Szolnok

2024.08.27. 15:00

Díjátadással, új arcok köszöntésével és nagy feladatok ismertetésével kezdődött a Szigligeti Színház új évada

Az eseményen Barabás Botond színházigazgató két elismerést is átadott.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Miután a társulat apraja-nagyja összegyűlt a teátrum nézőterén, a hagyományos tűzvédelmi oktatással kezdődött a társulati ülés. Máté Zsolt, a színház munka- és tűzvédelmi felelőse tudatta a legfontosabb intelmeket és szabályokat, majd belépett a színpadra Barabás Botond és Szalay Ferenc polgármester.

társulati ülés, évadnyitó
A társulat apraja-nagyja összegyűlt a keddi, évadnyitó eseményen
Fotó: Nagy Balázs

Visszatérőkre és új arcokra is számíthatunk az új évadban

– Ez már a negyedik évad, amit ebben a formában kezdünk itt. Még mindig akadnak nehézségek, de mint ahogyan eddig is, ezek után is túljutunk ezeken – fogalmazott Barabás Botond. Hozzátette, azoknak, akik elköszöntek a színháztól, jó szerencsét és sok sikert kíván az újrakezdéshez. A visszatérőket, valamint újonnan csatlakozókat pedig örömmel köszönti.

Ismerős és új arcokkal is készülnek az új évadra

– Deme Gabi operatív vezetőként tér vissza köreinkbe. Barta Ágnes színésznő szintén csatlakozik a társulathoz a következő évadban – sorolta a színház igazgatója. Mészáros Martin, Vladimir Anton rendező szintén részt vesz az új szezon produkcióiban. Továbbá Pányik Tamás, Sebestyén Aba és Dicső Dániel szintén feltűnnek az új évad darabjaiban. 

– Zöldi Gergely dramaturg, Hojsza Henrietta koreográfus és Cserényi Nóra jelmeztervező munkája szintén hozzátesz a következő évad sikereihez – mondta Barabás Botond, majd hozzátette, az évadnyitót követően megkezdik a Jó estét nyár, jó estét szerelem című darab olvasópróbáját. Az előadást szeptember 27-én láthatja a közönség.

Marad a Fösvény és akad sok újdonság

A következőkben az évad további darabjait ismertette a színház igazgatója. Az érdeklődők megnézhetik majd a Vízkereszt, vagy bánom is én című művet. Az igazi, vidám családi darab kedvelői bizonyosan élvezik majd a Család ellen nincs orvosság címet viselő előadást.

NB Évadnyitó-8851
Az eseményen Barabás Botond színházigazgató ismertette az új évad részleteit, később Szalay Ferenc polgármester (háttérben) mondott beszédet
Fotó: Nagy Balázs

– Láthatók még a Sweet Charity, a Portugál, valamint a Bűntény a kecskeszigeten darabok. A Fösvényt is megtartjuk – tájékoztatott Barabás Botond. A perfomanszok sorában a Hajmeresztő, az Aranykulcsocska, a New York-i komédia és az Öldöklés istene szintén szerepel.

Országosan egyedülálló ifjúsági bérletük van

A színházigazgató kiemelte, egyik, az érzékenyítést célzó bérletükkel, sikerült országosan kiemelkedniük.

– Az ifjúsági bérlettel a nézőtéren hetven százalék ép, egészséges, valamint harminc százalék sérült fiatal tekintheti meg az előadásokat. Óriási az érdeklődés, nagy sikerrel fut ez a bérlet a színházban – hangsúlyozta Barabás Botond. Hozzátette, különleges élmény az a tapasztalás, amely megmutatja, hogy ugyanahhoz a kulturális élményhez, valóban mindenki hozzájuthat.

Díjakat is osztottak

Az igazgató a közelmúltban elnyert díjakhoz is gratulált a társulatnak, illetve egyes tagjainak. Egyebek mellett közös érdem a vármegyei közművelődési díj, amelyért külön kifejezte köszönetét.

A Szigligeti Színházban már hagyomány, hogy az előző évadban érkezett nézői visszajelzések, szavazatok alapján a következő szezon elején díjazzák a legnépszerűbb színésznőt és színészt.

NB Évadnyitó-8877
Az előző szezonban a nézők Gombos Juditot választották kedvencüknek
Fotó: Nagy Balázs

– Az előző szezonban a nézők továbbra is Gombos Juditot választották kedvencüknek. A színészek közül pedig Molnár Lászlót – közölte Barabás Botond, majd átadott a díjazottaknak egy-egy plakettet.

Az évad további feladati közül kiemelte a legfontosabbat.

– Ha minden jól megy itt tartjuk az országos színházi találkozót év végén, tehát egy mozgalmas időszak vár ránk sok feladattal! De hiszem, hogy ez az évad is olyan lesz, amelyben mindent megmutatunk, amit csak tudunk és együtt túljutunk a nehézségeken – fogalmazott.

Szalay Ferenc szerint a kultúra nélkül minden elveszett

Az eseményen Szalay Ferenc polgármester szintén szólt a jelenlévőkhöz.

–  A mondandóm lényege az, hogy a mostani évadot is, az eddigiekhez hasonlóan igyekezzen mindenki a legjobb tudása szerint teljesíteni – kezdte Szalay Ferenc polgármester. Kiemelte, egy város, egy stabil közösség esetében elengedhetetlen, hogy a hitélete, a kultúrája rendben legyen.

–  Úgy hiszem ez utóbbi Szolnok esetében önmagáért beszél, a közelmúlt díjai és elismerései országosan is visszajelzik ezt – hangsúlyozta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!