Bibliotéka

2024.08.30. 18:30

Megrohamozták az olvasók az újranyitott jászberényi könyvtárat

Leltár miatt hetekig zárva volt nyáron a Jászberényi Városi Könyvtár. Az olvasók már türelmetlenül várták, hogy augusztus 22-én újrainduljon az élet a bibliotékában. A nyitás napján szó szerint roham indult a könyvekért, közel ezer dokumentumot vittek vissza és több mint hatszázat kölcsönöztek vagy hosszabbítottak meg. A nagy érdeklődés és a beiratkozott olvasók számának növekedése is azt mutatja, hogy könyvtárra, könyvekre a digitális korban is szükség van.

Illés Anita

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Jászberényi Városi Könyvtár státusza 2024. január elsejétől megváltozott. Ez azt jelenti, hogy már nem a Jászkerület Nonprofit Kft. intézményi struktúrájába tartozik, hanem önálló intézményként működik. A fenntartóváltás mellett a törvényi kötelezettség is indokolta az állományellenőrzést. 

könyvtár
Kovács Péter, a Jászberényi Városi Könyvtár igazgatója hírportálunknak elmondta, hogy több mint tízezer dokumentumot selejteztek le a leltározás során
Fotó: Pesti József

A könyvtár leselejtezett köteteinek jelentős része a könyvturkálóba kerül 

– Az állomány nagysága alapján intézményünkben nyolc évente kötelező elvégezni az ellenőrzést. Legutóbb 2016-ban leltároztunk, ezért idén ismét esedékessé vált. Július elsejétől augusztus 22-ig tartott a könyvtári állomány ellenőrzése, mely során a tárgyi eszközöket és a dokumentumokat vettük leltárba. Ebben az időtartamban a kötelező nyári szabadságolást is biztosítottuk – kezdte Kovács Péter. A könyvtárigazgató elmondta, hogy több mint tízezer dokumentumot selejteztek le. Az elavult állomány egy része videókazetta, magnókazetta és bakelitlemez. A leselejtezett könyvek és bekötött folyóiratok jelentős hányada a „könyvturkálót” gyarapítja. Bárki válogathat a régi kötetekből és annyit fizet érte, amennyit gondol, a bevétel a Városi Könyvtárért Alapítványt támogatja, segítve az intézmény munkáját. A selejtezést követően a könyvtár állománya mintegy 85 ezer dokumentumot tartalmaz. Továbbra is elérhető a médiatár, ahonnan CD-t, DVD-t lehet kölcsönözni. 

Egyre több a beiratkozott és aktív olvasó a berényi könyvtárban 

– Nagyon jó érzés, hogy az olvasóközönség már türelmetlenül várta az újranyitást. Meglepő módon jobban várták, mint a koronavírus-járvány idején. Augusztus 22-én 800 dokumentumot hoztak vissza, és 650-et kölcsönöztek vagy hosszabbítottak meg. Sokan keresték az új könyveket, de a leltár ideje alatt nem volt lehetőség új kötetek beszerzésére. Ezt pótoljuk és hamarosan az újdonságok is kikerülnek a polcokra. Azt tapasztaljuk, hogy egyre több a beiratkozott és aktív olvasó. Örömteli, hogy ez nem csak az idősebb korosztály körében jellemző, hanem a fiatalok közül is egyre többen kölcsönöznek és olvasnak – osztotta meg tapasztalatait Kovács Péter. A leltár mellett társszervezőként a könyvtár is részt vett a XVII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia felkészítőtáborában. Parti Csaba helyismereti könyvtáros képviselte az intézményt a MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének országos konferenciáján, ahol a jászberényi zsidóság és zsinagóga történetéről tartott előadást.

könyvtár
A könyvtár munkatársai Mága Ágnes (balra) és Csillik Katalin (jobbra) ottjártunkkor a könyvturkálót töltötték fel a régi kötetekkel
Fotó: Pesti József 

Meseterápiás konferenciát rendeznek októberben

A könyvtárigazgató az őszi programokkal kapcsolatban elmondta, hogy az előző évekhez hasonlóan idén is csatlakoznak: 

  • Kutatók Éjszakája és az 
  • Országos Könyvtári Napok programsorozathoz. 

Október 12-én meseterápiás konferenciának ad helyet a könyvtár. 

– A Hagyományok Házával és a Jászsági Népművészeti Műhely Egyesülettel közösen élőszavas mesemondás oktatást tervezünk elindítani elsősorban pedagógusoknak. A Jászsági Népmesepont foglalkozásai iránt továbbra is óriási az érdeklődés. Folytatódik a Helyi Érték programsorozat, szeptembertől beindul a klubélet, író-olvasó találkozókat is tervezünk. A csillagda minden pénteken este ingyenesen látogatható. Folyamatos a helyismereti anyagok gyűjtése, melynek része a digitalizáció, a videóanyagok feltöltése – részletezte Kovács Péter. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!