Múltidéző

2024.08.05. 19:53

Kettős zsidó emlékév: Hay Ignác volt az első izraelita, akinek Szolnok lett az otthona

Egy örömteli, illetve egy tragikusan szomorú eseményre emlékezik idén nyáron a szolnoki zsidóság. Százhuszonöt esztendővel ezelőtt, 1899 augusztusában avatták fel a szolnoki zsidótemplomot. Nyolcvan évvel ezelőtt, 1944 júniusában pedig több, mintegy ötezer zsidó származású felnőttel, időssel, gyermekkel telezsúfolt marhavagont indítottak útnak a megsemmisülés felé.

Mészáros Géza

Hogy mikor telepedtek le zsidó családok Szolnokon, arról levéltári dokumentumok, valamint Papp Zsolt metodista lelkésznek a szolnoki zsidóság történetéről szóló könyvei is irányt mutatnak.

Szolnoki zsinagóga
A második szolnoki zsidótemplom ma Szolnoki Galériaként ad helyet a kultúrának a Múzsák terén
Fotó: Mészáros Géza

Hay Ignác tímármester érkeztével megindult a betelepülés

A zsidók az 1840-es években kezdtek betelepülni a városokba, így Szolnokra is. Korábban csak a falvakban engedélyezték letelepedésüket. Szolnokra 1841-ben érkezett Hay Ignác tímármester és vegyeskereskedő, az első zsidó lakó, aki egyébként Abonyból költözött ide.

Ettől kezdve mind több zsidó család választotta lakhelyéül Szolnokot, amely az izraeliták jelenléte és munkássága révén egyre inkább fejlődésnek indult.

A városban 1850-ben megalakult a hitközség, ekkor már közel háromszáz zsidó vallású ember élt Szolnokon. Az első ortodox templom 1855-ben épült fel a Csarnok utcában, a mai Aba-Novák Agóra Kulturális Központ környékén. Ezt azonban az egyre fokozódó benépesülés miatt „kinőtték”, ezért a 19. század második felében új templomot építtetett a hitközség, amelyet 1899-ben a városi kereszténység nagy érdeklődése mellett adtak át a Tisza-part közelében.

A hajdani szolnoki zsidó gettó egyetlen ma is álló épülete a Jászkürt utca 5. szám alatti ház
Fotó: Mészáros Géza

Szolnok a huszadik század elején az első virágkorát élte, nagyban köszönhetően a jómódú zsidócsaládoknak is.

Az 1944 márciusi német megszállást követően aztán itt is elszabadult a pokol.

A csendőrség hathatós közreműködésével 1944 májusában összegyűjtötték a zsidókat. Szolnokon is létre kellett hozni egy gettót, amelyet először a Liget úton akartak kialakítani. Ez ellen azonban az ott élő nem zsidó lakosság tiltakozott. Így jelölték ki a belvárosban a gettót, a Csarnok utcában, ahol most a Pelikán Szálló és a „Fehérház” áll. Kerítést emeltek, és a városból, illetve a térségből körülbelül 1200 embert zsúfoltak itt össze (a szolnoki zsidó hitközség létszáma akkor 1100 fő körül volt), s zsúfoltak be a gettóba, amelynek területén volt egy ortodox templom és egy zsidó iskola is. A szolnoki gettó egyik épülete még ma is áll. Ez a Jászkürt utca 5. szám alatti ház.

 

Az embertelenség Szolnokot sem kerülte el

Május végén, június elején a belvárosi és a Szandaszőlős szélén álló kisebb gettóból gyalog elindították az embereket a cukorgyári gyűjtőbe, ahol vagonokra rakták őket. A cukorgyárba vitték egyébként a zsidókat más településekről, de még a Kunságból is. Karcagról, ahol a megyében Szolnokon kívül a legtöbb zsidó élt, szintén a megyeszékhelyre szállították őket. A cukorgyár területéről aztán 1944 június végén ötezer zsidóval indultak el a halálvonatok. Egy vonat egyből Auschwitzba ment, ahol az emberek háromnegyedét azonnal megsemmisítették. A másik vonat azonban a Bécs melletti Strasshofba vitte a Szolnok megyei zsidókat. Itt munkatáborban dolgoztak, így maradhatott meg e csoport háromnegyede.

A már említett ötezer ember fele került lágerbe. Közülük körülbelül ötszáz ember menekült meg. Az ötezer ember másik fele ennél némileg szerencsésebb volt, mert a lágerekbe már nem tudták őket vinni, így Ausztria és Németország felé vették velük az irányt. Szétszórták, és munkára fogták őket. Azok jártak a leginkább jól, akik mezőgazdasági tevékenységet végeztek.

Az ötezer emberből végezetül körülbelül nyolcszázan tértek vissza Szolnok megyébe.

Ma Szolnokon mintegy 30-40 zsidó család él. Összesen a megyében közel 300 zsidó ember lakik.

