Csángó Fesztivál

2024.08.11. 19:17

Táncforgatag: több száz hagyományőrző vonult fel karneváli hangulatban Jászberényben – galériával és videóval

A XXXII. Csángó Fesztivál szombati napja is remek hangulatban, fergeteges programokkal telt. Több ezren voltak kíváncsiak a parádés táncforgatagra, mely a fesztivál egyik leglátványosabb, nagy népszerűségnek örvendő programeleme. A táncos, zenés kavalkádon 30 tánccsoport mintegy 600 hagyományőrzője vonult fel Jászberény főterén.

Illés Anita

Magyarország egyedülálló folklórfesztiválján számos Kárpát-medencei néptáncegyüttes, népzenei formáció mutatkozott be az elmúlt napokban. Öt év után visszatértek a külföldi együttesek is, mexikói és kolumbiai csoportok produkciói színesítették a rendezvényt, melynek szombati napja is tartalmas programokat ígért. A táncforgatag több ezer érdeklődők vonzott. 

táncforgatag
Harminc tánccsoport mintegy hatszáz hagyományőrzője vonult fel a látványos táncforgatagban Fotó: Pesti József 

Óriási tömeget vonzott a táncforgatag - zenés, táncos kavalkád

Délelőtt a Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplomban szentmisét tartottak, melyet Lőrinc Györgyné Hodorog Luca klézsei csángó énekes emlékére ajánlottak fel. A nap folyamán az Aprók Udvara, a népművészeti vásár és a Csángó Falu interaktív élőtér fogadta a látogatókat. Hagyományoknak megfelelően délután Budai Lóránt polgármester tartott fogadást a fesztiválon fellépő csoportoknak a polgármesteri hivatal dísztermében, ahol a szervezők ajándékcsomagokat adtak át a hagyományőrzőknek. Közben a főtéren és környékén óriási tömeg gyűlt össze a várva várt táncforgatagra, mely a fesztivál egyik legnépszerűbb programeleme. Gólyalábasok felvezetésével igazi karneváli hangulatban mintegy harminc tánccsoport, közel hatszáz tagja vonult fel a Kőhídtól a főtéri színpadhoz, ahol egy-egy perces előadással mutatkoztak be. 

 

táncforgatag
A kolumbiai táncosok pozitív életérzést, vidámságot hoztak Jászberénybe
Fotó: Pesti József

Kultúrákat és generációkat köt össze a Csángó Fesztivál 

- Már az első Csángó Fesztiválon is itt voltam és azóta minden évben örömmel jövök a rendezvényre – kezdte a moldvai Szarka Mária, aki Külsőrekecsinből érkezett. - Nagyon fontosnak tartom a hagyományok átadását a fiatalabb generációk számára. A fesztivál idén is színvonalas, mindig újabb és újabb élményeket ad, generációkat köt össze – tette hozzá.

A Ruzsmalint Széki Hagyományőrző Együttes tagja, Horváth Anita első alkalommal vett részt a fesztiválon. - Fantasztikus a hangulat, a vendéglátás és csodálatos a kultúrák találkozása. A közös élmények megerősítik a kulturális hovatartozásunkat és az identitásunkat. A fesztiválon szerzett tapasztalatainkat, élményeinket szeretnénk majd tovább adni az otthon maradottaknak. Céljaink között szerepel, hogy a jövőben minél több székit elhozzunk Jászberénybe – mondta a széki hagyományőrző. 

Ugyancsak pozitív élményekkel gazdagodott Szabó Dániel, a Felsőtárkányi Hagyományőrző Néptáncegyüttes táncoktatója. - Nagyon szeretünk visszajönni a Csángó Fesztiválra, hiszen fantasztikus ilyen sok hagyományőrző csoporttal fellépni. A közönség is remek, szeretettel fogadják a táncosokat. Saját falunk táncait mutatjuk be – számolt be tapasztalatairól a felsőtárkányi oktató. 

A táncforgatag után este a nemzetek tánca és népzenéje, valamint a Táncpanoráma gálaműsor varázsolta el a közönséget a főtéri színpadon. A műsor a Kárpát-medence sokszínű tánc- és zenekultúráját mutatta be kiváló táncegyüttesek és zenekarok előadásában. Az este folyamán a Holló András utcai pódiumon az Antal Banda és a Pusztinai Kakasok muzsikáltak, míg a Jászság Népi Együttes székházában a mexikói és a kolumbiai táncosok tartottak táncházat, a szabadtéri színpadon pedig a Parno Graszt zenekar adott fergeteges koncertet. 


 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!