Sajtótájékoztató

2024.08.22. 15:00

Már az új, ünnepi évadra hangolnak a Szolnoki Szimfonikusok

A Szolnoki Szimfonikus Zenekart ugyanúgy ismerik és szeretik az Alföldön, mint a nagyvilág minden táján

Mészáros Géza

Évadajánló sajtótájékoztatót tartottak csütörtökön a Szolnoki Szimfonikus Zenekar elöljárói az Aba-Novák Agóra Art School kiállítóterében, hiszen napokon belül megkezdődik az immáron a 2024-25-ös szezonra szóló régi bérletek megújítása és átvétele, illetve az új bérletek igénylése.

Szolnoki Szimfónikus évadnyitó
Sajtótájékoztatót tartottak
Fotó: Nagy Balázs

A tájékoztatóra Ignácz Kristóf és Patkós Imre, az együttest működtető nonprofit Kft. ügyvezetői különleges vendéget hoztak magukkal Soondeog Kwon, a nemzetközi komolyzenei koncertmenedzser ügynökség, az Internationale Musik- und Kulturförderung (IMK) elnöke személyében. A dél-koreai impresszárióval több éves kapcsolata van a Szolnoki Szimfonikusoknak. Személyes jelenléte erősítette, hogy az elkövetkezendő időszak még jelentősebb nemzetközi „retúrjáratot” biztosít a szolnoki orchestra és hangszeres előadói, karmesterei számára.

Ignácz Kristóf jelentette be a Szolnoki Szimfonikusok 2024/2025-ös évadát, amely a hagyományokhoz hűen gazdag és változatos programokkal várja nem csak a klasszikus komolyzene, hanem a könnyedebb műfajok kedvelőit egyaránt.

Az új szezon során a zenekar nemzetközi hírű szólistákat és karmestereket lát vendégül, miközben a klasszikus és modern mesterművek legjobbjaival kápráztatja el közönségét.

Az ügyvezető kiemelte, hogy ünnepi lesz az új évad, hiszen míg Szolnok 2025-ben tartja első írásos említésének 950. jubileumát, addig a Szolnoki Szimfonikus Zenekar az 1965-ös megszületésének 60. évfordulóját.

Soondeog Kwon az IMK képviseletében hangsúlyozta, hogy büszkeséggel tölti el, miszerint a nemzetközileg is elismert Szolnoki Szimfonikusokkal dolgozhat együtt.

Szalay Ferenc polgármester pedig a város nevében fejezte ki büszkeségét amiatt, hogy a szolnoki együttes nem csupán helyben népszerű, és országos szinten is számon tartott, hanem a nagy nemzetközi koncerttermekben és az egyetemes szakmai világban is kifejezetten elismert, ezáltal kürtöli szét földrészek szerte Szolnok nevét és hírét.

A Szolnoki Szimfonikusok az idei Liszt Ferenc- és Fantázia-bérletében is neves hazai, valamint külföldi művészeket vonultat fel. Az ő jelenlétük garantálja a koncertek magas művészeti színvonalát és a felejthetetlen zenei élményt. A teljesség igénye nélkül olyan híres szólisták lépnek színpadra, mint a tehetséges és több nemzetközi díjjal jutalmazott Magyar Valentin zongoraművész, Giovanni Guzzo olasz hegedűművész, vagy Claude Hauri, szintén olasz csellóművész.

Az előadások különlegességét tovább fokozza a klasszikus zene világában elismert karmesterek jelenléte.

Izaki Maszahiro, Szolnok város fő-zeneigazgatója és Kanai Toshifumi asszisztens karmester mellett olyan karizmatikus vendégművészek is színpadra lépnek, mint Zsíros Levente és Tóth Sámuel Csaba dirigensek.

Arról már Patkós Imre szakmai igazgató szólt, hogy a zenekar, miután mindig is szívügyének tekintette a fiatal tehetségek felkarolását, ennek apropóján a koncertlátogatók idén is találkozhatnak ifjú művészekkel a Berlini Művészeti Egyetem hallgatóinak személyében.

Az évad műsora tehát szokás szerint színes és izgalmas. A régi bérletek megújítása és átvétele, illetve az új bérletigények regisztrálása augusztus 26-tól szeptember 13-ig zajlik a zenekar „otthonának” számító Agórában. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!