Múzeum nagyszabású tárlatának visszarendezése zajlik éppen, de nem a régi formájában láthatja majd a közönség, a korábbinál jóval modernebb előadótér fogadja a látogatókat.

Molnár-Révész Erika

Tavaly tavasz óta egy összetett, energetikai korszerűsítésen esett át a túrkevei Finta Múzeum épülete, a munkálatok miatt az állandó kiállítást is le kellett bontani. 

Finta Múzeum állandó kiállítása
A Finta Múzeum állandó kiállítása a világhírű filmgyáros Korda testvérek emlékét is őrzi
Fotó: Mészáros János

Modern eszközökkel bővül a Finta Múzeum állandó kiállítása 

– Itt egy hatalmas terepasztal állt eredetileg, mely Túrkeve régészeti lelőhelyeit mutatta be. Ezt egy érintőképernyős rendszerrel váltjuk ki, melyre változatos tartalmak, térképek kerülnek, vagyis, ez a terem gyakorlatilag előadótér jelleggel működik majd – mutatta a múzeumban Kapás János Zsolt, igazgató.

Mint elmondta, maga az állandó kiállítás három egységből áll, hiszen régészeti, művészettörténeti és helytörténeti részlege is van. A felújtás miatt mindet le kellett bontani, de már úgy állítják vissza, hogy frissítik is azokat, mégpedig a Magyar Géniusz Program segítségével

– Az érintőképernyős információs rendszer mellett egy installációval is bővül az állandó kiállítás, melyet még össze kell építenünk. A világítással ellátott vitrineket is újakra, modernebbekre cseréljük, mindemellett hátra vannak még kisebb belső festési munkálatok, melyet önerőből kell biztosítanunk – sorolta az intézményvezető. 

Finta Múzeum állandó kiállítása
Az állandó kiállítás Túrkeve történetét, kulturális életének fejlődését, sokszínűségét is bemutatja
Fotó: Mészáros János

A város tulajdonába került vissza az épület, így kezdődhetett el a felújítás

Maga a múzeumépület 2021 végén került vissza állami kézből Túrkeve tulajdonába, ezzel egy nagyjából százmilliós értékű ingatlannal gazdagodott a város. A tulajdonjog megszerzésével az önkormányzat elkezdhetett pályázatokat keresni, majd benyújtani a hosszú évek alatt egyre leromlottabb állapotú, de a város számára kiemelten fontos épület felújítására. Tavaly tavasszal aztán megkezdődött a Finta Múzeum energetikai korszerűsítése is, 97 millió forintos pályázati forrásból. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!