Augusztus 6-án a második szolnoki zsinagóga épületét ünneplik

A szolnoki Tisza-part egyik legszebb, műemlék jellegű épületének, a ma Szolnoki Galériaként elnevezett és működő egykori zsinagóga felavatásának 125. évfordulója alkalmából a jászkunsági vármegyeszékhely és a Szolnoki Zsidó Hitközség nagyszabású kulturális ünnepséget rendez augusztus 6-án, kedden 17.30-kor a Templom úti Szolnoki Galériában. A rendezvényen közreműködik a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a Docpiano Band. Az eseményen beszédet mond Szalay Ferenc polgármester, prof. dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke és prof. dr. Róna Tamás, a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke.

Szolnoki zsinagóga
A szolnoki zsidótemplomot a neves zsinagógaépítő Baumhorn Lipót tervezte. Mellszobra az épület előtt áll
Fotó: Mészáros Géza

Az 1899. augusztus 29-én felszentelt templom a szolnoki izraelita hitélet központjaként működött a negyvenes évekig, majd a háborút követően egy ideig a deportált zsidók lakásaiban maradt bútorok raktározására használták. Idővel állaga teljesen megromlott; a megfogyatkozott, elszegényedett hitközség képtelen volt helyreállítására.

A hatvanas években a város megvette a templomot, és hozzákezdett rekonstrukciójához. Az épület felmérését és átalakítási tervét Lombár Pál építész és Sedlmayr Jánosné építészmérnök készítette. Újjáépítése után a zsinagógát a város vezetése a Damjanich János Múzeum kezelésébe adta. Ezzel Szolnoki Galéria néven, kizárólag kulturális-művészeti profillal megkezdte működését az ország egyik legszebb kiállítóhelyisége. A városnak ezt a ma is látható ékességét a „zsinagógaépítő” Baumhorn Lipót ötödik munkájaként készítette.

Baumhorn Lipót Kisbéren született 1860. december 28-án. Első önálló építészi megbízatása az esztergomi zsinagóga volt 1888-ban, mely még a késő romantika jegyében született. Ezzel alapozta meg hírnevét, s a nagyobb városok zsidósága hamarosan egymással szinte versengve őt bízta meg temploma megformálásával. Csaknem minden jelentősebb megbízást ő kapott és ezzel kifejlesztett egy sajátos zsinagógastílust, mely az eklektikus jegyek mellett szecessziós hatásokat is mutat.

Élete során 19 zsinagógát tervezett, s épített a történelmi Magyarország területén, ezen kívül 7 átalakítása, bővítése viseli még a keze nyomát. Budapesten hunyt el 1932. július 8-án.

Szolnoki zsinagóga
A TISZApArt Mozi épülete eredetileg a szolnoki zsidótemplom mellett álló izraelita kultúrház és imaterem volt. Az emléktábla felirata szerint a "Hősök zsinagógája; épült 1932-1936"
Fotó: Mészáros Géza

Szolnokon az 1890-es évek elején merült fel annak gondolata, hogy a szűk belvárosi utcában (1926 előtt Zsidótemplom, majd Csarnok utca) 1855-ben emelt egyszerű kivitelű régi zsinagóga helyett a szolnoki hitközség új, díszes, nagy befogadóképességű templomot építtessen. Telkét a város adományozta. A Tisza partján, a város egyik főutcája végén álló Medve kocsma és a környező épületek lebontása után Vaskovics Antal ceglédi építőmester 1898. március 1-én kezdte az építkezést, s a kész templomot a következő év augusztusa végén avatták fel.

Baumhorn tizenkilenc tervezett zsinagógájából a szolnoki az ötödik

A tervezéssel megbízott Baumhorn olyan épületet alkotott, melynek tömeghatása, szép arányai közvetlen közelről is érvényesültek, a Tiszántúl felől érkező utas számára pedig a barokk ferences templommal és a neogót református templommal együtt a jellegzetes szolnoki várospanorámához tartozott. Baumhorn az egyházi építészetben az öntöttvas felhasználásának egyik úttörője volt, ezáltal nyílt lehetősége nagy belső terek kialakítására. Szolnoki templomában a női karzatot karcsú öntöttvas oszlopok tartják, melyeket dekoratív elemként is alkalmazott, s a kupola súlya is vasszerkezeten nyugszik.

A Szolnoki Zsinagóga 1940-ig működött vallási épületként, majd 1960-ban a város felújíttatta, azóta a Szolnoki Galéria működik falai között. A galéria 1972-től a Damjanich János Múzeum egyik tagintézménye a Tabáni tájházzal együtt. Itt látható a Szolnoki Művésztelep tárlata, valamint időszakos kiállításoknak is rendszeresen otthon ad. Az építész, Baumhorn Lipót mellszobra a zsinagóga épülete előtt áll, mely Simon Ferenc alkotása.

Szolnoki zsinagóga
Baumhorn Lipót mellszobra, Simon Ferenc szobrászművész alkotása a Múzsák terén
Fotó: Mészáros Géza

A 2024-es kettős emlékévről egyaránt megemlékezik a szolnoki zsidóság...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!