Megszentelték

2024.08.19. 17:31

Turulmadár szállt az obeliszkre: különleges szobrot avattak a Jászkunságban – galériával

A szoborállítás ötlete Deák Péternek, a Magyar Kultúra Lovagjának, népi iparművésznek, a helyi és térségi kultúrmindenesnek köszönhető. A turulmadár szobrát ünnepélyes keretek között avatták fel.

Mészáros Géza

Augusztus 19-től Bálint József motoros fűrészes faszobrász alkotása, egy turulmadár díszíti Vezseny községi parkját a Szent István emlékmű mellett. A rendszerváltásig a tér méretes obeliszkjét vörös csillag uralta, ám mostantól a magyarok szent madarát, a turult lehet rajta csodálni.

Szoboravatás, turulmadár, vezseny
Vezseny közterét egy turulmadár szobra díszíti, a kezdeményező Deák Péter és baráti köre volt
Fotó: Mészáros János

A szoborállítás ötlete Deák Péternek, a Magyar Kultúra Lovagjának, népi iparművésznek, a helyi és térségi kultúrmindenesnek köszönhető.

Megszentelték a turulmadár szobrát

Az ünnepségen, melyen Kiss Eszter, a Katona József színház színművésze és Németh Pákolicz Tamás író, költő, zenei előadó ünnepi műsorát hallgatta a nagyérdemű, felszólalt dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő és Szabó Ferenc polgármester is. A turulszobrot és az ünnepi kenyeret Gaál Károly református lelkész gondolatait követően Nagy Imre atya szentelte meg.

Folytatódtak az ünnepi programok

A délelőtti ünnepséget követően a sportpályán kezdetét vette a XIII. Falunap és Főzőfesztivál. Déltől ingyenes gyerekprogramok várták a legkisebbeket, este nyolctól pedig koncertek és tűzijáték szórakoztatta a vendégeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!